Autor Wątek: Właśnie zobaczyłem...  (Przeczytany 2091350 razy)

dzi

• Gość
Odp: Właśnie zobaczyłem...
« Odpowiedź #495 dnia: Marca 09, 2007, 12:53:53 pm »
draco jestes ze Szczyrku?! :)

ja tam gdzie mieszkalem do niedawna po raz pierwszy zobaczylem droge mleczna... nie latwo o to w "dzisiejszych czasach" ;)

nie znam sie na ogladaniu nieba wiec prosze sie nie smiac ale to z ta wielka plama to bzdura prawda? nie da sie "domową" lunetą zobaczyc nie?

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #496 dnia: Marca 09, 2007, 01:01:23 pm »
Drogę mleczną jak jestem w domu codziennie oglądam przy ostatnim papierosie :)
A mieszkam między Szczyrkiem, a Żywcem, w Lipowej, prześlę tu kiedyś zdjęcia widoku z mojego domu  :P

maziek

• Gość
« Odpowiedź #497 dnia: Marca 09, 2007, 01:33:30 pm »
z ta wielka plama to bzdura prawda? nie da sie "domową" lunetą zobaczyc nie?
No co Ty? Wszystko wymaga czasu ale Jowisz w tym powiększeniu jest wielkści literki "O" na klawiaturze jak patrzysz na nią z odł. 40cm. Tak więc od razu widać że to "tarczka" po pewnym czasie jak się ślepię przyzwyczai widać wyrażnie podział kolorów, Jowisz jest żółty, owinięty wokół równika czerwono-burą wstążką, no i po pewnym dalszym czasie, jak się dobrze wstrzelisz, czasem oko załzawi i ta łza poprawia na ułamek sekundy ostrość widzenia do nadludzkich możliwości, i wtedy czasem się udaje... Sęk w tym, że w takim prostym sprzęcie nie ma mechanizmu zegarowego i ciała niebieskie "w oczach" w ciągu kilku-kilkunastu sekund przechodzą przez pole widzenia okularu...

dzi

• Gość
« Odpowiedź #498 dnia: Marca 09, 2007, 01:39:55 pm »
jestem w szoku

ile trwaja okresy obiegu ksiezycow wokol Jowisza?

a mars jaki duzy jest?

maziek

• Gość
« Odpowiedź #499 dnia: Marca 09, 2007, 02:14:28 pm »
musiałbym pogrzebać, zeby konkretnie Ci odpowiedzieć. W kazdym razie z Marsem jest tak, że leży on zewnątrz orbity Ziemi i z tego powodu jego odległość od nas a co za tym idzie obserwowana średnica zmieniają się drastycznie, zależnie czy jesteśmy po tej samej stronie słoneczka, czy po przeciwnej. Zdaje się, że jest to 5 czy 6 razy. W zeszłym bodaj roku bylismy możliwie najbliżej i Mars był trochę mniejszy od Jowisza. Jowisz nie zmienia swoich rozmiarów tak bardzo. Księżyce "stoją" kiedy się na nie patrzy (widać 4 szt. - te same, które zaobserwował Galileusz i zrozumiał że to mikro-układ słoneczny i potwierdzenie teorii Kopernika). Na drugi dzień są w innej pozycji. Płaszczyzna ich obrotu jest równoległa do kierunku widzenia.
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2007, 10:33:25 am wysłana przez maziek »

dzi

• Gość
« Odpowiedź #500 dnia: Marca 09, 2007, 02:30:27 pm »
pytanie czy np w 3 godziny zobacze roznice w ksiezycach

a z proporcji Marsa do Jowisza tez nie zdawalem sobie sprawy, szczegolnie ze Mars chyba jest jasniejszy niz Jowisz...

tak czy siak fazowe ;)

maziek

• Gość
« Odpowiedź #501 dnia: Marca 09, 2007, 03:56:07 pm »
Tak, IO (pierwszy) ma okres orbitalny mniejszy od 2 dób. Sęk w tym, że ponieważ orbitują one w płaszczyźnie obserwacji nie widać ruchu po okręgu, co byłoby stosunkowo łatwo zauważalne, tylko poruszanie się "w tę i nazad". A to juz trudniej zauważyć. Z jasnością Marsa i Jowisza jest tak, że generalnie Mars jest słabszy, ale w momencie największego zbliżenia z Ziemią wychodzi na prowadzenie. Generalnie jednak (i wrażeniowo), Mars jest słabszy od Jowisza (częściowo ze wzgledu na kolor).

