Ostatnie wiadomości

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Hyde Park / Odp: Wojna
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Grudnia 06, 2024, 03:08:06 pm »
Gdyby nie towarzyszące okoliczności to byłby to dowcip na miarę zmarłego właśnie, niestety, satyryka St. Tyma. Przyciężki na zimno, ale dobry do kabaretu kiedy publika już rozgrzana.
22
DyLEMaty / Odp: AI - przerażająca (?) wizja
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Hoko dnia Grudnia 06, 2024, 02:38:25 pm »
23
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lieber Augustin dnia Grudnia 06, 2024, 02:31:47 pm »
Ławrow powiedział, że warunkiem pokoju w Ukrainie jest jej neutralny status i zasugerował, że Rosja mogłaby (wówczas) udzielić jej gwarancji bezpieczeństwa (przy czym Rosja nie zamierza pozbywać się tego, co już wydarła faszystom, znaczy Ukrainie).
I co Ty o tym myślisz?
24
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Grudnia 06, 2024, 02:08:10 pm »
Takie dwie przeczytane informacje:

- Ławrow powiedział, że warunkiem pokoju w Ukrainie jest jej neutralny status i zasugerował, że Rosja mogłaby (wówczas) udzielić jej gwarancji bezpieczeństwa (przy czym Rosja nie zamierza pozbywać się tego, co już wydarła faszystom, znaczy Ukrainie).
- kibicie Borussii Dortmund humanistycznie protestują przeciw sponsorowaniu ich klubu przez producenta czołgów (Rheinmetall).
26
Hyde Park / Odp: „Wysyłamy twojego syna na front!”
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Cetarian dnia Grudnia 06, 2024, 12:08:39 am »

Fiszer w Polityce 4 grudnia br.

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/2280917,1,1015-dzien-wojny-rosjanie-wyciagneli-wunderwaffe-dlaczego-nie-montuja-wielkich-ofensyw.read?backTo=https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/2281027,1,1016-dzien-wojny-ukraincy-coraz-bardziej-sie-cofaja-rosjanie-maja-cztery-opcje-jedna-straszna.read

„Rosjanie podjęli pierwszą próbę sforsowania rzeki Oskił na północ od Kupiańska, ale zostali wyrzuceni na wschodni brzeg. Sytuacja robi się tutaj coraz trudniejsza. Nieustanny nacisk jest wyczerpujący dla ukraińskich wojsk, które rzadko mają okazję wypocząć [bold mój - C.]. Rosjanie rotują jednostki, więc muszą angażować więcej wojsk. Ukraińcy tyle nie mają, dlatego walczą bez ustanku. Nie wiadomo, ile tak wytrzymają.”

General Załużny, wtedy głównodowodzący, powiedział, chyba we wrześniu ubiegłego roku, że należy wcielić do wojska 450-500 tysięcy rekrutów.

Wkrótce potem stracił pracę. (Chociaż nie wiem, czy za to, albo czy wyłącznie za to.)
Politycy ukraińscy chyba do marca debatowali o kształcie nowelizacji ustawy o powszechnym obowiązku obrony. Rozważano wprowadzenie zapisu o tym, że żołnierz może odejść do cywila po trzech latach na froncie. Ostatecznie tego zapisu nie wprowadzono.

Syrski, następca Załużnego, powiedział kilka tygodni temu w rozmowie z Christiane Amanpour z CNN, że do armii trafia trzydzieści tysięcy poborowych miesięcznie. Przy czym jestem prawie pewien, że te trzydzieści tysięcy trafia do armii mniej więcej od kwietnia, od nowelizacji ustawy.
Czyli od kwietnia do października br. nałapano ca 210 tysięcy poborowych, którzy,
uwaga:
trafiają na front po przeszkoleniu … trzydziestodniowym !!
Na współczesne pole walki.

*
Oczywiście ta wojna wyglądałaby inaczej, gdyby Zachód dawał Ukrainie więcej broni i stawiał mniej ograniczeń.
Niestety, Niemcy do dziś nie dali pocisków Taurus.
Amunicję artyleryjską może by dali, ale nie mają.

Fiszer z tego samego tekstu.

„Niemiecki koordynator pomocy dla Ukrainy gen. mjr Christian Freudig stwierdził, że po trzech latach wojny Rosja produkuje więcej amunicji i sprzętu w trzy miesiące niż cała Europa przez rok.”

Zełenski był i pozostaje bardzo efektywnym politykiem, lobbującym na Zachodzie  o pomoc dla Ukrainy, ale to on odpowiada także za stan poboru.

Gdyby we wrześniu czy październiku ubiegłego roku rozpoczęto pobór tych 450-500 tysięcy żołnierzy, to byłoby ich dziś znacząco więcej, byliby częściej rotowani, a zapewne na front trafialiby po przeszkoleniu kilkumiesięcznym, czyli znacznie lepiej przygotowani.

Efektywne stanowisko władz Ukrainy, z prezydentem na czele można (i trzeba) opisać tak:

„Ojczyzna jest w śmiertelnym niebezpieczeństwie, czyli w zasadzie większego już nie ma, ale to niebezpieczeństwo nie jest aż tak wielkie, żeby brać do wojska zamożnych i ustosunkowanych.”

27
DyLEMaty / Odp: Iluzje-deluzje czyli jak mózg nas oszukuje:)
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Hoko dnia Grudnia 05, 2024, 11:55:28 am »
kńocu
lietr
zanczine
 :)
To w ogóle nie są literówki, bo tak miało być. :)  "Błędami" były zgubione litery, patrz mój wpis wyżej.

Myślę, że tam wszystko "tak miało być". Gdyby jednak  "tak nie miało być", to te wskazane przeze mnie podchodzą pod literówki - czyli coś, co się mogło przydarzyć przy szybkim pisaniu, natomiast nie podejdzie "kleśćcojn", bo wystukać takie coś to można chyba tylko z zamkniętymi oczami  ;D - i od razu rzuca się to w oczy przy czytaniu, więc trzeba też tekst od razu i bezrefleksyjnie wysłać.

Swoją drogą, przeglądarka ma funkcję sprawdzania pisowni, chyba domyślnie włączoną, nie?
Ale to nie pomaga niestety, gdy się Czechy zmienią na Cechy - co mi się przytrafiło w innym wątku i wywołało spory zamęt 8)
28
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Grudnia 04, 2024, 09:54:19 pm »
Na naszym podwórku stosowano przechodniość sylab - dziemypój na niskoog. Po jakimś czasie szło to automatycznie.
29
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lieber Augustin dnia Grudnia 04, 2024, 09:30:35 pm »
Ktoś używał GADERY POLUKI?
CP EP MNKD - NKDSTDTR NKD :)
30
« Ostatnia wiadomość wysłana przez akond dnia Grudnia 04, 2024, 09:08:04 pm »
Aż mi się dziecięce szyfry przypomniały...

Ktoś używał GADERY POLUKI?
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10