Autor Wątek: Eksploracja Kosmosu  (Przeczytany 1530634 razy)

Q

• Gość
Odp: Eksploracja Kosmosu
« Odpowiedź #120 dnia: Listopada 09, 2007, 03:25:34 pm »
Ekspedycja była po to, żeby "naukowo" potwierdzić, że Arktyka leży na szelfie kontynentalnym Rosji - ergo: Rosji z Arktyki najwięcej się należy.

To jest akurat wprost dziedzictwo socjalizmu naukowego ;).

Moim zdaniem to jest projekcja Kaczyzmu na Rusizm.

Raczej Kaczyzm u nas był zapatrzeniem na putinowskie wzorce. A i głowy nie dam czy to inspirowanie się na Kaczkach sie skończy...

ps. a żeby nie było, że w czysty OT brniemy, oto b. ciekawa strona, zatytułowana po prostu Atomic Rocket

NEXUS6

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: Listopada 10, 2007, 03:33:54 am »
Nie podoba mi sie sformulowanie "Kaczyzm", choc Kaczynskich nie bronie, a wrecz przeciwnie, ale to bylo wymyslone przez Senyszynowa, ktora pogardzam wrecz skrajnie, fuj, tfu, tfu, na psa urok!

Q

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Listopada 10, 2007, 07:36:46 am »
Mam prośbę... Unikajmy dyskusji o polityce w tym wątku, bo jakoś mi ona wyjątkowo do sięgania ku gwiazdom nie pasuje... Zwłaszcza w naszym ojczystym wydaniu... No chyba, że to ma być "Per Rectum ad Astra" ;).
« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2007, 07:37:09 am wysłana przez Q »

Q

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: Listopada 12, 2007, 05:01:41 pm »
Artykuł-podsumowanie planów dotyczących ludzkiej ekspansji na Księżyc.

Zwracam uwagę na fragment:
India is expected to invest US$1.5 billion over the next five years to develop technologies for a manned space flight by 2015 and a moon flight by 2020. Most of the designing, research and technical jobs are to be completed by 2012.

Wiedziałem, że Hindusi się włączą :). I bardzo dobrze. Ameryknie będą musieli się obudzić. (A potem pewnie i Ruskie doszlusują. Taki pięciostronny wyścig siłą rzeczy będzie szybszy niż ten mający tylko dwóch uczestników... A za jakiś czas może i ESA poważy się na coś własnego, załogowego?)
« Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2007, 05:03:41 pm wysłana przez Q »

Q

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: Listopada 18, 2007, 12:14:19 am »
Ten wynalezek jakby co loty kosmiczne powinien ułatwić :)....
07-09-24 12:31

Napęd fotonowy stał się rzeczywistością?

[size=9]foton * napęd * kosmos * pojazd kosmiczny * PLT * Laserowy Napęd Fotonowy * Photonic Laser Thruster * Young Bae[/size]

Doktor Young Bae z Bae Institute zaprezentował urządzenie, które jeszcze niedawno istniało jedynie na kartach powieści science fiction. Mowa tutaj o Laserowym Napędzie Fotonowym (PLT - Photonic Laser Thruster), czyli ni mniej, ni więcej urządzeniu, które będzie napędzało statki kosmiczne dzięki strumieniowi fotonów.

W prezentacji brał udział doktor Franklin Mead, jeden z czołowych badaczy nad zaawasowanymi systemami napędowymi, zatrudniony w Laboratorium Badawczym Lotnictwa Wojskowego (AFRL). To niewiarygodne urządenie. Z tego co wiem, nikomu wcześniej nie udało się go skonstruować. Spotkało się ono z ogromnym zainteresowaniem - powiedział Mead.

Pisarze od dawna wykorzystywali na łamach swych powieści [ch8222]napęd fotonowy[ch8221]. Naukowcy jednak wątpili, czy fotony uda się kiedykolwiek wykorzystać do tego celu. Nie mają one bowiem masy spoczynkowej i ładunku elektrycznego. Nie mogłyby więc [ch8222]pchnąć[ch8221] statku kosmicznego, gdyż nie można ich zgromadzić i wystrzelić. System PLT przezwycięża ten problem, wielokrotnie odbijając strumień fotonów pomiędzy dwoma lustrami. W ten sposób można dodawać kolejne fotony do już wystrzelonych. Doktor Bae wykorzystał laser i skomplikowany system, który służył do wzmocnienia strumienia fotonów. Udowodnił, że energia fotonów mogłaby napędzać statki kosmiczne odbijając tysiące razy fotony pomiędzy nimi.

System doktora Bae jest w stanie wzmocnić strumień aż 3000 razy. Niewielki laser ma dzięki temu moc porównywalną z potężnymi i dużo większymi systemami laserowymi.

PLT może znaleźć zastosowanie na wielu polach. Najbardziej oczywistym jest napęd dla statków kosmicznych. Naukowcy oceniają, że pojazd wyposażony w nowy napęd, dotarłby na Marsa w ciągu tygodnia. Być może w przyszłości udałoby się przyspieszyć go nawet do prędkości bliskiej prędkości światła.

Teraz jednak doktor Bae ma bardziej realny cel na myśli. Chce połączyć technologię PLT z Photon Tether Formation Flight (PTFF). PLT ma o 100 000 razy zwiększyć precyzję lotów kosmicznych w formacjach. Dzięki temu pozycję poszczególnych pojazdów formacji można by kontrolować z dokładnością do nanometra. To z kolei pozwoli na zbudowanie lepszych urządzeń służących do badania kosmosu.

