Ostatnie wiadomości

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10
61
Hyde Park / Odp: Rosja, ZSRR, Ukraina...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez olkapolka dnia Marca 11, 2025, 08:34:41 pm »
Skąd taki pośpiech, że pominięto przy zaproszeniu akurat kraje nadbałtyckie?
Nie wiem, ale chyba się pochwytali, że coś nie tak, bo o ile pamiętam angielski premier przepraszał za tę wpadkę.

Tymczasem ciąg dalszy roller coastera:

Stany Zjednoczone "natychmiast zniosą przerwę w wymianie informacji wywiadowczych i wznowią pomoc w zakresie bezpieczeństwa dla Ukrainy" – oświadczyły USA i Ukraina we wspólnym oświadczeniu dotyczącym spotkania w Arabii Saudyjskiej.

Kijów "wyraził również gotowość przyjęcia propozycji USA dotyczącej natychmiastowego, tymczasowego 30-dniowego zawieszenia broni, które może zostać przedłużone za obopólną zgodą stron i które podlega akceptacji i równoczesnemu wdrożeniu przez Federację Rosyjską" – czytamy w oświadczeniu.
Jak podkreślono, "Stany Zjednoczone przekażą Federacji Rosyjskiej, że wzajemność ze strony Rosji jest kluczem do osiągnięcia pokoju".

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/przelom-w-arabii-saudyjskiej-jest-wspolny-komunikat-ukrainy-i-usa/33wfwby,79cfc278

Być może w najbliższym czasie okaże się czy Rosja chce zawieszenia broni, czy raczej woli użyć Oresznika...chyba, że to znowu jakiś pik amerykański, po którym coś włączą/coś wyłączą, bo Rosja nie zechce...
62
Hyde Park / Odp: ELONA MUSKA „KOLONIA” NA MARSIE
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Marca 11, 2025, 03:13:45 pm »
Musk nie jest niczyim przedstawicielem, robi biznes, "nic osobistego".

Jak ów Wespazyjanus nie wącha pieniędzy, i jest - z poprawką na skalę, rzecz jasna - jak ten pomniejszy szwarccharakter z "Kapitana Ameryki" czy innych "Awędźersów", który nie byl Niemcem, tylko obywatelem szwajcarskim, i wcale nie byl nazistą, tylko lubił porządek? ;)

Edit: gdy o jego portrecie psychologicznym mowa - dorzucę:
https://www.onet.pl/informacje/newsweek/biograf-elona-muska-on-popada-w-szalenstwo-to-skutek-stresu-i-uzywek/7vtx0nj,452ad802

Tymczasem Trump pomaga - tnie NASA ponoć o 50% nawet - i głównie w kwestiach badawczych (a więc sond kosmicznych).

Dorzucę źródełko tych doniesień:
https://arstechnica.com/space/2025/03/white-house-may-seek-to-slash-nasas-science-budget-by-50-percent/
(Swoją drogą ciekawe, że Hamerykanie jeszcze od czasów Heinleina bali się, że kiedyś nastanie u nich dyktatura ciemniaków, i w końcu wykrakali, a raczej ją sobie wybrali...)

ps. Jeszcze ten nieszczęsny "Interstellar" wyjdzie na proroczy...
https://www.youtube.com/watch?v=hBaiyzj5wdc
63
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Marca 11, 2025, 01:26:15 pm »
Musk nie jest niczyim przedstawicielem, robi biznes, "nic osobistego". Tymczasem Trump pomaga - tnie NASA ponoć o 50% nawet - i głównie w kwestiach badawczych (a więc sond kosmicznych).
64
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Marca 11, 2025, 01:07:05 pm »
Widzi mi się, że określasz granice offtopu tak, by tezie służyły ;).
Musk jaki jest - każdy widzi (przedstawiciel najciemniejszych sił na tzw. Zachodzie, flirtujący z jeszcze mroczniejszymi - ze wschodu, do tego rozmaitymi społecznościowymi wrzutami i publicznymi wystąpieniami pracowicie budujący sobie wizerunek błazna i kabotyna - nie on jeden po tamtej stronie, skądinąd), i nie wiem czy kto na umyśle zdrowy zechce go bronić. Ale... Musk to jest efemeryda (jak każdy z Homo s. zresztą), która - w dodatku - w przestrzeni publicznej by tak nie zaistniała, gdyby nie kredyty, rządowe dofinansowania i bańki spekulacyjne. W skalach lemowskich się nie liczy. To, co istotne, to możliwości techniczne, i to na co pozwalają, lub w najbliższym (znowu: w skalach lemowskich) czasie pozwolić mogą.

