Autor Wątek: Będąc Młodym Fizykiem...  (Przeczytany 164303 razy)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
Odp: Będąc Młodym Fizykiem...
« Odpowiedź #450 dnia: Października 10, 2024, 01:09:26 pm »
Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi. Zwłaszcza co to znaczy, że walec to wektor i dlaczego mam wyłączyć czas skoro rozpatruję krótki odcinek czasu.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

xetras

• God Member
« Odpowiedź #451 dnia: Października 10, 2024, 07:47:21 pm »
Czy to walec bez ciążenia?
Czy chwila ma sens fizyczny?
"Wspólnota narodu buduje się na kiczu" (Kundera)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #452 dnia: Października 10, 2024, 08:14:26 pm »
Ciążenie ma o tyle wpływ, że dociska walec do podłoża, co powoduje, że ma tarcie. Które jednakowoż można zrealizować również w stanie nieważkości (np. rzepem). Jednakowo ciążenie działa na prawą i lewą połówkę walca (patrząc od czoła), co powoduje, że nie ma wpływu na jego moment bezwładności. Momentu bezwładności, póki co, nie da się zlikwidować i jest on taki sam niezależnie od ciążenia.
Chwila, oczywiście, ma sens fizyczny zwłaszcza taki, że oznacza pewien moment, a szerzej czas, w którym parametry doświadczenia zasadniczo się nie zmienią. Na przykład jeśli korba przekręci się o 1 stopień to można uznać, z dobrą dokładnością, że warunki się nie zmieniają. Jeśli siła jest stała to w każdym momencie możesz wybrać chwilę i uznać ją za zerową. To jak z rakietą. Niezależnie od jej prędkości (względem czegoś) kolejna sekunda działania silnika zmieni prędkość o delta V. Pomijając oczywista różnicę wynikająca z ubytku masy oraz ewentualne efekty relatywistyczne. Jednak w naszym walcu ani jedno, ani drugie nie ma miejsca.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #453 dnia: Października 10, 2024, 08:57:39 pm »
Znalazłem w necie niezły filmik o toczącej się szpulce z nićmi:

W języku rosyjskim, ale można włączyć automatycznie generowane napisy. Najlepiej angielskie.

I jeszcze jeden:

« Ostatnia zmiana: Października 10, 2024, 09:09:29 pm wysłana przez Lieber Augustin »

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #454 dnia: Października 11, 2024, 01:08:48 pm »
No postarał się człowiek :) . Dobrze zrobione. Wysłuchałem po rosyjsku i OK, natomiast napisy to mi się pokazywały możliwe jedynie po rosyjsku.

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #455 dnia: Października 11, 2024, 07:37:48 pm »
Co do napisów, angolskich i innych, robiłem jak następuje. Co prawda mam domyślny język interfejsu ukr i nie jestem pewien co do tego, jak brzmią po polsku odpowiednie punkty menu kontekstowego jutubki. Ale nie wątpię, że się połapiesz. A więc:
- klikamy w "Ustawienia", tzn. w taki trybik w prawym dolnym rogu;
- wybieramy "Napisy". Domyślnie są wyłączone, ale można wybrać punkt "Rosyjski, generowane automatycznie". Więc wybieramy go;
- wówczas w menu kontekstowym "Ustawienia -> Napisy" ukaże się nowy punkt "Przetłumaczyć";
- klikamy weń, z listy rozwijanej wybieramy co dusza zapragnie: angielski, polski lub afrikaans :)

ps.
Lista rozwijająca jest dość krnąbrna, i nie zawsze z pierwszej próby daje wybrać co się chce. Lecz z trzeciej lub czwartej już tak. Zauważyłem też, że czasem pomaga klik w wybrany język - nie lewą, tylko prawą myszką ;D
« Ostatnia zmiana: Października 11, 2024, 07:53:16 pm wysłana przez Lieber Augustin »

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #456 dnia: Października 11, 2024, 07:55:57 pm »
Pacz Pan, i rzeczywiście :) .

PS inne proste pytanie. Mamy podstawę, do której zamocowane są dwa bloczki. Przez bloczki przeciągnięto nici. Dolne końce nici przywiązano do 1 kg obciążników. Górne końce nici przywiązano do wagi sprężynowej wyskalowanej w kg. Układ jest w równowadze, brak oporów ruchu, nić i waga nieważkie, doświadczenie przeprowadzamy na Ziemi. Jaką masę wskaże waga?

« Ostatnia zmiana: Października 12, 2024, 09:43:41 am wysłana przez maziek »

xetras

• God Member
« Odpowiedź #457 dnia: Października 13, 2024, 12:14:10 am »
Wracając do walca, korby,...
Nie łapię delty Diraca.
Ani to statyka ani kinematyka.
Właściwie to jedynie pomysł.
(energetyczny)
Kompletnie nie wiem, gdzie jej używa się.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dirac_delta_function
Po polsku to n i e jest funkcja.
(Po prostu skojarzyła mi się z "chwilą" ale nie z momentem, bo ten to już konkretne pojęcie)
Czyli z tym:
Chwila, oczywiście, ma sens fizyczny zwłaszcza taki, że oznacza pewien moment, a szerzej czas, w którym parametry doświadczenia zasadniczo się nie zmienią
Chyba trafnie skojarzyłem, bo:
"delta Diraca jest matematycznym modelem nierealizowalnego fizycznie, nieskończenie wąskiego impulsu "
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Delta_Diraca
« Ostatnia zmiana: Października 13, 2024, 01:03:52 am wysłana przez xetras »
"Wspólnota narodu buduje się na kiczu" (Kundera)

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #458 dnia: Października 13, 2024, 06:08:23 am »
Podejrzewam, że 1 kg.

