olka,
chyba się nie rozumiemy - u mnie nie ma żadnych potęg
(i chłopakom na ratunek...)
dwie tablice 3x3, czyli wiersze 1-3 to pierwsza tablica, a wiersze 2-4 to druga tablica. pierwsza tablica jest wypełniona, w drugiej brakuje jednej liczby. jako że w ostatecznym rachunku powinny brać udział wszystkie liczby, to nie mogę sobie czegoś tam liczyć tylko z drugiej tablicy; szukam więc relacji między tablicami, na podstawie której będę mógł uzupełnić brakującą wartość - i tą zależnością jest suma wszystkich dziewięciu liczb tablicy: suma liczb w drugiej tablicy ma być taka sama jak w pierwszej, a będzie wtedy, gdy za brakującą wartość wstawimy 7.
to nie jest znowu tak bardzo różne od 'podstawowego' rozwiązania - zamiast mówić o czterech wierszach, możemy mówić o czterech tablicach. działania na liczbach w tym przypadku są wykonywane tylko w obrębie wiersza(tablicy), a liczby między różnymi wierszami (w kolumnie) są niezależne, natomiast same wiersze są powiązane konkretną regułą, która wynika z operacji na liczbach w obrębie pojedynczego wiersza.
*
czy w tej ostatniej łamigłówce ciąg jest kompletny, czy można dodać tam jeszcze kolejne wartości? bo zapisawszy kartke papieru doszedłem do pewnej zależności, ale to działa tylko dla tych dziesięciu wyrażeń i do tego wydaje mi się trochę naciągane