Co do proporcji, ha, ha, kiedyś postanowiłem sobie w CAD-dzie narysować Układ Słoneczny (dzieciom na ścianę), druknąć na ploterze, powiedzmy 3m długości... Próba dobrania takiej skali, żeby najmniejsze planety nie były tylko kropkami a najwieksze jeszcze jakoś się mieściły, plus żeby wówczas odległości między ich środkami były w proporcji do średniego promienia orbity, plus żeby wówczas mniejsze planety nie były na obrazku wewnątrz większych planet.... Cóż, bardzo pouczające to było, można było "poczuć" proporcje i poczuć szacunek też...

edit: a co do obserwacji pozamiejscowych (Tatry, Szczyrk), podejmowałem wielkokrotnie próbę, mam kumpla z chałupą na takiej wsi, że jak nie ma Księżyca i gwiazd to jest tak, jakby człowiekowi oczy pękły, po prostu NIC nie widać. Sęk w tym, że zawsze człowiek zabiera na taką eskapadę najpotrzebniejsze rzeczy, w tym niezbędny zapas płynów. Oczywiście jest wesoły widok kolegi, któremu rączka korby od studni pomyliła się z okularem teleskopu i który mimo to cierpliwie pokręca tą rurką zwykle tam nakładaną, żeby sobie poprawić ostrość...
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2007, 04:12:55 pm wysłana przez maziek »

dzi

• Gość
« Odpowiedź #502 dnia: Marca 09, 2007, 04:12:58 pm »
no te proporcje czaje, szczegolnie fajne sa porownania do owocow i w jakiej odleglosci musialyby byc; nie wiedzialem tylko jak to wyglada na niebie, myslalem ze Mars przez znacznie mniejsza odleglosc (gdy jest po "naszej" stronie) "nadrabia" i jednak jest wiekszy

i to chyba koniec ciekawych obiektow nie? zostaja same "kropeczki"...

maziek

• Gość
« Odpowiedź #503 dnia: Marca 09, 2007, 06:21:36 pm »
I tak i nie. Z jednej strony jest jeszcze wiele do zobaczenia - mgławice np (choć gołym okiem widać je znacznie gorzej niż na zdjęciach, zdjęcia podbijają kontrast i kształt jest bardziej zdecydowany, gołym okiem widać taka delikatna poświate tylko), Wenus, Księżyc (można szukać kraterów), plamy na Słońcu (rzutuje sie na ekran). Z drugiej strony wszystko to dużo lepiej widac w internecie ;D. W zasadzie masz rację, niezależnie od powiększenia widać kropeczki...

Luca

• Gość
« Odpowiedź #504 dnia: Marca 11, 2007, 02:53:23 pm »
Tu mamy bardzo pouczający filmik w temacie kosmicznych proporcji..:

&NR

maziek

• Gość
« Odpowiedź #505 dnia: Marca 11, 2007, 05:50:46 pm »
Super. Ktoś tu kiedyś na forum wstawił coś podobnego ale jeśli dobrze pamiętam, trzeba było kliknąć żeby przeskoczyć do następnej gwiazdki i łatwiej było porównać proporcje. Ale gdzie to było? Hej tam młodsi, z niezglejowanymi synapsami? Lub roboty o niezmętniałych kryształach?

dzi

• Gość
« Odpowiedź #506 dnia: Marca 12, 2007, 10:37:27 am »
Dzi to wstawial...

