Autor Wątek: Matematyka królowa nauk ;)  (Przeczytany 1262620 razy)

Lieber Augustin

• God Member
Odp: Matematyka królowa nauk ;)
« Odpowiedź #1710 dnia: Stycznia 19, 2026, 10:04:39 pm »
Tyle razy pomyliłam się od wczoraj w dodawankach, że wystraszyło mnie to twoje "dobrze, że nie 22" - ze zgrozą pomyślałam,że znowu coś źle zsumowałam :D
:)
Stanley Hazelton z delegacji USA zaszokował od razu salę, powtarzając z naciskiem: — 4, 6, 11, z czego wynika 22; 5, 9, ergo 22; 3, 7, 2, 11, skąd wynika znowuż 22!! — Ktoś wstał wołając, że jednak 5, ewentualnie 6, 18 i 4; Hazelton odparował zarzut błyskawicznie, tłumacząc, że tak czy owak 22. Poszukałem w jego referacie klucza numerycznego i dowiedziałem się, że cyfra 22 oznacza katastrofę ostateczną.

xetras

• God Member
« Odpowiedź #1711 dnia: Stycznia 20, 2026, 12:11:32 am »
Mój pomysł był taki, że sumy kolejnych wierszy to 92, 135, 92 (...)
Przepraszam?
Jakem maziek 8)
Suma w rzędzie 25, 15, 100 = 135

Suma w środkowej kolumnie wynika z bocznych pierwiastków kwadratowych liczb
Dopiero kiedy pogłówkowałem to doszedłem czemu pasuje 13.
Ot, tak. Pasuje.
PS.
Sory za podawanie metod.

LA a masz odpowiedź do tej zagadki?
Nie, ale jestem niemal pewien, że autor zagadki aż tak głęboko nie kopał :D

Podejrzewam, że chodzi o 13, czyli sumę pierwiastków liczb po prawej i po lewej od pytajnika.
Wyłącznie tyle i nic innego. Ten wynik jest po prostu jednoznaczny i uzyskany najprostszą metodą.

Tak przy okazji cytatu LA to ten cytowany KF oczekuje w Akademii.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2026, 08:42:23 am wysłana przez Q »
"ten mahawek ciągle znika"

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #1712 dnia: Lutego 03, 2026, 12:53:52 pm »

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #1713 dnia: Lutego 03, 2026, 02:56:55 pm »
Odrzucając wyniki ujemne wychodzi mi sqrt3 lub 2sqrt2.

PS, a nie, 2sqrt2 też jest zły. Ale dlaczemu wyszedł z równania w takim razie skoro równanie zawierało warunek że 2r+"bok skośny)=10? No cóż, kawa się wysączyła chwilowo...
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2026, 03:22:32 pm wysłana przez maziek »
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #1714 dnia: Lutego 03, 2026, 04:22:41 pm »
Wychodzi mi 2,1  :-\

