Autor Wątek: Matematyka królowa nauk ;)  (Przeczytany 815021 razy)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
Odp: Matematyka królowa nauk ;)
« Odpowiedź #1470 dnia: Sierpnia 04, 2025, 12:48:45 pm »
W punkt (co do rozwiązania) :) . Gratulejszyn. Co do nazewnictwa to dokładnie nad tym samym zabawnym faktem się zastanawiałem wczoraj... Chyba uzus. Aczkolwiek zdaje mi się, że słowo trójbok jest zupełnie poprawne, tylko nieużywane.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

akond

• Full Member
« Odpowiedź #1471 dnia: Sierpnia 04, 2025, 01:43:37 pm »
Z użyciem? Może tak:

Wykaz liczb pierwszych: 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, ...
Otóż suma początkowych trzech jak trójkąt wynosi 10, czterech jak czworobok - 17, et caetera, aż po 10 jak dziesięciobok  - 129.
Może i w punkt, choć to użycie mnie w dalszym ciągu odrobinę rozczarowuje - tzn. niby korzysta z liczby, ale gdyby to nie była liczba boków, tylko abstrakcyjny argument naturalny (od 3 wzwyż), to związek z geometrią wyparowuje, a zasada dalej działa.

Miałem nadzieję na jakieś powiązanie z siekaniem figur na kawałki, wpisywaniem w coś, rozwijaniem w bryły etc. - a tu nic podobnego :(.

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1472 dnia: Sierpnia 04, 2025, 01:58:47 pm »
Zdaje się, że te zadania są z jednej strony takie trochę na kanikułę, z drugiej wymagają tylko podstaw matematyki, a z trzeciej trochę nietypowe, żeby kojarzyć rzeczy z różnych parafii - co to się porządnemu matematykowi niekoniecznie skojarzą, jako mnie niekoniecznie się skojarzy skrzydło pałacu ze skrzydłem kaczki. Co napisawszy zdałem sobie sprawę, że trochę słabo zapodałem to zadanie, bo w oryginale był to rysunek - wzmiankowane wielokąty uszeregowane od najmniej-kąta do najwięcej-kąta, z wpisanymi do środka liczbami. Być może visual w tym wypadku był lepszy od czysto tekstowego przekazu, jaki wrzuciłem (z lenistwa ma się rozumieć, no bo trzeba by zdjęcie zrobić przecież...).
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #1473 dnia: Sierpnia 04, 2025, 10:15:22 pm »
Gratulejszyn.
Dzięks, ale gratulejszyn mi się zdecydowanie nie należy 8)
Zerżnąłem pomysł od kogoś innego:
https://www.braingle.com/brainteasers/teaser.php?op=2&id=29693&comm=0

Zresztą wklejam tę linkę już po raz drugi :)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1474 dnia: Sierpnia 05, 2025, 10:19:48 am »
LA, Ty sobie zapamiętaj raz na jutro, jak rżniesz, to się ciesz - i nie przyznawaj ;) .

PS wraca nawiasem zaduma, że 1 nie jest liczbą pierwszą...
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2025, 10:25:31 am wysłana przez maziek »

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #1475 dnia: Sierpnia 13, 2025, 06:33:29 pm »
O Hipotezie Riemanna:
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

xetras

• God Member
« Odpowiedź #1476 dnia: Sierpnia 14, 2025, 12:35:15 pm »
Z anegdotek:
Ważne że Helmholtz wydał mu jego wykład (doktorski?) z Getyngi o podstawach geometrii.
Bez zgody autora to by nie udało się.
To jedyne dzieło perfekcjonisty Riemanna o geometrii a sporej części swoich prac nie wydał bo nie uważał ich za doskonałe.

(Helmholtz był głównie lekarzem wojskowym i fizykiem a ten wykład był mu potrzebny żeby powołać się na niego w swoich pracach)
Helmholtz to okaz zdrowia a Riemann niestety krótko żył.

Sprostowanie odnośnie roku.
W filmie nie wspomniano że dowód hipotezy Riemanna jest szukany sto lat wcześniej niz w roku 2000 bo w roku 1900.
To jedno z tych wyzwań:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Problemy_Hilberta

