Ostatnie wiadomości

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
DyLEMaty / Odp: Coś dla fanów "Star Wars" ;)
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Smok Eustachy dnia Stycznia 15, 2025, 04:07:31 pm »

ps. I jeszcze odrobina prywaty:
https://www.youtube.com/watch?v=OPkKqH1UPOE
To nie prywata tylko spoczko audycja

Do bani z taką robotą. Miało być pluralistycznie: jedni mieli atakować a drudzy bronić. Ale nikt nie chciał bronić.
22
Lemosfera / Odp: Stanisław Lem. Wypędzony z Wysokiego Zamku - Agnieszka Gajewska
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Stycznia 15, 2025, 03:50:24 pm »
Czapki z głów. Świetna robota, o ile oczywiście żaba może ocenić wytwór orła ;) .

PS choć, tak nawiasem mówiąc, fakty które przywołujesz (peany Lema nt. sockomu) wcale nie świadczą, że był on (lub nie) osobiście jego (sockomu) zwolennikiem. Tego nie wiemy, co "w środku" myślał. Wielu w tamtym czasie tworzyło socrealizm i patrząc z zewnątrz robiło to z pełnym i niesamowitym zaangażowaniem - ale którzy z nich byli naprawdę zaangażowani? Którzy zaś uznali tylko za (wygodną? Jedyną?) ścieżkę do kariery? Polisę na życie? Jest przecież długa lista twórców niewątpliwie wybitnych i uformowanych w poprzednim porządku (a więc nie wykutych od sztancy przez powojenne kuźnie), którzy brali w tym udział z zapamiętaniem. Część się potem nawróciła a część nie, Lem w zasadzie można uznać że nie zajął "na gorąco" stanowiska. To zastrzeżenie oczywista nie zmienia istoty rzeczy zawartej w pytaniu "Panie Orliński, którą wersję Pan wybiera?".
23
Akademia Lemologiczna / Odp: Akademia Lemologiczna [Organizacja]
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Żuczek dnia Stycznia 15, 2025, 12:42:48 pm »
Czy mogę tutaj zwrócić na coś uwage? Zdaje sobie sprawe że dyskutuje ze specjalistami, którzy mają ode mnie większe pojęcie. Ale- (to sakramentalne "ale") - poczytałam sobie troche dyskusji. I widze że duża część dyskutantów bije piane- a można by książke z uwagą przeczytać. Wtedy by się dużo wyjaśniło. Zwłaszcza jeżeli chodzi o rzeczy łatwe i szybkie do czytania- taki "Eden" czy "Powrót" to są góra trzy godziny. Większość wątpliwości by się sama wyjaśniła.
24
DyLEMaty / Odp: Ewolucjonizm
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Stycznia 14, 2025, 12:17:06 pm »
25
DyLEMaty / Odp: Filmy SF warte i nie warte obejrzenia
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Stycznia 14, 2025, 11:51:00 am »
Trailery "Presence", horroru Soderbergha:

ps. Z innej beczki... O takim filmie słyszeliście?

Edit:I jeszcze fanfilm osadzony w świecie gry Halo - "Dawn Under Heaven":
26
Lemosfera / Odp: Stanisław Lem. Wypędzony z Wysokiego Zamku - Agnieszka Gajewska
« Ostatnia wiadomość wysłana przez .chmura dnia Stycznia 13, 2025, 06:48:09 pm »
Trochę długo powstawał ten artykulik. No ale lepiej późno, niż wcale? https://gazeta.sgh.waw.pl/ksiazki/jeszcze-o-ekonomii-stanislawa-lema .
28
Lemosfera / Odp: Moja chwała z przyjaciół się bierze.Listy 1972-1984 Stanisław Lem, Ursula LeGuin
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Cetarian dnia Stycznia 13, 2025, 01:59:07 am »
Zacytowałem fragment wywiadu, który pochodzi z książki wydanej po polsku w Polsce. Jest to drugie wydanie, czyli że pierwsze jakoś tam się rozeszło, chociaż na pewno nie był to bestseller.
To wydanie drugie rozszerzone, nie wiem, czy wywiad z Rottensteinerem był już w wydaniu pierwszym. To drugie ukazało się w 2016 roku, czyli mniej więcej w tym samym czasie, kiedy „Zagłada i gwiazdy” Gajewskiej. Ludzi, którzy pisali w Polsce o Lemie nie było chyba tak wielu. Wydaje mi się, że raczej kilku niż kilkunastu, więc przejrzenie ich książek nie byłoby dla biograf/a/ki jakoś specjalnie czasochłonne.
A książki Oramusa nie trzeba było nawet czytać, wystarczyło przeczytać spis treści. Załóżmy, że Gajewska nie była zainteresowana tym, co Oramus miał do powiedzenia na temat twórczości Lema. Opublikował jednak wywiad z jedynym znanym z nazwiska agentem Lema, który we fragmencie, cytowanym wcześniej, wskazał, że przyczynił się do zawarcia umów na łącznie około 4 miliony egzemplarzy książek Lema, a współpraca trwała długo, chyba ze dwie dekady, więc sądzę, że relacja pisarza z agentem i to w takiej specyficznej sytuacji pisarza z prl-u z ograniczoną możliwością kontaktowania się z Zachodem, jest ciekawa i ważna dla jego drogi życiowo-zawodowej.

Nie wiem, jak często autorzy się procesują ze swoimi agentami, pewnie się to zdarza, ale jednak nie są to wydarzenia kompletnie banalne, a z drugiej strony nie jest to coś okropnie wstydliwego. Lem nie przejechał zakonnicy w ciąży na pasach przy czerwonym świetle i po pijaku. Miał spór z Rottensteinerem, wytoczył mu proces, który przegrał, zapłacił koszty sądowe i tyle.
Pominięcie tego świadome byłoby moim zdaniem nieetyczne. A przegapienie nie wystawia Gajewskiej najlepszego świadectwa, zwłaszcza w świetle tego, o czym napisałem wcześniej, że chwaliła się swoją pracowitością.

29
DyLEMaty / Odp: Roboty
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Stycznia 12, 2025, 07:03:26 pm »
Taka - jak by to Mistrz ujął - pralka:
30
DyLEMaty / Odp: Splątane koty
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Stycznia 11, 2025, 03:47:22 pm »
O kamerze splątanie wykorzystującej, i o kocie (kolega mi taki link sprzed lat podrzucił):
https://spectrum.ieee.org/quantum-entanglement-camera
https://www.nature.com/articles/nature13586
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10