Autor Wątek: Właśnie zobaczyłem...  (Przeczytany 1998569 razy)

Terminus

• Gość
Odp: Właśnie zobaczyłem...
« Odpowiedź #270 dnia: Grudnia 29, 2006, 02:05:21 am »
Eh no coś Ty, taki lot to super sprawa! Nie chciałbyś??

dzi

• Gość
« Odpowiedź #271 dnia: Grudnia 29, 2006, 09:01:46 am »
Wow ja bym napewno chcial. Piekny filmik!

maziek

• Gość
« Odpowiedź #272 dnia: Grudnia 29, 2006, 10:44:47 am »
Szczególnie miłe są odgłosy wchodzenia w atmosferę oraz jęk zetknięcia z Matką Ziemią (a i tak w miętkim-mokrym wydaniu). Ale tak btw to jakiś Francuz , zdaje się emerytowany komandos, zamierza właśnie wykonać taki lot samotrzeć ze spadochronem, nie pamiętam pułapu ale to kilkadziesiąt km, czyli z przedsionka open space. Wracając na Ziemie przekroczy w pewnym momencie prędkość dźwięku.

dzi

• Gość
« Odpowiedź #273 dnia: Grudnia 29, 2006, 11:00:12 am »
zeby sie tylko nie poparzył...

maziek

• Gość
« Odpowiedź #274 dnia: Grudnia 30, 2006, 11:05:21 am »
Francuz ma rynsztunek za pare ładnych dolców, w tym specjalny skafanderek, który to wytrzyma. Ma też urządzonko, które otworzy spadochron w razie gdyby zasłabł z wrażenia. Poprzednik niestety nie przeżył takiej eskapady.

A tu dla równowagi analemma na Marsie. W części syntetyczna (syntetyczne słonka są mniej intensywne).

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #275 dnia: Grudnia 30, 2006, 05:54:55 pm »
No, to ogłaszam konkurs o flaszeczkę piwa: kto mi wyjaśni, dlaczego analemma ziemska ma samoprzecięcie, a marsjańska nie :) ?

Mieslaw

• Gość
« Odpowiedź #276 dnia: Grudnia 30, 2006, 09:23:46 pm »
No, to ogłaszam konkurs o flaszeczkę piwa: kto mi wyjaśni, dlaczego analemma ziemska ma samoprzecięcie, a marsjańska nie :) ?
Może zalezy to od kąta nachylenia obu planet ?

[edit]W każdym razie możecie odwiedzić tą stronę (po angielsku). http://www.analemma.com[/edit]
« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2006, 09:39:25 pm wysłana przez Mieslaw »

Hokopoko

• Gość
« Odpowiedź #277 dnia: Grudnia 31, 2006, 10:22:18 am »

Ja to bym co zjadł...  ::)

maziek

• Gość
« Odpowiedź #278 dnia: Grudnia 31, 2006, 01:49:50 pm »
Kurde za flaszke piwa chcesz, zeby zwojami mózgowymi poruszać? w Sylwestra? A poza tym kto tu do ciężkiej cholery jest matematyk? No chyba, że ta flaszka przyjdzie do mnie "The day after" ;D.

Miesław świetną stronę znalazł. W sumie to tak do końca nie wiem, ale sądzę że największe znaczenie ma ekscentryczność orbity, która powoduje zgodnie z prawem Keplera różną prędkość orbitalną i tym samym "poziome" rozsunięcie pozycji słońca niezależnie od zmiany wysokości nad horyzontem. Dlaczego na Marsie nie na drugiej pentelki? Myślę że jest, jeno zdegenerowana, tam gdzie ten spiczasty koniec. Wy matematycy nie lubicie takich ostrych załomków o ile pamiętam  :P

Prostsze wyjaśnie jest takie, że Pathfinder sfotografował strzałkę "McDonalds this way, 15 martian miles", tylko napisy obcięło ;D

Mieslaw

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: Grudnia 31, 2006, 06:52:19 pm »
Odnośnie drugiej hipotezy Maźka: widok z Równika na zachód:

(z podanej przeze mnie strony).

Znalazłem tam też program do tworzenia analemmy (zajmuje bardzo mało miejsca, możecie się pobawić): http://www.analemma.com/Graphics/other_Analemmas/Analemma.zip

Jedyne dane, jakie można tam wpisać to mimośród (ekscentryczność) orbity, nachylenie osi planety oraz miesiąc. I tak rozpatrując marzec:

1) Dla Ziemi:

2) Dla Marsa:

W większości miesięcy Analemma wg. parametrów marsjańskich nie ma pętelki. Przypuszczam więc, że decydujące znaczenie ma mimośród (czyli po prostu kształt) orbity.

Napiszcie, co o tym sądzicie.

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #280 dnia: Stycznia 02, 2007, 11:07:32 am »
Dziękuję za obfite wyjaśnienia, jak mi przejdzie "posylwestrowość", to się skupię, (ekhem) i może uda mi się coś z tego wyrozumieć.

Pozdrówka.
Big T.

Macrofungel

• Gość
« Odpowiedź #281 dnia: Stycznia 03, 2007, 09:34:29 pm »
Mimośród orbity to ma chyba wpływ na rozciągłość analemmy w kierunku E-W, tzn. przy zerowym odchyleniu osi obrotu i niezerowym mimośrodzie mielibyśmy odcinek. Za [ch8222]ósemkowatośc[ch8221] odpowiada właśnie to odchylenie osi od pionu. Ale trudno mi jest sobie wyobrazić, w jaki sposób to jedno z drugiego wynika. Zobacze se, może chociaż w jakiej Rybce co o tym będzie. ;)
PS. A guzik nie ma! Albo jest, tylko się inaczej nazywa  :P
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2007, 10:38:42 pm wysłana przez Macrofungel »

Macrofungel

• Gość
« Odpowiedź #282 dnia: Stycznia 03, 2007, 10:02:28 pm »
Jakby się komuś jeszcze nudziło, to niech się zastanowi, dlaczego Księżyc tak się zatacza. Dla zwycięzcy atrakcyjne nagrody ;)

« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2007, 10:03:04 pm wysłana przez Macrofungel »

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #283 dnia: Stycznia 03, 2007, 10:14:21 pm »
bo krąży po elpisie, bo jak patrzymy ze środka ziemi to nie widać atmosfery nie  :D

maziek

• Gość
« Odpowiedź #284 dnia: Stycznia 03, 2007, 10:48:30 pm »
Będę szczylał: ponieważ porusza się po elipsie to ma rózną prędkość orbitalną a stałą obrotową. W związku z tym czasem nieco wyprzedza swój obrót a czasem jest za wolny. Zastanawiam się jeszcze czy fakt nachylenia płaszczyzny jego orbity do ekliptyki ma znaczenie, i chyba tak.

Istnieje też możliwość, że to Twardowski tak rozrabia...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2007, 10:49:40 pm wysłana przez maziek »