32 pacjentów z koronawirusem w całym kraju jest w stanie ciężkim - poinformował w poniedziałek minister zdrowia Michaił Muraszko.
Jestem gotów się założyć, że pan minister łże jak pies. O wiele więcej.
Noo...wygląda, że łże, bo wg stronki z licznikiem...przypadków
serious, critical jest...8

Sieje panikę

Dzięki maziek za streszczenie:)
Faktycznie – podobnie. Zamykanie totalne (albo chaotyczne) nie rozwiązuje problemu - tylko go odsuwa i nie chroni tych najbardziej narażonych - skoro mogą fikać po świecie, a grupa która ma pracować musi siedzieć w domu.
Co do statystyki – prawda. Chyba tylko dane o ogólnej śmiertelności dadzą jakiś obraz…ale też zamazany przez brak zwykłej aktywności. Taka to...prawda ekranu i czasów...
A ja dzisiaj trochę się zdziwiłam…odebrałam dwa telefony jeden po drugim – od osób które się nie znają – jedna ogarnia dzieci z dysfunkcjami w szkole, druga pracuje w banku, ale ma dziecko przedszkolne.
I obie – niezależnie – są przekonane, że dzieciaki (a wraz z nimi część dorosłych) przechorowała tego wirusa w lutym.
Otóż w szkole była wyjątkowa absencja – były klasy do których czasowo uczęszczało po 5-6 uczniów. Po odłożonym na koniec lutego dniu babci i dziadka – pogrom zupełny wśród nauczycieli i reszty uczniów.
Ten dzień powiela się w przedszkolu – po weekendzie – w całym przedszkolu…15 dzieciaków łącznie we wszystkich grupach.
Aż zajrzałam co się działo:
Z danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-Państwowego Zakładu Higieny wynika, że w lutym 2020 roku na terenie całej Polski odnotowano ponad 820 tysięcy przypadków zachorowań oraz podejrzeń zachorowań na grypę.
od 1 do 7 lutego 2020 roku zarejestrowano w Polsce ogółem 193 482 zachorowań i podejrzeń zachorowania na grypę
od 8 do 15 lutego 2020 roku zarejestrowano w Polsce ogółem 200 194 zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę
od 16 do 22 lutego 2020 roku zarejestrowano w Polsce ogółem 211 983 zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę
od 23 do 29 lutego 2020 roku zarejestrowano w Polsce ogółem 215 994 zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę
Średnia dzienna zapadalność wynosiła 80,4 na 100 tys. ludności. Z powodu sezonowej grypy między 1 a 29 lutego zmarły 23 osoby. W poprzednim sezonie grypowym tzn od 1 września 2018 r. do 7 kwietnia 2019 r. zdiagnozowano prawie 3,7 mln zachorowań i podejrzeń zachorowań. Odnotowano wówczas 143 zgony z powodu grypy, najwięcej od ponad pięciu lat. https://zdrowie.wprost.pl/medycyna/choroby/10304331/grypa-w-polsce-blisko-800-tys-zachorowan-i-23-przypadki-smiertelne-w-lutym.htmlI znowu te: zachorowań i podejrzeń...ale...dlaczego nikt nie testował dzieciaków? Chorych? Skoro takie żniwo co roku? Hm.