Ankieta

Czy zmienić nazwę działu Hyde Park na:

piąty eLEMent
3 (30%)
Lem Park
0 (0%)
inną
1 (10%)
nie zmieniać
6 (60%)

Głosów w sumie: 10

Autor Wątek: [Sprawy dotyczące funkcjonowania forum]  (Przeczytany 399852 razy)

Cetarian

• Senior Member
Trolle na Forum
« Odpowiedź #375 dnia: Lipca 30, 2025, 03:49:53 pm »

@maziek

Uważam, że Luca ma rację, xetras jest trollem.

Nie wiem, ile potrwałaby moja korespondencja z Lucą o Unii, gdyby xetrasa nie było na Forum. Być może skończyłaby się po wymianie jeszcze tylko kilku postów, ale może potrwałaby dłużej.

Chciałbym jednak, żeby zakończyła się wtedy, kiedy jednemu z nas odechce się pisać o Unii, a nie dlatego, że Luca się wku*** i znowu zniknie z forum na kwartały, albo i na lata.

Znam twoją w zasadzie nieograniczoną wiarę w możliwość edukacji/naprawy trolla, i/lub wiarę w bezwzględne prawo trolli do pisania na Forum, w związku z tym mam następującą propozycję:

Proponuję, żeby xetras nie pisał w wątkach, których założyciele go nie zapraszają.

Jeżeli nie jest trollem, to sam nie będzie chciał występować w roli nieproszonego gościa i problem sam się rozwiąże, to znaczy, xetras będzie dalej śmiecił na Forum, ale przynajmniej nie w tych wątkach, do których nie jest zapraszany (jest wypraszany).

Mam nadzieję, że Luca zaakceptuje takie częściowe rozwiązanie.

A jeżeli xetras jednak będzie pisał w wątkach, do których nie jest zapraszany, to założysz mu wątek pod tytułem, na przykład, „Blog xetrasa”, czy coś w tym rodzaju, i przeniesiesz jego wpisy jako nieproszonego gościa do tego nowego wątku.

To samo stosuje się do trolla z nastoletnim stażem, Smoka E. Właśnie zatrollował w wątku o Unii.

Proszę, przenieś to gdzieś.   

@olka
Od jakiegoś czasu, nie zauważyłem od kiedy, masz także status administratora jak maziek. Być może stanowicie duumwirat, w takim razie powyższy apel stosuje się do ciebie tak samo jak do maźka.

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
Odp: [Sprawy dotyczące funkcjonowania forum]
« Odpowiedź #376 dnia: Lipca 30, 2025, 04:53:07 pm »
Wydaje mi się, że umiejętność nieodpowiadania na posty, które wydają się komuś głupie, prowokacyjne czy bez znaczenia, czy niepodejmowanie dalszej dyskusji z osobą, która zdaniem oceniającego takie właśnie pisze, nie jest szczególnie trudną do opanowania. Ja rozumiem, że czasem może człowieka szlag trafić, ale ponieważ jesteśmy schowani za klawiaturą i (chyba) nie mamy po 16 lat jest czas, aby ochłonąć. Niedyskutowanie z osobami uważanymi za trolle jest najlepszym sposobem zachowania spokoju ducha jak i, na ogół, obniżenia częstotliwości niechcianych postów skierowanych do siebie. Forum umiera ale podnoszone kwestie nie są przyczyną.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Cetarian

• Senior Member
Trolle na Forum cd.
« Odpowiedź #377 dnia: Lipca 30, 2025, 06:40:05 pm »
Wydaje mi się, że umiejętność nieodpowiadania na posty, które wydają się komuś głupie, prowokacyjne czy bez znaczenia, czy niepodejmowanie dalszej dyskusji z osobą, która zdaniem oceniającego takie właśnie pisze, nie jest szczególnie trudną do opanowania. Ja rozumiem, że czasem może człowieka szlag trafić, ale ponieważ jesteśmy schowani za klawiaturą i (chyba) nie mamy po 16 lat jest czas, aby ochłonąć. Niedyskutowanie z osobami uważanymi za trolle jest najlepszym sposobem zachowania spokoju ducha jak i, na ogół, obniżenia częstotliwości niechcianych postów skierowanych do siebie. Forum umiera ale podnoszone kwestie nie są przyczyną.

Czyli: wolność trollowania ponad wszystko?

Dlaczego zmuszasz ludzi zainteresowanych rzeczową dyskusją do tolerowania „głupich i prowokacyjnych” postów?

Odpowiedz wprost: wolisz, żeby tu pisał xetras i S.E., niż Luca

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #378 dnia: Lipca 30, 2025, 08:45:49 pm »
Po pierwsze co do "czyli wolność trollowania ponad wszystko" nie chce mi się dyskutować z demagogią.
Po drugie nikogo do niczego nie zmuszam.
Po trzecie jako admin staram się nie wyrażać moich prywatnych ocen użytkowników forum.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

xetras

• God Member
Odp: Trolle na Forum
« Odpowiedź #379 dnia: Lipca 31, 2025, 12:44:39 am »
xetras jest trollem.
Proponuję, żeby xetras nie pisał w wątkach, których założyciele go nie zapraszają.
To mnie wywal z prywatnych swoich tematów

PS.
To j e s t prywatne forum ale nie Twoje

Sam zniszczyłeś jego spójność domagając się usunięcia swoich wpisów.
« Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2025, 04:03:49 pm wysłana przez Q »
"Wspólnota narodu buduje się na kiczu" (Kundera)

Cetarian

• Senior Member
Trolle na Forum cjd
« Odpowiedź #380 dnia: Lipca 31, 2025, 12:57:43 am »
xetras jest trollem.
To mnie wywal z prywatnych swoich tematów

No, właśnie próbowałem, ale, niestety, maziek jest zwolennikiem prymatu wolności bełkotu nad rozumem.