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 15, 2025, 11:24:33 am wysłana przez xetras »
"Wspólnota narodu buduje się na kiczu" (Kundera)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1477 dnia: Sierpnia 17, 2025, 03:56:59 pm »
Łykendowa zagadka z życia: robimy śliwki w occie. Nastąpiła pomyłka, na zalewę miało być zmieszane: 1 szklanka wody, 1 szklanka cukru i 1/2 szklanki octu (octu 10% ale załóżmy, że ocet jest ocet, ma po prostu 10% i basta, pomniejszając tym samym znaczenie diabelskich wynalazków jak octy 6%, winne, balsamiczne i tym podobne duperele, którymi nikt zdrowy na umyśle galarety by nie polał). Pomyłka polegała na zmieszaniu wszystkich składników po 1 szklance (czyli octu o 1/2 szklanki za dużo). Ile szklanek wody i cukru należy dodać do tej "spieprzonej zalewy" , aby uzyskać prawidłowe proporcje (zakładając, że "spieprzona zalewa składała się w sumie z 3 szklanek składników)? Szklanki mogą mieć  rozmaitą pojemność miedzy przeważnie 200 a 300 ml ale powiedzmy, że moje mają dokładnie 250 ml. Podpowiem również, co nie jest oczywiste, że eksperymentalnie ustaliłem, iż zmieszanie szklanki wody i szklanki cukru (moich - 250 ml), po rozpuszczeniu, daje objętościowo 400 ml roztworu (manko 100 ml). Różnice objętości przed i po mieszania octu z wodą zaniedbujemy.

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #1478 dnia: Sierpnia 17, 2025, 08:06:54 pm »
Ja bym tam wlał/wsypał do "spieprzonej zalewy" po jednej szklance wody i cukru i zapomniał o całej sprawie :)
Proporcja 1:1:0,5 = 2:2:1

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1479 dnia: Sierpnia 17, 2025, 08:40:11 pm »
Chyba mnie przyćmiło pod koniec pisania: spieprzonej zalewy było 2,1 litra a nie "po szklance".

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #1480 dnia: Sierpnia 17, 2025, 09:33:52 pm »
No, może tak: gdybyś zmieszał po szklance 250 ml tego i owego i octu, uzyskałbyś, z uwzględnieniem manko, 2*250*0,8+250=650 ml "spieprzonej zalewy". Git. W realu natomiast masz jej 2100 ml, czyli 2100/650=3,23 razy więcej. W przybliżeniu oczywiście.
Zatem, by naprawić szkodę, masz dodać do mieszaniny 250*3,23=808 ml wody i tyleż cukru. Jeżeli się nie rypłem w obliczeniach :)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1481 dnia: Sierpnia 18, 2025, 09:17:14 am »
Nie nie rypłeś się - albo obaj się rypliśmy :) . W każdym razie wzrosła moja nadzieja, że ostatecznie jednak nie spieprzyłem zalewy i małżonka nie będzie ze mnie wyciągać konsekwencji ;) .

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #1482 dnia: Sierpnia 19, 2025, 09:52:25 pm »

Dodam, że znalazłem się w kropce :)
No, jasne, że w górnej linijce, po prawej od siódemki i powyżej jedynki ma być 5, a w drugiej od dołu, powyżej czwórki i po prawej od szóstki - 3. Z dużym prawdopodobieństwem w trzeciej od góry, po prawej od szóstki - 1. Ale dalej ani rusz ::)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1483 dnia: Sierpnia 20, 2025, 10:05:39 am »
Uuu Panie, dzierganina. To dla AI lub brute force dobre :) .

olkapolka

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1484 dnia: Sierpnia 20, 2025, 11:13:01 am »
Uuu Panie, dzierganina. To dla AI lub brute force dobre :) .
Albo kobita. Albo AI :D ::)

Muszę ogarnąć życiówkę, ale chętnie podziergam - zwłaszcza, że nigdy nie rozwiązywałam sudoku. Jakoś takoś mnie nie brało. Ale może weźmie...who knows.
No, jasne, że w górnej linijce, po prawej od siódemki i powyżej jedynki ma być 5, a w drugiej od dołu, powyżej czwórki i po prawej od szóstki - 3.
Na pewno. A dalej się zobaczy. Albo nie;)

Psss...ta 1 w trzecim od góry pewna, bo poziomo nie ma 3 ani 6 - są wykorzystane. Czyli ok.

Wg mnie w czwartym rzędzie od góry - obok 4, nad 5 będzie 3. :-\
W tym samym "małym" środkowym kwadracie obok tej ww 3 będzie 6, a pod nią (nad 9, obok 5) 2.

Pss 2 rząd pierwszy, 6 kolumna to 8.

Pss3 rząd 3 kolumna 4 to 1, rząd trzeci kolumna 5 to 2.
Chyba:)

Pss 4 wydaje mi się, że rogowy górny kwadrat będzie wyglądał tak:
2,1,6
3,8,7
5,4,9

Albo inaczej - 3 górne rzędy wg mnie wyglądają tak:
7 5 4 3 9 8 2 1 6
2 1 9 6 4 5 3 8 7
3 8 6 1 2 7 5 4 9

przy czym kolumna 3 i 5 i cyferki 4,9 mogą być odwrotnie tzn zamienione w rzędach - grunt żeby nie były w jednym.
Hm?

Uprzejmie informuję, że coś poszło nie tak, bo zostały mi 2,5,8 które nie pasują w ostatnim małym kwadracie ;D
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2025, 02:13:55 pm wysłana przez olkapolka »
Mówią już powszechnie: Di - da...