Podejrzewam jednak, że się rypłem. Jakieś zbyt łatwe rozwiązanie wychodzi, jak na taki "obiecujący" rysunek :)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1715 dnia: Lutego 03, 2026, 04:38:15 pm »
A nie, ja się tradycyjnie rypłem. Najpierw mi wyszło to 2,1 ale wydało mi się podejrzane, jako nazbyt plebejskie, a że nie umiem sam swoich bazgrołów napisanych sprawdzać to zrobiłem od nowa, za drugim razem wyszły mi te pierwiastki - wyglądały szlachetniej i godniej jak na zadanie, które wrzucił LA - ale to w nich się rypłem. Następnie znów 2x rozwiązałem i wyszło mi 2x owe 2,1 więc zacząłem już na atomy rozbijać, gdzie w tym 2,1 jest byk (zamiast zrozumieć, że byk był w pierwiastkach).
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2026, 05:15:09 pm wysłana przez maziek »
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #1716 dnia: Lutego 03, 2026, 06:25:05 pm »
Ciekawym Twojego toku rozumowania: czy pokrywa się w tym przypadku z moim :)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1717 dnia: Lutego 03, 2026, 06:54:10 pm »
A proszę:
[1] lewy bok jest równy 2r
[2] ponadto suma dł. tego boku i boku przeciwległego musi być równa sumie pozostałych dwóch boków 3+7=10 (warunek opisania czworokąta na okręgu)
[3] jeśli z prawego końca boku 3 opuścić odcinek prostopadły do 7, to ten odcinek będzie miał oczywista długość 2r oraz odetnie z boku 7 odcinek dł. 4
[4] wymieniona wyżej wysokość 2r oraz odcinek 4 formują trójkąt prostokątny, którego przeciwprostokątna ma z Pitagorasa dł. x=sqrt(4r^2+4^2)
[5] z [2] wynika, że 2r+x=10 czyli x=2(5-r)
[6] podstawiając [5] do [4] mamy, że 2(5-r)=sqrt(4r^2+4^2), po podniesieniu obu stron ^2 mamy 4(25-10r+r^2)=4r^2+4^2 //:4 - mamy 25-10r+r^2=r^2+4
[7] kwadraty się eliminują, zostaje 10r=25-4 czyli 10r=21, czyli r=2,1
Amen.

PS
dowód że 90= nieco więcej niż 92

1) mamy 2 trójkąty prostokątne o przyprostokątnych 9 i 10 złożone w prostokąt 9x10 - pole wynosi 90

2) "zsuwamy" trójkąty po ich przyprostokątnych, aż opuszczą się o 2 na pionowych bokach, powstają małe trójkąciki odcięte kropkowanymi liniami o pionowych bokach - przyprostokątnych = 2
jak widac po kropkowane linie poziome - drugie przyprostokątne - mają długość nieco ponad 2, co oznaczyłem 2+

3) pole tych małych trójkącików wynosi 1/2*2*2+ czyli nieco ponad 4, co oznaczyłem 4+
pole pozostałe to 8*(9+2+) czyli 8*11+ co jest równe nieco ponad 88, oznaczyłem jako 88
88++4+ wynosi nieco więcej niż 92+

mamy więc, że 90=92+. Hę?
PS w ostatniej linijce sfotografowanego nie wiem czemu napisałem 92>90 a powinno być 92=90

« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2026, 08:25:27 pm wysłana przez maziek »

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #1718 dnia: Lutego 03, 2026, 10:21:21 pm »
pole tych małych trójkącików wynosi 1/2*2*2+ czyli nieco ponad 4, co oznaczyłem 4+
A dlaczemu :) właściwie nieco ponad?
Wyszło mi nieco poniżej ;)

[2] ponadto suma dł. tego boku i boku przeciwległego musi być równa sumie pozostałych dwóch boków 3+7=10 (warunek opisania czworokąta na okręgu)
No proszę :)
Ja natomiast, jak idiota, wychodziłem z podobieństwa jakichś tam trójkątów ;D

Taaa. Wiedza jest potęgą. Nawet ta szkolna...

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1719 dnia: Dzisiaj o 07:43:26 am »
I dobrze Ci wyszło (z false dowodem, że 90=92) - to oczywiście raczej test na spostrzegawczość, że prostokąt wyjściowy o proporcjach podstawa-wysokość 9/10 został podstępnie narysowany jako spłaszczony - więc wydaje się, że jeśli w małym trójkąciku wysokość jest 2 to druga przyprostokątna trójkącika powinna być 2+ a więc pole dwóch takich trójkącików 4+ :) .

A co do wiedzy - wiedza to potęga ale i miraż - w tym sensie, że nie każdy, kto zapamiętał jakąś regułkę naprawdę coś wie, rozumie i potrafiłby sam ją wyprowadzić z niczego - co zdaje się nolens-volens musiałeś zrobić rozwiązując to zadanie bez jej znajomości :) .

Wrzucaj dalej proszę. Co prawda po lekkim oddechu związanym z przełamaniem daty znów słyszę za sobą ujadające psy gończe, ale przy kawie...