Ja zrobiłem najsampierw tak:
liczba boków 3 4 5 6 7 8 9 10
wpisane liczby 10 17 28 41 58 77 100 129
|
różnica między kolejnymi wpisanymi 7 11 13 17 19 23 29
To są liczby pierwsze i o ile to właśnie byłoby zasadą to kolejną różnica to 29 czyli szukana liczba to 129. Ale... się ucieszyłem, że z punktu na to wpadłem ale balon pychy pękł szybciutko bo oprzytomniałem zaraz, iż to rozwiązanie nie potrzebuje informacji o liczbie boków wielokąta (coś jak u Olki w pkt. 1) a wiadomo że jak w porządnym zadaniu jest podana jakaś dana, to musi być użyta, albo będzie pała. Więc posmutniałem.
Potem już nie mogłem nic wykombinować (wicie, są rzeczy ważne i ważniejsze. Małżonka ukochana wracała z wyjazdu i musiałem przynajmniej dla picu zamaskować złogi kilkudniowej "kawalerki" jaką z wieką przyjemnością uskuteczniałem ku przerażeniu kotów i psa). W związku z tym rozwiązania Wasze (w tym Olki nr 2) są wg mnie OK, bo prawdopodobnie jest jeszcze wiele sposobów, aby te dwa krótkie szeregi liczb spasować ze sobą jakimś prawidłem a trudno, żeby estetyka decydowała, które rozwiązanie jest lepsze (w kwestii, że marudzicie, że zbyt zawiłe czy naciągane).
Natomiast, wg autora zagadki, prawidłowym rozwiązaniem jest owszem 129, ale uzyskane inną drogą niż moja (tj. z "użyciem" liczby boków). Jak się chcecie jeszcze chwile ponatężać co mi nie będzie raczej dane przez parę dni, to próbujcie, a jak powiecie, to podam rozwiązanie autora