Ankieta

Czy zmienić nazwę działu Hyde Park na:

piąty eLEMent
3 (30%)
Lem Park
0 (0%)
inną
1 (10%)
nie zmieniać
6 (60%)

Głosów w sumie: 10

Autor Wątek: [Sprawy dotyczące funkcjonowania forum]  (Przeczytany 216104 razy)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
Odp: [Sprawy dotyczące funkcjonowania forum]
« Odpowiedź #345 dnia: Lutego 10, 2025, 09:07:07 am »
Hurtowego sprzątania nie było, przynajmniej ja nic nie wiem o tym. Po tym jak skrzat wprowadził weryfikację wieku Lema przy zakładaniu konta ilość botów znacznie spadła, a większości nowych membersów ja osobiście nie akceptuję (bo mają maile typu 123ggfastmoney@...). Tak że musiałeś jakoś bokiem oberwać, ale jeszcze bardziej ciekawe, że samo przeszło, to mnie dziwi. Można prosto napisać do admina poprzez myk - założyć nowe konto i w podpisie napisać o co biega. Czytam teraz starannie aktywację nowych kont, właśnie w kierunku adresu mailowego i podpisu (czy aby nie stoi w nim darmowe laski na xyz.com). Nawiasem mówiąc wpuściłem przez kilka miesiący kilku czy kilkunastu nowych użytkowników, którzy mieli w miarę normalne maile, a w każdym razie nie sugerujące hurtowego zakładania - i żaden ostatecznie się był nie objawił na forum.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #346 dnia: Lutego 10, 2025, 11:42:27 am »
xetras (i zresztą wszyscy Przytomni) spisz sobie adresy mailowe do minimum jednej czy dwu osób z maintenance personnelu (są widoczne w profilach, o ile się nie mylę), na wszelki wypadek. Bo niechęć do zawracania głowy rzecz chwalebna, ale nadmiarowa w tym wypadku.
(Skądinąd jeśli o mnie chodzi, zawsze mnie można złapać PM-owo przez forum ST, tak jak kiedyś phoenixowicze wpadali tu dość masowo pytać o dalszy los tamtej strony.)
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

akond

• Full Member
« Odpowiedź #347 dnia: Lutego 10, 2025, 12:26:12 pm »
xetras (i zresztą wszyscy Przytomni) spisz sobie adresy mailowe do minimum jednej czy dwu osób z maintenance personnelu (są widoczne w profilach, o ile się nie mylę), na wszelki wypadek.
Adresy raczej nie są widoczne (ja przynajmniej nie widzę).

W Twoim profilu widzę tylko ikonkę koperty, pozwalającą na przesłanie maila za pośrednictwem forumowego endżina. Ale żeby tam się dostać, trzeba się wcześniej zalogować.

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #348 dnia: Lutego 10, 2025, 12:38:00 pm »
Adresy raczej nie są widoczne (ja przynajmniej nie widzę).

Czyli chyba trzeba być minimum moderatorem, by je widzieć :-\

W Twoim profilu widzę tylko ikonkę koperty, pozwalającą na przesłanie maila za pośrednictwem forumowego endżina.

Czy po wejściu w formularz wysyłania widać - z Twojego poziomu - adres? (Bo jeśli tak, da się go tą okrężną drogą skopiować)
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

akond

• Full Member
« Odpowiedź #349 dnia: Lutego 10, 2025, 01:26:24 pm »
Czy po wejściu w formularz wysyłania widać - z Twojego poziomu - adres? (Bo jeśli tak, da się go tą okrężną drogą skopiować)
Nie, nie widać. Formularz ma 4 pola: Twój nick, mój adres mailowy, temat maila i treść wiadomości.

olkapolka

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #350 dnia: Lutego 22, 2025, 08:49:12 pm »
Nie wiem, jak technicznie adresy IP są nadawane i jak je banuje się a piszę z telefonu więc faktycznie może to być dynamiczne IP i oberwałem przy okazji hurtowego sprzątania.
Też nie wiem, ale w rejestrze banów Twoje IP występuje dwa razy (takie samo IP):
- Października 16, 2024, 11:35:14 am
- Października 16, 2024, 09:06:02 pm

To Twoje IP (które zostało zbanowane) jest takie samo jak kogoś o nicku "Pinkla" - bot reklamowy? w stopce ma opis o zakładaniu konta firmowego...ban na tego nicka jest od 16 marca 2022 roku.
Myślę, że dlatego oberwałeś - rykoszetem;)

Ja pewnie w ten sam sposób.

Czyli powyższe rady: napisać do kogoś poza forum:)
Mówią już powszechnie: Di - da...