Autor Wątek: Matematyka królowa nauk ;)  (Przeczytany 776149 razy)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
Odp: Matematyka królowa nauk ;)
« Odpowiedź #1470 dnia: Sierpnia 04, 2025, 12:48:45 pm »
W punkt (co do rozwiązania) :) . Gratulejszyn. Co do nazewnictwa to dokładnie nad tym samym zabawnym faktem się zastanawiałem wczoraj... Chyba uzus. Aczkolwiek zdaje mi się, że słowo trójbok jest zupełnie poprawne, tylko nieużywane.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

akond

• Full Member
« Odpowiedź #1471 dnia: Sierpnia 04, 2025, 01:43:37 pm »
Z użyciem? Może tak:

Wykaz liczb pierwszych: 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, ...
Otóż suma początkowych trzech jak trójkąt wynosi 10, czterech jak czworobok - 17, et caetera, aż po 10 jak dziesięciobok  - 129.
Może i w punkt, choć to użycie mnie w dalszym ciągu odrobinę rozczarowuje - tzn. niby korzysta z liczby, ale gdyby to nie była liczba boków, tylko abstrakcyjny argument naturalny (od 3 wzwyż), to związek z geometrią wyparowuje, a zasada dalej działa.

Miałem nadzieję na jakieś powiązanie z siekaniem figur na kawałki, wpisywaniem w coś, rozwijaniem w bryły etc. - a tu nic podobnego :(.

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1472 dnia: Sierpnia 04, 2025, 01:58:47 pm »
Zdaje się, że te zadania są z jednej strony takie trochę na kanikułę, z drugiej wymagają tylko podstaw matematyki, a z trzeciej trochę nietypowe, żeby kojarzyć rzeczy z różnych parafii - co to się porządnemu matematykowi niekoniecznie skojarzą, jako mnie niekoniecznie się skojarzy skrzydło pałacu ze skrzydłem kaczki. Co napisawszy zdałem sobie sprawę, że trochę słabo zapodałem to zadanie, bo w oryginale był to rysunek - wzmiankowane wielokąty uszeregowane od najmniej-kąta do najwięcej-kąta, z wpisanymi do środka liczbami. Być może visual w tym wypadku był lepszy od czysto tekstowego przekazu, jaki wrzuciłem (z lenistwa ma się rozumieć, no bo trzeba by zdjęcie zrobić przecież...).
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #1473 dnia: Sierpnia 04, 2025, 10:15:22 pm »
Gratulejszyn.
Dzięks, ale gratulejszyn mi się zdecydowanie nie należy 8)
Zerżnąłem pomysł od kogoś innego:
https://www.braingle.com/brainteasers/teaser.php?op=2&id=29693&comm=0

Zresztą wklejam tę linkę już po raz drugi :)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1474 dnia: Sierpnia 05, 2025, 10:19:48 am »
LA, Ty sobie zapamiętaj raz na jutro, jak rżniesz, to się ciesz - i nie przyznawaj ;) .

PS wraca nawiasem zaduma, że 1 nie jest liczbą pierwszą...
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2025, 10:25:31 am wysłana przez maziek »