Autor Wątek: Matematyka królowa nauk ;)  (Przeczytany 963348 razy)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
Odp: Matematyka królowa nauk ;)
« Odpowiedź #1575 dnia: Dzisiaj o 10:48:56 am »
Wilno 1925: pierwsza w Europie masakra szkolna. „Groźny i tragiczny przejaw zdziczenia”
Sprawca padł trupem, rozszarpany – donosiły gazety o pierwszej w Europie masakrze szkolnej. Pisano o niej nawet w USA i Australii. Miała miejsce w Polsce.

Był 6 maja 1925 r. W gimnazjum męskim im. Joachima Lelewela w Wilnie trwały egzaminy maturalne. W środę 6 maja 1925 r. wypadała obowiązkowa matematyka. Wśród zadań znalazło się i takie:

„Partia robotników, złożona ze 175 ludzi, podjęła się wykonać pewną pracę w określonym terminie. Po upływie 30 dni wspólnej pracy zaczęło ubywać z partii codziennie po 3-ch ludzi, wskutek czego praca została wykonana z opóźnieniem 21 dni. Określić, w ciągu ilu dni miała być wykonana ta praca?”.

Z artykułu wynika, że zadanie to NIE BYŁO przyczyną masakry (za pomocą 2 naganów i granatów, pięciu zabitych, ośmiu rannych), więc można spokojnie rozwiązywać bez obawy, że wpadnie się w amok i morderczy szał ;) .
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #1576 dnia: Dzisiaj o 11:38:15 am »
było nie było, z partiami, zwłaszcza robotniczymi, nigdy nie wiadomo. nie będę ryzykował  ::)

ps
i do tego partia, z której ubywa ludzi. a dlaczego ubywa? hę?

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1577 dnia: Dzisiaj o 11:52:30 am »
Ty nie udawaj, że nie wiesz, że jak Kmicic zbierał partię lada jaką - to nie zbierał polityków ani robotników!

A ubywa bo w onym czasie BHP stało na niskim poziomie!

« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 12:24:33 pm wysłana przez maziek »
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #1578 dnia: Dzisiaj o 12:46:05 pm »
Ladaców zbierał! To jeszcze gorzej.

Ten w środku z papierosem to chyba celuje komuś na główkę, co?

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1579 dnia: Dzisiaj o 01:01:54 pm »
Chwali się kolegom, co mu żona w lunch boxa dała. Jeden kolega dość podobny do Himilsbacha :) . Zaś kolega skrajny z prawej ciągnie z butli lejdejskiej :) .