Ale możesz sam się wynieść, nieproszony gościu.

xetras

• God Member
« Odpowiedź #381 dnia: Lipca 31, 2025, 02:01:47 am »
Nie przejmuję tego co masz w zwyczaju.
Empatię ograniczam do rzeczywistych osób.
PS
To tylko megalomańskie wpisy i popisy.
PPS
Lem w codziennych gazetach był dyskutowany i drukowany w stutysięcznych nakładach, gdybyś zapomniał.
To styl jest inspirujący.

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #382 dnia: Sierpnia 01, 2025, 10:44:48 am »
Luca @ Cetarian, ale też maziek

Moze faktycznie warto wrócić do rzuconej kiedyś przez skrzata -- w kaganowo-remuszkowym kontekście - idei forum dwóch prędkości, czyli otwartego dla wszystkich (w tym trolli, newbies i innych sztuk niewymiarowych) "Hyde Parku" (albo jakiegoś dodatkowego "Hejt Parku") i pozostałej części, do której dołącza się z poręczenia zadomowionych i sprawdzonych Użytkowników. Sądzę, że wszystkim to nerwów oszczędzi.

ps.Jakby co mogę się podiąć roli przydzelającego w/w dostęp furtiana czy też wykidajły, oczywiście działającego nie samowolnie, a wedle wyraźnie widocznych preferencji Szanownego Zbiegowiska ;).
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2025, 10:51:44 am wysłana przez Q »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Smok Eustachy

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #383 dnia: Sierpnia 01, 2025, 12:47:04 pm »
Ta kiszenie się we własnym sosie to coś co lubisz. Proponuję natomiast osoboosobom zniesmaczony blog Orlińskiego. Bo Galopującego nie.

xetras

• God Member
« Odpowiedź #384 dnia: Sierpnia 01, 2025, 06:23:47 pm »
To trzeba ankietę zrobić na temat czy Q jest godzien tej funkcji społecznej.
W zasadzie to przypuszczam że wątpię w to.
Ale tak zupełnie z innej beczki to któż inny?
Jakbym spośród zaangażowanych w forum osób szukał najbardziej zrównoważonych to jednoznacznie bym wskazał na niego.

xetras

• God Member
« Odpowiedź #385 dnia: Sierpnia 03, 2025, 11:22:37 am »
Wracając do życzenia Cetariana co do dopuszczania publiki do jego wywodów.

Cel wywodu to jego upublicznienie.
Integralność tematu polega na wtrąceniach publiki do tez wyspekulowanych.
Czyli - dostęp publiki jest i powinien być otwarty dla zachowania integralności/spójności forum.

Wywód autora jest udostępniany na forum regulowanym przez kogo innego.
Musi mieć opcję cytowania przez kogokolwiek chętnego, niezależnie od woli tworzącego wpis.
Wpis opublikowany to własność forum.
Staje się obiektem.

xetras

• God Member
« Odpowiedź #386 dnia: Sierpnia 05, 2025, 10:44:22 am »
Jestem za otwarciem karmnika.
Za taki wpis autorkę bym podkarmił:
https://forum.lem.pl/index.php?topic=2381.msg103247#msg103247

Brak mi lajkowania
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2025, 02:58:46 pm wysłana przez Q »

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #387 dnia: Sierpnia 05, 2025, 01:54:37 pm »
Może wystarczy napisać pod postem, że Ci się podoba, najlepiej też dlaczego konkretnie? Karma jakoś powodowała niezdrowe emocje.

Cetarian

• Senior Member
« Odpowiedź #388 dnia: Sierpnia 05, 2025, 08:34:28 pm »
Wracając do życzenia Cetariana co do dopuszczania publiki do jego wywodów.

Cel wywodu to jego upublicznienie.
Integralność tematu polega na wtrąceniach publiki do tez wyspekulowanych.
Czyli - dostęp publiki jest i powinien być otwarty dla zachowania integralności/spójności forum.

Wywód autora jest udostępniany na forum regulowanym przez kogo innego.
Musi mieć opcję cytowania przez kogokolwiek chętnego, niezależnie od woli tworzącego wpis.
Wpis opublikowany to własność forum.
Staje się obiektem.

„Musi mieć opcję cytowania przez kogokolwiek chętnego, niezależnie od woli tworzącego wpis.”

Nic nie musi.

Tylko nieskończonej łagodności, dobroci i naiwności maźka, oraz jego wierze, że dany osobnik może zmądrzeć, zawdzięczasz to, że żaden z twoich dotychczasowych wpisów nie został usunięty.

Jeśli nie masz nic sensownego do powiedzenia, to nie śmieć.

xetras

• God Member
« Odpowiedź #389 dnia: Sierpnia 05, 2025, 10:07:44 pm »
nie został usunięty.
Żądania usuwania treści to Twoja cecha
Stanowisz zastraszającą osobliwość

Może wystarczy napisać pod postem, że Ci się podoba, najlepiej też dlaczego konkretnie? Karma jakoś powodowała niezdrowe emocje.
Postulowany tam jest zakaz pisania przez nie zapraszanych.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2025, 12:56:50 pm wysłana przez Q »