Słowa kluczowe: "układ jest w równowadze". Moje rozumowanie jest następujące: skoro jest w równowadze, to co stoi na przeszkodzie, by, dajmy na to, zalać klejem jeden z bloczków razem z nicią, przymocowawszy go w taki sposób do podstawy? A następnie odciąć nić z obciążnikiem?
Wskazania wagi przez to się nie zmienią, prawda?
Dalej, a ile wskaże waga sprężynowa, jeden koniec której jest sztywno zamocowany, a do drugiego przywiązano ciężar 1 kg? Nieruchomy bloczek nie zmienia przecież wartości siły, ani też jej ramienia.
« Ostatnia zmiana: Października 13, 2024, 09:12:49 am wysłana przez Lieber Augustin »

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #459 dnia: Października 13, 2024, 10:43:18 am »
@xetras: Co do delty Diraca to ja mam za mały rozumek. O ile rozumiem definicję to dalszych aplikacji i implikacji nie, za dużo tam chińskich znaczków później. Z walcem i korbą chyba nie trzeba aż takiej idealizacji. Próbkowanie jest standardową procedurą przecież czy to w cyfrowym zapisie muzyki czy dodawania gazu w samochodach (pedał gazu kończy się na enkoderze pod nogą a "linka gazu" zaczyna się w dekoderze wkoło silnika). Żyjemy z tym we wszystkim i obecnie praktycznie wszędzie, bo prawie wszystko trzeba zdigitalizować aby cokolwiek zadziałało, czy to w hucie czy na stole operacyjnym. A istotą próbkowania jest wybór przedziału czasu i/lub poziomu sygnału czy oddziaływania na tyle małego, aby w tym czasie to oddziaływanie można było z dobrym przybliżeniem uznać za stałe. Zwłaszcza jeśli nie interesuje Cię sprawa ilościowa tylko jakościowa, dlaczego w ogóle dzieje się tak a nie inaczej, to dość swobodnie można tym przedziałem manipulować. W tym przypadku wiadomo, że o ile układ sił o ile będzie się zmieniał płynnie z momentu na moment o tyle będą to właśnie zmiany płynne i niechaotyczne. Nie będzie tak, że w chwili t0 siła 1N działa w lewo a w chwili t0+0,00001 s 100kN w prawo. Kolega od szpulki, którego zalinkował LA w ogóle pominął siły i założył jedynie, że nić ciągnięta będzie z prędkością u. Ze szpulką o tyle łatwiej, że kąt ciągnięcia nici definiuje stałe położenie "korby", czyli ramienia, na jakim działa ciągnięta nić na szpulkę. Tak apropos znalazłem inną ciekawa ilustrację problemu:
&ab_channel=SimonsFoundation .

@LA, zgadzam się co do domysłu i mniej więcej podobnie kombinowałem, może z tą różnicą, że założyłem, że najpierw waga (obudowa) jest zamocowana na sztywno, więc po podwieszeniu od wolnej strony obciążnika pokaże oczywista 1 kg. Zamiana siły sztywnego mocowania na siłę od drugiego obciążnika niczego nie zmieni.

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #460 dnia: Października 13, 2024, 03:06:14 pm »
A istotą próbkowania jest wybór przedziału czasu i/lub poziomu sygnału czy oddziaływania na tyle małego, aby w tym czasie to oddziaływanie można było z dobrym przybliżeniem uznać za stałe. /.../
...o ile układ sił o ile będzie się zmieniał płynnie z momentu na moment o tyle będą to właśnie zmiany płynne i niechaotyczne.
Aż się prosi, by przywołać tu pojęcie różniczki. Nie wyniczku odejmowanka :), tylko dyferencjału.

Co do delty Diraca, to powiedziałbym, że w świecie materialnym, fizycznym, warunki tej quasi-funkcji poniekąd spełnia osobliwość czarnej dziury. Która osobliwość, mimo zerowych wymiarów geometrycznych i nieskończonej gęstości, posiada jednak określoną - i skończoną - masę. Można chyba powiedzieć, że całka po obszarze przestrzennym funkcji gęstości w okolicach CD przybiera wartość niezerową.

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #461 dnia: Października 13, 2024, 04:34:08 pm »
Ale kiedy dt masz stałe (interwał) to chodzi tylko o pomiar sygnału.

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #462 dnia: Października 14, 2024, 07:48:34 am »
Gwoli ścisłości: dt nie może być interwałem. To różniczka, wielkość z definicji nieskończenie mała. Jeśli już, to raczej "delta t".
Sorki za czepialstwo ;)

Wracając na chwilę do Twojej zagadki:

Wszystko to samo, lecz masa prawego obciążnika wynosi nie jeden, tylko 1,5 kg. Jaki ciężar wskaże waga podczas ruchu? I dlaczego?

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #463 dnia: Października 14, 2024, 12:50:09 pm »
Gwoli ścisłości...
Szczególarz ;) . Cóż można wobec świętych słów, poza "amen" i błaganiem zmiłowania?

Apropos obciążników to nie potrafię tego wyjaśnić bez liczenia. Z liczenia wyszło mi 6/5 kg. Hmm.
« Ostatnia zmiana: Października 14, 2024, 09:20:01 pm wysłana przez maziek »

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #464 dnia: Października 15, 2024, 12:59:50 am »
Zarobiony jestem. Policzyłem na szybko, używając jednej ćwierćkuli mózdżku (lewej dolnej). Wyszło mi 1/3 kg. Hmm...  :-\

Edytka: a, nie. Zabrakło mi mocy obliczeniowej. Popełniłem błąd arytmetyczny. Wychodzi jednak 1,2 kg, tak samo jak u Ciebie :)
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2024, 07:18:19 am wysłana przez Lieber Augustin »