Doszliśmy do elementarnej logiki, której uparcie przeczysz. Z ciekawości zapytam - cała ta Twoja kanonada tylko na podstawie fragmentu wpisu Remuszki "...wszechwładnych dotychczas świętych krów (fejkniusy NYT+CNN+WP)..."?
Tak, doszliśmy do elementarnej logiki, której uparcie przeczysz.
Gdyby przyjąć twój punkt widzenia (bo trudno to nazwać „
rozumowaniem”), to
każde oszczerstwo i zniesławienie pozostałoby bezkarne, bo oszczerca, czy osoba, która zniesławia, twierdziłaby, że subiektywnie wierzyła w to, co powiedziała, czy napisała i w ten sposób unikałaby kary.Co byłoby ewidentnym absurdem.
*
Jak się nie ma argumentów, to się sięga, po … inne instrumenty.
Zwrot:
„
cała ta Twoja kanonada”
sugeruje jakąś i to chyba dosyć daleko idącą, przesadę w tym, co ktoś robi.
A ja tylko po tym, jak
liv wkleił link do wywiadu z Remuszką, napisałem, że w sprawie uwłaszczenia się ekipy Michnika na Gazecie Wyborczej Remuszko miał rację,
ale żeby z
kanonizacją Remuszki się nie śpieszyć, ponieważ był rosyjskim trollem.
Kolejne maile wynikały z tego, że bronisz kolegi, walcząc z elementarną logiką.
Dlatego na wszelki wypadek powtórzę pytanie:
Jakie okoliczności, twoim zdaniem, musiałyby zajść, żeby ktokolwiek został ukarany za oszczerstwo czy pomówienie?(Zakładam, że to są bliskoznaczne określenia, ale nie wiem, czy dokładnie takie same, więc wymieniam obydwa.)
Na twoje, zadane z ciekawości, pytanie, odpowiadam: o tym, że Remuszko był rosyjskim trollem, świadczy wiele jego wpisów na tym forum, których nie chce mi się teraz wyszukiwać, (a jeszcze byś zaczął narzekać, że to już nie „
kanonada”, ale wręcz „
nalot dywanowy”).
Wspominałem już wcześniej, że, wbrew bodajże
dwudziestu stronom materiałów, opublikowanych przez Bellingcat-a (linkowałem je tu wtedy na bieżąco), która to instytucja zidentyfikowała dwóch agentów rosyjskich, którzy próbowali zabić Skripala, Remuszko twierdził, że to prowokacja rządu brytyjskiego.
A w samym cytowanym mailu
https://forum.lem.pl/index.php?topic=1583.msg69741#msg69741Odp: Ja, Remuszko :-)
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 08, 2017, 02:00:07 pm »
oprócz zwrotu o fejkniusach, pada takie zdanie:
„
Putin – wiadomo: zło wcielone i wszechstronne [bold Remuszki],
a kto powie o nim jedno marne dobre słowo, ten agent i zdrajca.”
No, to przy okazji pytam cię (też z ciekawości),
z jakiego powodu twój kolega, którego nie bronisz,
miał "dobre słowa" dla Putina w roku 2017, czyli trzy lata po aneksji Krymu i po roznieceniu przez Rosję wojny na wschodzie Ukrainy?