Autor Wątek: Eksploracja Kosmosu  (Przeczytany 1391921 razy)

Q

• Gość
Odp: Eksploracja Kosmosu
« Odpowiedź #135 dnia: Listopada 23, 2007, 11:24:25 am »
Ale nie mamy bateryjki niestety...

Trzeba wynaleźć... ;).

(Jakie piękne wyzwanie dla inżynierów  :).)

dzi

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: Listopada 23, 2007, 11:37:48 am »
Po co bateryjka. Napewno będzie to musiało na stosie chodzić, nie ma szans zgromadzić tyle prądu w czymkolwiek.

maziek

• Gość
« Odpowiedź #137 dnia: Listopada 23, 2007, 12:14:08 pm »
Przenośnia.

Q

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: Listopada 23, 2007, 12:53:06 pm »
Po co bateryjka. Napewno będzie to musiało na stosie chodzić, nie ma szans zgromadzić tyle prądu w czymkolwiek.

Cieszę się, że jednak zakładasz (jak ja), że trudności uda się przezwyciężyć, a to cudo będzie działało i powiezie nas (nie w znaczeniu dosłownym niestety) ku gwiazdom :).

dzi

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: Listopada 23, 2007, 01:12:17 pm »
Ja nie zakładam, ja jestem tego pewien ;) Nie powiem tylko w jakim czasie.

Q

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: Listopada 23, 2007, 03:15:49 pm »

Pomijając fakt, że nasza jednomyślność w tym względzie jest dla mnie (fakt, sympatyczną) sporą niespodzianką, mogę sie z tym tylko zgodzić.

Skoro udało się z lekka "uchylić drzwi w Kosmos" wcześniej czy póżniej "otworzymy na ościerz" (albo wręcz "wywalimy z kopa" ;)), w końcu nasz gatunek zawsze się tak zachowywał :).
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2007, 03:16:42 pm wysłana przez Q »

ANIEL-a

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: Listopada 23, 2007, 06:55:07 pm »

Pomijając fakt, że nasza jednomyślność w tym względzie jest dla mnie (fakt, sympatyczną) sporą niespodzianką, mogę sie z tym tylko zgodzić.

Skoro udało się z lekka "uchylić drzwi w Kosmos" wcześniej czy póżniej "otworzymy na ościerz" (albo wręcz "wywalimy z kopa" ;)), w końcu nasz gatunek zawsze się tak zachowywał :).

Yap. A teraz wszyscy ponosimy skutki tego wywalania przez bandę zadufanych małpiszonów. Telewizja doprawdy nie była warta takiego wysiłku ;)

Hokopoko

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: Listopada 23, 2007, 07:44:58 pm »
Jak mawiają Indianie, będziesz jadł, tylko nie bęziesz łykał.  :) Jedyne wyjście jakie widzę, to załadować na Księżyc jakiś ogromniasty ładunek nuklearny, posadzić na nim rakietę, zdetonować i niech leci siłą odrzutu...  

A co, nie poleci?  ::)

Q

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: Listopada 23, 2007, 08:26:14 pm »
Yap. A teraz wszyscy ponosimy skutki tego wywalania przez bandę zadufanych małpiszonów.

Głównie skutki pozytywne jednak. Jak na małpy jesteśmy całkiem nieźli :). (Choć miano Homo Sapiens tośmy se chyba w ramach autoironii przybrali...)

Telewizja doprawdy nie była warta takiego wysiłku ;)

Cóż... Jak mądrze rzekł grafoman nazwiskiem Sturgeon:
90% wszystkiego to g****.
A, zatem i 90% zastosowań telewizji (czy chociażby Internetu) też, ale to nie wina wynalazców, a tych co do wynalazku nie dorośli...
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2007, 08:31:14 pm wysłana przez Q »

Q

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Listopada 23, 2007, 08:28:07 pm »
Jedyne wyjście jakie widzę, to załadować na Księżyc jakiś ogromniasty ładunek nuklearny, posadzić na nim rakietę, zdetonować i niech leci siłą odrzutu...  

A co, nie poleci?  ::)

Toś wymyslił... Jeszcze gorzej niż Verne z tą armatą... Tamta przynajmniej mogła astronautów homogenizować... :P

maziek

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: Listopada 23, 2007, 08:52:03 pm »
Jedyne wyjście jakie widzę, to załadować na Księżyc jakiś ogromniasty ładunek nuklearny, posadzić na nim rakietę, zdetonować i niech leci siłą odrzutu...
Zupełnie na poważnie rozpatrywano silnik rakietowy w postaci puklerza chroniącego kontrprzodek rakiety, przez dziurkę w którym wyrzuca się ładunek jądrowy a następnie detonuje. Takich ładunków-pastylek byłoby oczywiście dużo i rakieta leciałaby, trochę jak na silniku pulsacyjnym (na którym latały V-1 nota bene).

Ja osobiście sądzę, że tym czymś będzie synteza jądrowa. Reaktor, żeby nie wiem co, ma za słaby stosunek mocy do masy. Drugi pomysł to pozostawienie zasilania na Ziemi (na orbicie konkretnie). Wielka stacja kosmiczna mogłaby mieć olbrzymią powierzchnię ogniw słonecznych i zasilać statek skolimowaną wiązką laserową czy maserową czy mikrofalową. W granicach Układu działałoby, jeśli udałoby się dostatecznie skolimować wiązkę.

