Jeśli chcesz rozszerzyć obszar dyskusji o legalizacji narkotyków, to wręcz narzucającym się do analizy przypadkiem jest eksperyment, polegający na całkowitym zakazie obrotu substancją psychoaktywną, czyli amerykańska prohibicja w latach 1920-1933.
https://en.wikipedia.org/wiki/Prohibition_in_the_United_States
Na prohibicji wyrosły organizacje przestępcze, które potem (bez pośpiechu) zwalczano przez dekady, przez ca 50-60 lat.
Fermentacja to podstawa żywienia.
Żywność fermentowana zwiększa przyswajalność składników odżywczych, ponieważ proces fermentacji rozkłada trudno strawne składniki, a drobnoustroje wytwarzają witaminy z grupy B i ułatwiają wchłanianie minerałów, takich jak żelazo, cynk i wapń. Dodatkowo probiotyki obecne w fermentowanych produktach wzmacniają barierę jelitową i poprawiają trawienie.
Jak fermentacja poprawia przyswajalność:
Rozkład złożonych składników: Fermentacja rozkłada złożone węglowodany (np. błonnik) i białka, dzięki czemu stają się one łatwiej przyswajalne dla organizmu.
Eliminacja antyodżywczych związków: Proces ten zmniejsza ilość szkodliwych substancji, takich jak związki fitynowe, które normalnie wiązałyby składniki mineralne, uniemożliwiając ich wchłanianie.
Synteza witamin: Drobnoustroje biorące udział w fermentacji wytwarzają witaminy z grupy B i zwiększają zawartość niektórych antyoksydantów w produkcie.
Lepsza biodostępność minerałów: Żelazo, cynk i wapń stają się bardziej dostępne dla organizmu, nawet o 80% w porównaniu do produktów niefermentowanych, co jest efektem rozkładu związków, które normalnie utrudniały ich wchłanianie.
Wsparcie dla mikrobioty jelitowej: Żywność fermentowana dostarcza probiotyków, które zasiedlają jelita pożytecznymi bakteriami, usprawniając procesy trawienne i wchłanianie składników odżywczych.
Przykłady produktów fermentowanych:
Kiszonki (np. kapusta kiszona, ogórki kiszone)
Jogurty naturalne
KefirZapominasz o religijnych doktrynerach.
Prohibicja to było ich żądanie.
Oczywiście, że nielogiczne z powodu fizjologicznejkonieczności dostarczania organizmom produktów reakcji fermentacji.
|
państwo nie ma prawa zabraniać obywatelowi wprowadzania do organizmu substancji, które on chce wprowadzać.
To jest argument filozoficzny, dla mnie ważny, ale są też dwa powody praktyczne.
Argument filozoficzny jest nielogiczny bo to państwo przez prawo
zabrania i sądzi.