Autor Wątek: Matematyka królowa nauk ;)  (Przeczytany 514478 razy)

Lieber Augustin

• God Member
Odp: Matematyka królowa nauk ;)
« Odpowiedź #1335 dnia: Kwietnia 26, 2025, 11:11:59 am »
Przestańcie z tymi dwójkami bo zrobicie portal i wessie wszystko.
Spokojna głowa, nic się nie stanie. Z trójką, owszem, numerek z portalem mógłby się udać. A z dwójką nie. Liczba parzysta.

Jak sądzisz, czemu uran-235 wybucha, a 238 już nie? ;)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #1336 dnia: Kwietnia 29, 2025, 09:16:11 am »
Parzysta, parzysta, ale 1 to sam uzyskałeś z 3 dwójek... 2/2+2 - i co, mina rzednie a świat wciąga...
W zasadzie to nie wiem, dlaczego U-235 jest bardziej podatny na pobudzenie neutronem, niż U-238. Tzn. niby wiem, że z powodu mniejszej liczby neutronów ma mniejszą siłę wiązania jądra i że z tego powodu po pierwsze "łatwiej go rozlecieć" odpowiednio szybkim neutronem (a nie pochłonąć go i przekształcić we względnie trwały U-236) a po drugie emitowane z rozlecenia neutrony maja większą prędkość niż w U-238 więc mogą napędzać reakcję łańcuchową - a te z U238 są zbyt wolne i nie podtrzymują reakcji.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1337 dnia: Maja 03, 2025, 08:24:17 pm »
Takie śmiszne zadanko, które przynajmniej u mnie spowodowało wykręcenie umysłu i zejście na manowce nim wreszcie zaskoczyło.
Budujemy domki z kart:

1 poziom
/\

2 poziom
 /\
/\/\

3 poziom
  /\
 /\/\
/\/\/\

itd.

Pytanie czy można w ten sposób zbudować kompletny domek ze 100 kart i jeśli tak, to który to będzie poziom. Należy to obliczyć.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #1338 dnia: Maja 03, 2025, 11:30:45 pm »
U mnie wyszedł ciąg arytmetyczny an=2+3(n-1)

Suma pierwszych n wyrazów ciągu jest równa średniej arytmetycznej wyrazu pierwszego i ostatniego pomnożonej przez liczbę wyrazów, i wynosi 100, gdy n=8.

Odpowiedź: można, ósmy poziom :)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1339 dnia: Maja 04, 2025, 09:06:01 am »
Niestety musze się zgodzić, co do odpowiedzi, tyle że u mnie zapis był an=3n-1 co na jedno wychodzi. Sądząc z tempa w jakim odpowiedziałeś Tobie się nic po drodze nie zablokowało :) . Co do samego wyniku sprawdzałeś, czy obliczyłeś?

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #1340 dnia: Maja 04, 2025, 09:52:41 am »
Obliczyłem :)

Tok rozumowania, krok po kroku:

Ile właściwie kart mamy na poszczególnych "kondygnacjach" naszego domku z kart (budujemy niejako z góry w dół)?
1 kondygnacja: 2 karty;
2 kondygnacja: 1 w charakterze stropu, plus 4 tworzą "daszki", wszystkiego 5 kart = 2+3
3 –''–: 2 strop, 6 daszki, wszystkiego 8 = 2+3*2
4 –"–: 3 strop, 8 daszki, wszystkiego 11 = 2+3*3
5 –"–: 4, 10, 14 = 2+3*4
...
n –"–: 2+3(n-1) = 3n-1

Suma n pierwszych wyrazów ciągu an=3n-1
S=n*(a1+an)/2
a1=2
S=n*(2+(3n-1))/2

Niech S=100; mamy równanko:

n*(2+(3n-1))/2=100
3n2+2n-n=200
3n2+n-200=0
D=1+4*3*200=2401
sqrt(D)=49
n1=(-1+49)/3*2=8
n2=(-1-49)/3*2=-8,(3)

Czyli domek ze 100 kart ma 8 kondygnacji, względnie minus 8 kondygnacji z ułamkiem ;)

Za przeproszeniem: a dlaczego "niestety"? :-\

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1341 dnia: Maja 04, 2025, 10:27:32 am »
"Niestety" to igraszki słowne w celu budowania napięcia. Np. masz do przekazania koledze bardzo radosną dla niego nowinę, na którą niecierpliwie oczekuje, np. że dostał się na wymarzone studia a Ty mu mówisz, ze zbolałą miną: niestety, wiesz......... yyy.... okazało się, że jednak zdałeś na te studia! Kolega przeżywa w sekundę pasaż od załamania ku wybuchowi radości, więc względna różnica w przypływie dobrego nastroju jest większa, niż gdybyś mu to  zwyczajnie przekazał. Troszkę ryzykujesz co prawda, że wyjdzie z siebie, nie zdąży skorzystać z wyszalni i Cię zbije w odwecie, ale czegóż nie robi się dla przyjaciół :) . Co do matmy to perfettamente. Właśnie też od razu zacząłem się zastanawiać, czy mogą w ogóle istnieć ujemne domki. Wyszło mi, że mogą. Np. jeśli chodzi o wykonanie planów budownictwa uspołecznionego to co rok u nas wiele takich domów powstaje. Gorzej z ułamkowymi, ujemnymi piętrami.

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #1342 dnia: Maja 04, 2025, 03:23:45 pm »
Co do matmy to perfettamente.
Tante grazie, signore :)
Właśnie też od razu zacząłem się zastanawiać, czy mogą w ogóle istnieć ujemne domki. Wyszło mi, że mogą. Np. jeśli chodzi o wykonanie planów budownictwa uspołecznionego to co rok u nas wiele takich domów powstaje. Gorzej z ułamkowymi, ujemnymi piętrami.
He, he.
A co? Wystarczy przypomnieć sobie choćby peron numer 9¾ Harry'ego Pottera. Można? Można :D

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1343 dnia: Maja 04, 2025, 03:45:12 pm »
Panie, ten cały Potter to czary a nie matma!

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #1344 dnia: Maja 04, 2025, 05:22:06 pm »
W PRL-u nie takie numery z peronami bywały.

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

xetras

• God Member
« Odpowiedź #1346 dnia: Maja 05, 2025, 10:12:40 am »
"od razu zacząłem się zastanawiać, czy mogą w ogóle istnieć ujemne domki. Wyszło mi, że mogą. Np. jeśli chodzi o wykonanie planów budownictwa uspołecznionego to co rok u nas wiele takich domów powstaje. Gorzej z ułamkowymi, ujemnymi piętrami.
Oczywiste że plan musi być wykonany, żeby premia była.
Ekipa budowlana musi dotrzymać terminu oddania do użytku.
To że w kolejnym roku trzeba robić poprawki usterek to już dotyczy innego okresu.
Niedorobione lokale bywały.
Piętra niedoróbki może też.
"Wspólnota narodu buduje się na kiczu" (Kundera)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member

olkapolka

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1348 dnia: Maja 06, 2025, 04:00:46 pm »
Podstawa rozgrzewkowa była dzisiaj taka:
https://static2.cke.gov.pl/EGZAMIN_MATURALNY/2025/Matematyka/poziom_podstawowy/MMAP-P0-100-A-2505-arkusz.pdf

Na rozszerzenie trzeba trochę zaczekać:)

Mówią już powszechnie: Di - da...

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1349 dnia: Maja 06, 2025, 04:47:09 pm »
To co ja żem zalinkował :o ?