ps. Przedstawiciel strony radzieckiej to byl chyba Fadiejew (albo Surkow?) a polskiej - Prutkowski.
65
DyLEMaty / Odp: Matematyka krolowa nauk ;)
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Marca 11, 2025, 10:17:55 am »
Nosz cholera jak się człowieka coś czepi to się nie pozbędzie ;) ....
66
« Ostatnia wiadomość wysłana przez akond dnia Marca 11, 2025, 09:53:25 am »
(2) limes w inf (x^x)/x! = 0
Z dokładnością do odwrotności :).
67
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Marca 11, 2025, 07:40:45 am »
Ja mam zryty beret przez robotę, natomiast z ciekawości wrzuciłem wyrażenie (inf^inf)/inf! do owego Wolframa i rzeczywiście pokazuje on, że to nieoznaczoność. Natomiast samo inf^inf daje wynik w postaci czegoś co zwą "complex infinity" (symbol inf z kreską poziomą ponad). Cokolwiek miałoby to być (https://mathworld.wolfram.com/ComplexInfinity.html). Wpisanie (compexinf/inf) również daje komunikat, że to nieoznaczoność. Nie wiem, czy już ktoś napisał, ale "w toku myślenia" przypomniałem sobie, że w ogóle inf/inf jest wyrażeniem nieoznaczonym. Czyli jako takie nie ma wartości. W związku z tym, MOŻLIWE, że o ile można obliczyć często granicę czegoś, co na pierwszy rzut oka wygląda jak inf/inf (np. dla n=inf wyrażenie ((n^2)+1)n^3)=inf/inf; ale: lim w nieskończoności ((n^2)+1)n^3)=0), o tyle nie można podać wartości tego wyrażenia po wstawieniu za n inf (wartości, nie granicy w nieskończoności). Taka proto-teza.

Czyli byłoby:

(1) (inf^inf)/inf! - nieoznaczone

(2) limes w inf (x^x)/x! = 0

ale: (1) nietożsame z (2)
68
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Cetarian dnia Marca 11, 2025, 03:07:15 am »
tzw. wolnościowców omijam szerokim łukiem (być może zresztą dlatego, że najczęściej jest to wolność od rozumu).

Anyway, kończę OT, zanim mnie założyciel wątku zgniecie boldami.

Zaraz/aż „zgniecie”?

:-\   ;)

Podkreślam istotne kwestie boldem, częściej niż inni, ale czy to jakaś fopa internetowa?

Z dawnych czasów pamiętam, że pouczano, żeby nie pisać samymi dużymi literami, bo to internetowy odpowiednik krzyku.
Nawiasem, Lem czasem (rzadko) wyróżniał wyrazy, dekady temu drukarnia najwyraźniej nie potrafiła drukować boldem,
stosowano zatem      d r u k     r o z s t r z e l o n y.

*
A czy to off-top w ogóle?
Chyba nie.

„Kolonia” Muska to wytwór jego mitomańskiej wyobraźni, więc dyskutowanie o nim samym, jego poglądach i działaniach wydaje się mieścić w temacie (orzekam   ;)).

*
Ja jestem „wolnościowcem” w kwestii poboru. I to nie jest wolność od rozumu.

*
Przeczytałem kiedyś anegdotę, prawie na pewno zmyśloną, ale zabawną.
Otóż w czasach stalinowskich odbywał się zjazd albo kongres polskich pisarzy.
Gość z CCCP zapytał grzecznie „Gdzie tu się można wysikać?”
Na co odważny polski pisarz „Wy? … wszędzie.”

*
Luca i miazo, oczywiście nie jesteście tu najeźdźcami, ani wysłannikami hegemona.

Piszecie rzadko, a ciekawie, więc w zasadzie możecie (moim zdaniem) pisać wszędzie.

8)  :)

69
Hyde Park / Odp: Gry najlepszym nośnikiem idei?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Marca 11, 2025, 12:14:36 am »
Zapowiedź Death Stranding 2: On the Beach:
70
« Ostatnia wiadomość wysłana przez miazo dnia Marca 10, 2025, 10:39:39 pm »
Kim był Alan Greenspan, to ja doskonale pamiętam, bo studiowałem ekonomię, gdy jeszcze szefował FED i na wykładzie z finansów co pilniejsi zastanawiali się, czy gdy kichnął, to stopy* pójdą w górę, w dół, czy też pozostaną w tym samym miejscu.

Zaś trylogię "Illuminatus!" Shea i Willsona mam, znam i bardzo sobie cenię (może pora odświeżyć zresztą), podobnie zresztą jak i bliską jej księgę "Principia Discordia".

W każdym razie dzięki za obie opinie, bynajmniej nie zniechęciliście mnie - podejmę próbę zmierzenia się z tą materią, chociażby właśnie dlatego, że w dyskusji objawili się ww. dżentelmeni. Mam nadzieję, że mnie przy okazji - jak to ładnie zostało ujęte - nie "popieprzy libertarianizmem", bo tzw. wolnościowców omijam szerokim łukiem (być może zresztą dlatego, że najczęściej jest to wolność od rozumu).

Anyway, kończę OT, zanim mnie założyciel wątku zgniecie boldami.

*procentowe, rzecz jasna.
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10