Autor Wątek: Zagadka Einsteina  (Przeczytany 248108 razy)

Deckert

• Gość
Re: Zagadka Einsteina
« Odpowiedź #90 dnia: Marca 23, 2007, 02:30:44 pm »
Niestety. Wiem już, że się pomyliłem, co do rozwiązania zagadki z filozofem. Znalazłem błąd w swoim rozumowaniu. Jednym słowem sam ją sobie obaliłem.  ;D

Sprawa jest więc nadal otwarta.

CU
Deck
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2007, 02:32:08 pm wysłana przez Deckert »

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Marca 23, 2007, 02:35:57 pm »
Ok, ja lecę, nie wiem kiedy będę znowu online... może dopiero w poniedziałek :|
Miłego rozwiązywania ::)

maziek

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Marca 23, 2007, 02:46:44 pm »
Ja to chyba za krótki jestem na tego Platona i S-kę. Ale jeszcze się nie poddaję.

TYTAN

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: Marca 23, 2007, 03:25:06 pm »
Wydaje mi się że znalazłem rozwiązanie tej zagadki filozoficznej.
Podać wynik?

ANIEL-a

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Marca 23, 2007, 03:43:41 pm »
Ja napisałam do miaza podając swoje rozwiązanie... no i czekam aż odpisze ::)

dzi, nie boisz się, że ktoś Cię kiedyś udusi?  ;D

A swoją droga - już któryś raz mi piszesz o tych mentatach... Ty tak poważnie? Uprzejmie informuję, że nie mam z tym nic wspólnego i (poza Diuną) pierwszy raz słyszałam o tym od Ciebie. Nie jestem. Ale gdybym była, to na pewno najlepszym  :-X
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2007, 03:47:22 pm wysłana przez ANIEL-a »

Hokopoko

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: Marca 23, 2007, 05:36:52 pm »
No no, przez tych Greków to tu jeszcze do rękoczynów dojdzie  ;D

Tytan, dawaj rozwiązanie, bo zaraz i Tobie się oberwie... ::)

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Marca 23, 2007, 06:03:01 pm »
właśnie szybko. Ja nadal pracuję nad błędami w rozwiązaniu z linka hoko (bo jeden jest na 100%!)

Hokopoko

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: Marca 23, 2007, 08:03:22 pm »
Dobra, na początek propozycja nieco naciągana, ale za to prosta i klarowna. A punktem wyjscia jest właśnie stwierdzenie, że wszystko, co nasi filozofowie powiedzieli, jest istotne. Bo skoro tak, to równie istotne jest to, czego nie powiedzieli...

Na początku Platon zna iloczyn, a z jego odzywki wnioskujemy, iż nie jest to iloczyn prosty. Możliwych jest więc kilka par liczb. Jednocześnie Platon nie stwierdza, że wiedział, że Sokrates nie będzie wiedział - a to znaczy, że przynajmniej w jednym wypadku z jego iloczynów można utworzyć sumę prostą (bo tylko taka dałaby pewność Sokratesowi).
Tymczasem jedyne sumy proste w interesującym nas przedziale to 5 i 6 (2+3 i 2+4) - i składniki każdej z tych sum dają iloczyn prosty. A przecie na początku było powiedziane, że Platon nie ma iloczynu prostego...

Są pytania?  ;D

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: Marca 23, 2007, 08:17:39 pm »
za dużo wnioskujesz z tego co powiedział Platon. On powiedział tylko, że nie wie co to za liczby  :P

Hokopoko

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: Marca 23, 2007, 08:27:55 pm »
Ciąg dalszy - czyli wnioskowanie z tego, co zostało powiedziane.

Z odzywki Sokratesa Platon dowiaduje się, że tamten ma sumę nie-prostą oraz że liczby z każdej mozliwości sumy dają iloczyn nie-prosty (bo gdyby którakolwiek kombinacja liczb, z jakich można utworzyć sumę Sokratesa, dawała w iloczynie iloczyn prosty, to Sokrates nie powiedziałby, iż wiedział, że Platon nie będzie wiedział).
Pytanie 1, jaką korzyść może mieć Platon z wiedzy, że wszystkie sumy Sokratesa dają iloczyny nie-proste?
Pytanie 2, jaką korzyść ma Platon z wiedzy, że Sokrates nie ma sumy prostej?

Otóż z pkt1 - moim zdaniem - Platon nie dowiaduje się niczego, czego już by nie wiedział (bo zna swój iloczyn i wie, że jest nie-prosty).
Z pkt 2 może się dowiedzieć czegoś, czego nie wiedział, w sytuacji gdy któryś z jego iloczynów dawałby sumę prostą... ale jako się już rzekło, sumy proste prowadzą do prostych iloczynów, a Platon takich nie ma - więc nie można z nich utworzyć sumy prostej, a co za tym idzie, z pkt2 Platon również nie dowiaduje suię niczego, czego by już nie wiedział.

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: Marca 23, 2007, 08:34:43 pm »
źle kombinujesz

Hokopoko

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: Marca 23, 2007, 08:35:58 pm »
fakty fakty...
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2007, 08:36:20 pm wysłana przez Hokopoko »

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: Marca 23, 2007, 08:36:04 pm »
dodaję następną zagadkę, dość długą nad nią siedziałem, ale w końcu rozwiązałem:

Mamy 12 identycznie wygladajacych kulek z tym ze jedna jest innej wagi ( nie wiemy czy ciezsza czy lzejsza). Mamy do dyspozycji wage szalkowa i 3 wazenia.
Jak odnalesc kulke?

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: Marca 23, 2007, 08:36:54 pm »
fakty faky...
1. Zrób sobie exelu tabliczkę mnożenia.
2. Przeczytaj mój pierwszy post :)

Hokopoko

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: Marca 23, 2007, 08:46:09 pm »
Ten z golibrodą czy ten, w którym te liczby masz w wiadomym miejscu?