System PLT został po raz pierwszy pokazany w grudniu ubiegłego roku. Od tamtej pory kolejne demonstracje dowiodły, że rzeczywiście działa. Badaniami Bae Institute zainteresowały się NASA i AFRL.

Mariusz Błoński

źródło: Bae Institute
http://kopalniawiedzy.pl/wiadomosc_4334.html
« Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2007, 12:17:28 am wysłana przez Q »

Hokopoko

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: Listopada 20, 2007, 06:10:02 pm »
Że ja tak nieśmiało zapytam: co będzie paliwem na tych statkach kosmicznych?

dzi

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: Listopada 20, 2007, 09:41:30 pm »
Prąd ;)

Q

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: Listopada 21, 2007, 12:35:41 am »
Prąd ;)

Nie, Gaz Babuni ;).

(A serio: pewnie to co zwykle jest "paliwem" laserów...)

dzi

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: Listopada 21, 2007, 10:09:54 am »
Prąd ;)

Nie, Gaz Babuni ;).

(A serio: pewnie to co zwykle jest "paliwem" laserów...)
Czyli prąd?

Q

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: Listopada 21, 2007, 10:32:36 am »
Czyli prąd?

Owszem.

ps. o laserach, skoro już na ich temat zeszliśmy...

maziek

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: Listopada 21, 2007, 01:57:33 pm »
Ja szczerze mówiąc to nic z tego art. o napędzie fotonowym nie kumam. Jasne jest tylko dla mnie, że rozpędzenie danej masy, nadanie jej pewnej prędkości a następnie wyhamowanie kosztuje ileś energii. I że jeśli skala jest gwiazdowa, to ilość tej energii jest tak wielka, że nawet rozpatrywana w roli paliwa antymateria jest za słaba, a konkretnie (pomijając problemy z jej uzyskaniem) ma za małą gęstość energii w jednostce masy, żeby na poważnie myśleć o niej jako bateryjce.

Q

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: Listopada 21, 2007, 10:19:37 pm »
Ja szczerze mówiąc to nic z tego art. o napędzie fotonowym nie kumam. Jasne jest tylko dla mnie, że rozpędzenie danej masy, nadanie jej pewnej prędkości a następnie wyhamowanie kosztuje ileś energii. I że jeśli skala jest gwiazdowa, to ilość tej energii jest tak wielka, że nawet rozpatrywana w roli paliwa antymateria jest za słaba, a konkretnie (pomijając problemy z jej uzyskaniem) ma za małą gęstość energii w jednostce masy, żeby na poważnie myśleć o niej jako bateryjce.

Hmm... Na razie była mowa o lotach na Marsa najdalej...

(A, swoją drogą, artykuł - choć sam go linkowałem, i niby z poważnego portalu pochodzi - faktycznie w pewnych kwestiach jest mętny i nieprecyzyjny... :()
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2007, 10:28:31 pm wysłana przez Q »

maziek

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: Listopada 21, 2007, 10:24:31 pm »
Hmm... Na razie była mowa o lotach na Marsa najdalej...

Tak sobie policzyłem (nie wykluczam, że z błędem, bo mi się nie chce sprawdzać):

Mars w opozycji średnio odległy jest od Ziemi 80 mln km = 8*10^10m
czas tygodniowej wyprawy to 3,5 dnia ~3*10^5s (połowa dystansu, druga połowa z rurą do przodu - pardon, z latarką do przodu)

z nieśmiertelnego równania S=at^2/2 wychodzi, że przyśpieszenie wówczas będzie równe 8/9 m/s^2 (dobra, załóżmy, że równo 1)

Jeśliby załozyć skromnie, że statek waży 10ton = 10^4kg to siła potrzebna do nadania takiego przyspieszenia tp F=m*a = 10^4N

Praca jaką trzeba wykonać działając taką siłą na całym dystansie W=8*10^14J czyli skromne 8*10^8 MJ.

Praca jak powszechnie wiadomo równa się energii, i tu możemy przejść do wyliczeń popełnionych przeze mnie w wątku o Niezwyciężonym cyt.:
anihilacja 1kg masy (pół kg antymaterii)  ~9*10^10 MJ
synteza termojądrowa 1kg helu uwalnia ~6*10^8 MJ
rozszczepienie 1kg uranu uwalnia ~5*10^7 MJ
wybuch 1kg trotylu to "tylko" ~5 MJ
(też nie gwarantuję poprawności, jakby ktoś chciał do matury ściągać ;) )

... z których wynika, że pół kilograma materii starczy na 100 takich eskapad.

bliżej jesteśmy syntezy i tu jak ulał pasuje, wystarczy 1kg helu zsyntetyzować i po krzyku.

z uranem gorzej (były takie samoloty, co latały "na stosie") - trzeba 100kg w jedną stronę.

Z powyższego generalnie wynika, że jesteśmy co najmniej o dwa rzędy wielkości za ciency w uszach, aby zasilić taki silnik. Przy czym o ile sobie przypominam, to reaktor zainstalowany na tych atomowych samolotach ważył coś koło 50 ton a nie 10...

Q

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: Listopada 21, 2007, 10:37:23 pm »
Cóż... Nikt nie powiedział, że musimy tam lecieć jutro... Ważne, że krok we właściwym kierunku wykonany...

maziek

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: Listopada 22, 2007, 09:08:01 pm »
W sumie byłoby fajnie, w połowie drogi statek robiłby ponad milion km/h (300km/s=c^-3). A to tylko przy przyspieszeniu 1/10g. Gdyby mozna było trwale nadać 1g na całej trasie do Marsa to wychodzi, że lot trwałby 2 dni a w połowie drogi prędkość wyniosłaby 900km/s - ponad 3 miliony km na godzinę... Ale nie mamy bateryjki niestety...