Ciekawsze jest moim zdaniem gdy do porowania rozmiarow dodamy porownanie odleglosci (orbit).

maziek

• Gość
« Odpowiedź #507 dnia: Marca 12, 2007, 06:10:10 pm »
i to chyba koniec ciekawych obiektow nie? zostaja same "kropeczki"...
No ruszyłeś mi nerwa ;D. Co prawda już o tym pisałem, więc sorry za powtarzanie się, ale każdy ma jakiegoś kręćka, a mój w sumie jest nieszkodliwy ;D. Tutaj można obejrzeć najgłębsze spojrzenie w przestrzeń - Hubble Ultra-Deep Space. Hublle przez dwa lata wykonywał zdjęcia pozornie pustego fragmentu przestrzeni (miejsce było tak wybrane, aby nie było w nim prawie żadnych obiektów na przedpolu, które swoją poświatą zniweczyłyby efekt), o wymiarach kątowych 3' (Księżyc z Ziemi ma ok. 30', a Jowisz od 30'' do 50''). Zrobił około 800 zdjęć, ekspozycja w sumie trwała milion sekund. Na tym zdjęciu jest 10.000 galaktyk i w zasadzie nie ma żadnych kropeczek (te które są, są na przedpolu właściwego zdjęcia).

Żeby dobrać się do pełnej rozdzielczości trzeba kliknąć w mały obrazek, potem wybrać "Highest-quality download options" i tu proponuję JPEG-a, tylko 60Mb (bo Tiff jest jeszcze 2Xwiększy...). A potem tylko chłonąć...

Mieslaw

• Gość
« Odpowiedź #508 dnia: Marca 12, 2007, 07:46:40 pm »
(...) najgłębsze spojrzenie w przestrzeń - Hubble Ultra-Deep Space. Hublle przez dwa lata wykonywał zdjęcia pozornie pustego fragmentu przestrzeni (miejsce było tak wybrane, aby nie było w nim prawie żadnych obiektów na przedpolu, które swoją poświatą zniweczyłyby efekt), o wymiarach kątowych 3' (Księżyc z Ziemi ma ok. 30', a Jowisz od 30'' do 50''). Zrobił około 800 zdjęć, ekspozycja w sumie trwała milion sekund. Na tym zdjęciu jest 10.000 galaktyk i w zasadzie nie ma żadnych kropeczek (te które są, są na przedpolu właściwego zdjęcia).

Żeby dobrać się do pełnej rozdzielczości trzeba kliknąć w mały obrazek, potem wybrać "Highest-quality download options" i tu proponuję JPEG-a, tylko 60Mb (bo Tiff jest jeszcze 2Xwiększy...). A potem tylko chłonąć...
W zeszłym roku byłem na Festiwalu Nauki na Uniwersytecie Łódzkim (wyjazd organizowała moja szkoła) i na jednym z wykładów/ prezentacji pani profesor (z UŁ) pokazywała to zdjęcie (a właściwie jakąś animację związaną z jego powiększaniem). Faktycznie robi wrażenie.

A tak poza tym: chyba było już (to zdjęcie) na forum wspomniane.

PS 333 post  :D
« Ostatnia zmiana: Marca 12, 2007, 07:48:19 pm wysłana przez Mieslaw »

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #509 dnia: Marca 12, 2007, 10:26:13 pm »
Dzi, Ty to nigdy nie jesteś zadowolony ::) Jakie kropeczki? Człowieku, zwykła kupiona od Ruskich lornetka w ręce pozwoli ci zobaczyć m42 w Orionie tak, że ci koparkę obróci w zawiasach. Podziwiam maźka, że tak wyrozumiale reaguje na Twoje niemalże malkontenctwo... pewno się chłop faszeruje ciasteczkami z melisą.

No, ale tak było z Tobą zawsze, więc nie myśl, że jestem choć trochę podekscytowany tym kolejnym przejawem ::)

...kropeczki...dżizas....