Ostatnie wiadomości

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Hyde Park / Odp: „Wysyłamy twojego syna na front!”
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Stycznia 21, 2025, 04:45:51 pm »
Q, twoje stanowisko sprowadza się do tego, że ponieważ jest wojna, to władze Ukrainy zawsze mają rację.
A nawet jak nie mają racji, to nie należy ich krytykować, gdyż krytyka im zaszkodzi

Nie, że krytykę władz Ukrainy - gdy chodzi o kwestie obronne i z nimi wprost powiązane - w obecnej sytuacji można uprawiać jak najbardziej... jeśli się jest Ukraińcem, albo wspomaga Ukrainę z narażeniem własnego życia, czyli na tym samym wózku jedzie.

Tyle z mojej strony na co najmniej jakiś czas.

Amen i okay ;).
22
DyLEMaty / Odp: Eksploracja Kosmosu
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Stycznia 21, 2025, 04:32:27 pm »
23
Lemosfera / Odp: Lemowska fanfiction (spokojnie, nie moja ;) )
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Stycznia 21, 2025, 04:31:36 pm »
czy w opisywanej tam "odległej" przyszłości ludzie potrafią już budować roboty, które odwalają większość, nomem omen, roboty, czy wciąż jeszcze nie?  :)

Nie wiem. Ani nie czytałem, ani nawet w ręcach nie miałem... Jeśli zobaczę, że chwalą, może sięgnę.
24
Lemosfera / Odp: Lemowska fanfiction (spokojnie, nie moja ;) )
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Hoko dnia Stycznia 21, 2025, 03:23:52 pm »
Ponoć kolejne utwory Lemem czytelnie inspirowane powstają:
https://www.fahrenheit.net.pl/ksiazki/recenzje/fantastyczne/recenzja-jestesmy-sami-agata-kulbicka/
https://katedra.nast.pl/ksiazka/19506/Klodawski-Michal-Bog-Zero-Jeden/

"Samotność odczuć jest wpisana w ludzkie DNA."
 ::)

Co do drugiej książki - czy w opisywanej tam "odległej" przyszłości ludzie potrafią już budować roboty, które odwalają większość, nomem omen, roboty, czy wciąż jeszcze nie?  :)
25
Akademia Lemologiczna / Odp: [Powrót z gwiazd.] Hal - Olaf. Wątek homoerotyczny?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Hoko dnia Stycznia 21, 2025, 03:11:44 pm »
Chyba przegapiłem ten wątek, gdy był w dyskusji, a teraz, po przeczytaniu postów wprowadzających, stwierdziłem, że pirxowa po prostu nie zna się na chłopach. Ot co   ::)
26
Hyde Park / Odp: Ciemnogród
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Stycznia 20, 2025, 02:29:39 pm »
27
DyLEMaty / Odp: Z PEWNOŚCIĄ nie jesteśmy sami..
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Stycznia 20, 2025, 09:47:01 am »
28
Hyde Park / Odp: „Wysyłamy twojego syna na front!”
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Cetarian dnia Stycznia 20, 2025, 02:23:39 am »
Q, twoje stanowisko sprowadza się do tego, że ponieważ jest wojna, to władze Ukrainy zawsze mają rację.
A nawet jak nie mają racji, to nie należy ich krytykować, gdyż krytyka im zaszkodzi - jak wiadomo, krytyka zawsze szkodzi władzy i nigdy nie pomaga jej zmienić czegoś w swoich działaniach na lepsze.

To jest oczywiście nonsens, ale cóż, skoro nie chcesz podjąć merytorycznej dyskusji, ja z kolei nie mam takiej potrzeby, żeby wątek był zamknięty moim postem.

Zatem niezależnie od tego, czy odpowiesz na ten post czy nie, i co napiszesz, mam zamiar zrobić sobie dłuższą przerwę w tym wątku.
Chyba że coś nadzwyczajnego się zadzieje.
Jeszcze bardziej nadzwyczajnego niż pełnoskalowa wojna w Europie.

Rozważania o poborze były może abstrakcyjne, zanim Rosja zaatakowała Gruzję. Dziś zdecydowanie nie są abstrakcyjne, dlatego że poborowi ukraińscy giną na wojnie od prawie trzech lat.
W związku z tym taki problem, że około 30% poborowych (według Fishera) unika poboru, choć spełniają kryteria, to jest kwestia zasadnicza, fundamentalna i to na dwóch poziomach.

Po pierwsze na poziomie sprawiedliwości, bo ja patrzę na wydarzenia z punktu widzenia wcielonego do armii pod przymusem żołnierza, albo członka jego rodziny - stąd tytuł wątku.

Od miesięcy wiadomo, że armia ukraińska odczuwa dotkliwie brak rezerw. Amerykanie  sugerowali, żeby rozpocząć pobór roczników 18-25. Ukraina tego nie robi, z uzasadnieniem jakimś takim chyba, że są to roczniki potrzebne do odbudowy Ukrainy po wojnie.

Tylko że najpierw trzeba tą wojnę wygrać, żeby było co i gdzie odbudowywać.

Gdyby choćby część tych roczników, powiedzmy 23-25 czy 22-25 zmobilizowano w październiku, to dzisiaj byłyby szkolone już od prawie trzech miesięcy i wkrótce mogłyby zasilać front.
Za nieco ponad miesiąc upłyną trzy lata tej wojny i końca na razie nie widać. To że poborowi mają walczyć do zwycięstwa albo do śmierci jest głęboko niesprawiedliwe.

Ale też z praktycznego punktu widzenia wolałbym, żeby Ukraina wygrała, bo to by zmniejszyło, może nawet do zera, zagrożenie dla innych krajów, w tym dla Polski, w której mieszkam. A brak rezerw ludzkich istotnie pogarsza sytuację Ukrainy.

Za kilkanaście godzin Trump zostanie zaprzysiężony na drugą kadencję. Ponieważ jest nieprzewidywalny, niektórzy mają nadzieję, że mu się odmieni i da Ukrainie znacznie więcej broni niż dawał Biden.
Byłoby wspaniale, ale na razie nie ma na to żadnych dowodów.

To co się dzieje, jest antytezą „przestrzeni urojonych”. Od trzech lat giną konkretni ludzie, inni zaś bardzo konkretni ludzie, chociaż spełniają te same kryteria i powinni podlegać poborowi, nie zostali wcieleni, bo zapłacili, albo mają takie znajomości, że nawet nie musieli płacić.
To jest absolutna, totalna niesprawiedliwość wobec tych zmuszanych do walki praktycznie w nieskończoność, bo przypominam, rok temu władze Ukrainy, rozważały taki przepis, że po trzech latach walki żołnierz może odejść do cywila, ale nie znalazł się w ustawie, bo „się nie da”.
Pewnie, że się nie da, jak się nie powołuje dalszych poborowych.
Tyle z mojej strony na co najmniej jakiś czas.

30
DyLEMaty / Odp: Philip K. thingy, jak to się drzewiej pisało ;).
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Stycznia 19, 2025, 02:47:34 pm »
O filmie "A Scanner Darkly":
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10