Jest pewien problem psychologiczny. Dotychczasowe wyprawy załogowe, czy to na orbitę, czy na Księżyc, a także te planowane na Marsa projektowane były przy założeniu bezpiecznego powrotu. Przykładowo gdyby w czasie lotu na Księżyc w czasie odejścia z orbity Ziemi zepsuł się silnik, to kapsuła zakręciłaby za Księżycem w jego polu grawitacyjnym i wróciła w pole przyciągania Ziemi. Jesli cos osiąga prędkość miliona km/h, to przekracza ponad dwukrotnie czwartą kosmiczną (130km/s) - to jest prędkość niezbędna nie tylko do opuszczenia Układu, ale także Galaktyki...

Q

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: Listopada 23, 2007, 09:03:09 pm »
Zupełnie na poważnie rozpatrywano silnik rakietowy w postaci puklerza chroniącego kontrprzodek rakiety, przez dziurkę w którym wyrzuca się ładunek jądrowy a następnie detonuje. Takich ładunków-pastylek byłoby oczywiście dużo i rakieta leciałaby, trochę jak na silniku pulsacyjnym (na którym latały V-1 nota bene).

Ha, w "Astronautach" o tym nawet mowa była... ;)

Ja osobiście sądzę, że tym czymś będzie synteza jądrowa. Reaktor, żeby nie wiem co, ma za słaby stosunek mocy do masy.

Też mi sie tak zdaje, tylko opanowanie zjawiska syntezy atomowej cały czas nastręcza trudności. (Choć ostatnio nawet i do - zda sie skompromitowanego - pomysłu "zimnej fuzji" nieśmiało się wraca...)

Drugi pomysł to pozostawienie zasilania na Ziemi (na orbicie konkretnie). Wielka stacja kosmiczna mogłaby mieć olbrzymią powierzchnię ogniw słonecznych i zasilać statek skolimowaną wiązką laserową czy maserową czy mikrofalową. W granicach Układu działałoby, jeśli udałoby się dostatecznie skolimować wiązkę.

Heh, pokazano taki stateczek w "TRONie"...

Pamiętacie? :).

Jest pewien problem psychologiczny. Dotychczasowe wyprawy załogowe, czy to na orbitę, czy na Księżyc, a także te planowane na Marsa projektowane były przy założeniu bezpiecznego powrotu. Przykładowo gdyby w czasie lotu na Księżyc w czasie odejścia z orbity Ziemi zepsuł się silnik, to kapsuła zakręciłaby za Księżycem w jego polu grawitacyjnym i wróciła w pole przyciągania Ziemi. Jesli cos osiąga prędkość miliona km/h, to przekracza ponad dwukrotnie czwartą kosmiczną (130km/s) - to jest prędkość niezbędna nie tylko do opuszczenia Układu, ale także Galaktyki...

Że niby pędu by sie bali? Popatrz na kierwców-kamikadze z polskich dróg. Taki posadzony za sterami z pewnością by się nie bał. (Zwłaszcza gdyby se "chlapnął" uprzednio, co - jak wiadomo - astronautom się zdarza...)
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2007, 09:11:03 pm wysłana przez Q »

maziek

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: Listopada 23, 2007, 09:14:20 pm »
Że niby pędu by sie bali?
Raczej nieodwracalności. W czasie misji księżycowych jedynym ważnym niezdublowanym systemem był silnik startowy z Księżyca. Jak się dobrze poszuka to mozna poczytać, jakie napięcie towarzyszyło jego odpalaniu i wyczekiwaniu, czy zaskoczy... W obecnych planach misji marsjańskich zwykle zakłada się wysłanie bezzałogowego statku, który byłby drugim - rezerwowym do powrotu na Ziemię. Załoga ISS w każdej chwili może się ewakuować Wostokiem podczepionym w roli kapsuły ratunkowej. Łatwo w sumie (pod pewnymi względami) zgodzić się na ewentualność szybkiej śmierci. Trudno myśleć, że będzie się zamkniętym w puszce oddalającej się z każdą sekundą o 270 km od Ziemi, i że w razie czego wybór będzie czy zadać sobie śmierć natychmiast, czy zamarznąć po jakimś czasie...

Zresztą temat dogłębnie eksploatowany w SF.

Q

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: Listopada 23, 2007, 09:40:46 pm »
Trudno myśleć, że będzie się zamkniętym w puszce oddalającej się z każdą sekundą o 270 km od Ziemi, i że w razie czego wybór będzie czy zadać sobie śmierć natychmiast, czy zamarznąć po jakimś czasie...

Zresztą temat dogłębnie eksploatowany w SF.

Nie jest to dokładnie to samo, ale luźno przypomina się jedyna poruszająca (choc bezsensowna od strony fizycznej - dekompresja w próżni wygląda całkiem inaczej) scena z "Misji na Marsa".

maziek

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: Listopada 25, 2007, 03:08:18 pm »
Ekspedycja była po to, żeby "naukowo" potwierdzić, że Arktyka leży na szelfie kontynentalnym Rosji - ergo: Rosji z Arktyki najwięcej się należy.

To jest akurat wprost dziedzictwo socjalizmu naukowego ;).
To jest po prostu RE_WE_LA.

Ruscy (celowo: nie Rosjanie. Rosjanie to bardzo mądrzy ludzie, tylko władzę mają ruską) - więc Ruscy to jednak są w swoim rodzaju.