Ankieta

Czy zmienić nazwę działu Hyde Park na:

piąty eLEMent
3 (30%)
Lem Park
0 (0%)
inną
1 (10%)
nie zmieniać
6 (60%)

Głosów w sumie: 10

Autor Wątek: [Sprawy dotyczące funkcjonowania forum]  (Przeczytany 254674 razy)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
Odp: [Sprawy dotyczące funkcjonowania forum]
« Odpowiedź #345 dnia: Lutego 10, 2025, 09:07:07 am »
Hurtowego sprzątania nie było, przynajmniej ja nic nie wiem o tym. Po tym jak skrzat wprowadził weryfikację wieku Lema przy zakładaniu konta ilość botów znacznie spadła, a większości nowych membersów ja osobiście nie akceptuję (bo mają maile typu 123ggfastmoney@...). Tak że musiałeś jakoś bokiem oberwać, ale jeszcze bardziej ciekawe, że samo przeszło, to mnie dziwi. Można prosto napisać do admina poprzez myk - założyć nowe konto i w podpisie napisać o co biega. Czytam teraz starannie aktywację nowych kont, właśnie w kierunku adresu mailowego i podpisu (czy aby nie stoi w nim darmowe laski na xyz.com). Nawiasem mówiąc wpuściłem przez kilka miesiący kilku czy kilkunastu nowych użytkowników, którzy mieli w miarę normalne maile, a w każdym razie nie sugerujące hurtowego zakładania - i żaden ostatecznie się był nie objawił na forum.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #346 dnia: Lutego 10, 2025, 11:42:27 am »
xetras (i zresztą wszyscy Przytomni) spisz sobie adresy mailowe do minimum jednej czy dwu osób z maintenance personnelu (są widoczne w profilach, o ile się nie mylę), na wszelki wypadek. Bo niechęć do zawracania głowy rzecz chwalebna, ale nadmiarowa w tym wypadku.
(Skądinąd jeśli o mnie chodzi, zawsze mnie można złapać PM-owo przez forum ST, tak jak kiedyś phoenixowicze wpadali tu dość masowo pytać o dalszy los tamtej strony.)
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

akond

• Full Member
« Odpowiedź #347 dnia: Lutego 10, 2025, 12:26:12 pm »
xetras (i zresztą wszyscy Przytomni) spisz sobie adresy mailowe do minimum jednej czy dwu osób z maintenance personnelu (są widoczne w profilach, o ile się nie mylę), na wszelki wypadek.
Adresy raczej nie są widoczne (ja przynajmniej nie widzę).

W Twoim profilu widzę tylko ikonkę koperty, pozwalającą na przesłanie maila za pośrednictwem forumowego endżina. Ale żeby tam się dostać, trzeba się wcześniej zalogować.

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #348 dnia: Lutego 10, 2025, 12:38:00 pm »
Adresy raczej nie są widoczne (ja przynajmniej nie widzę).

Czyli chyba trzeba być minimum moderatorem, by je widzieć :-\

W Twoim profilu widzę tylko ikonkę koperty, pozwalającą na przesłanie maila za pośrednictwem forumowego endżina.

Czy po wejściu w formularz wysyłania widać - z Twojego poziomu - adres? (Bo jeśli tak, da się go tą okrężną drogą skopiować)
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

akond

• Full Member
« Odpowiedź #349 dnia: Lutego 10, 2025, 01:26:24 pm »
Czy po wejściu w formularz wysyłania widać - z Twojego poziomu - adres? (Bo jeśli tak, da się go tą okrężną drogą skopiować)
Nie, nie widać. Formularz ma 4 pola: Twój nick, mój adres mailowy, temat maila i treść wiadomości.

olkapolka

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #350 dnia: Lutego 22, 2025, 08:49:12 pm »
Nie wiem, jak technicznie adresy IP są nadawane i jak je banuje się a piszę z telefonu więc faktycznie może to być dynamiczne IP i oberwałem przy okazji hurtowego sprzątania.
Też nie wiem, ale w rejestrze banów Twoje IP występuje dwa razy (takie samo IP):
- Października 16, 2024, 11:35:14 am
- Października 16, 2024, 09:06:02 pm

To Twoje IP (które zostało zbanowane) jest takie samo jak kogoś o nicku "Pinkla" - bot reklamowy? w stopce ma opis o zakładaniu konta firmowego...ban na tego nicka jest od 16 marca 2022 roku.
Myślę, że dlatego oberwałeś - rykoszetem;)

Ja pewnie w ten sam sposób.

Czyli powyższe rady: napisać do kogoś poza forum:)
Mówią już powszechnie: Di - da...

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #351 dnia: Kwietnia 10, 2025, 02:06:07 pm »
Zdaje mi się czy jakiś inteligentniejszy bot? Użytkownicy adresu IP (lub zakresu) Grzegorz77 i Antek27 dzielą to samo IP. A jest jeszcze Kasia99. IP inne (choć numer hosta w nim dublujący się z jednym z IP tamtych), ale nick (i styl) podobny.

akond

• Full Member
« Odpowiedź #352 dnia: Kwietnia 10, 2025, 03:48:08 pm »
Grzegorz wypowiedział się przed chwilą w wątku o Berdnyku, raczej tak po ludzku. Boty rzadko buszują po antykwariatach.

Z drugiej strony - skoro książka się nie ukazała, to buszować też nie ma za czym. Chyba, że za wydaniem oryginalnym...

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #353 dnia: Kwietnia 10, 2025, 05:13:06 pm »
Pożyjemy-zobaczymy. Ostatnio jedno konto usunąłem, wpis był po polsku ale jakiś taki oderwany (w elektrowniach atomowych). Ostatnio, kiedy akceptuję jakieś konta, to w zasadzie z tych kont nigdy nikt nie pisze. To jest nowe zjawisko, nawet uwzględniając, że część ludzi zakłada konto pod wpływem impulsu a potem im się odechciewa.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

olkapolka

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #354 dnia: Kwietnia 10, 2025, 05:31:12 pm »
Od czasu zmasowanego ataku botków minęło już sporo czasu - teraz bardzo mało jest tych klepnięć - ja nawet nie pamiętam kiedy kogoś zatwierdziłam, bo zdaje mi się, że maziek wszystkich klepie.
Zmierzam do tego:
To jest nowe zjawisko, nawet uwzględniając, że część ludzi zakłada konto pod wpływem impulsu a potem im się odechciewa.

że - jak już napisałam kiedyś - zniosłabym to klepnie nowych użytkowników przez admina - chyba, że wróciłaby masowa rejestracja kont.
Równie dobrze można zbanować bota. A tak trzeba go zatwierdzić a potem zbanować;)
Hm?

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #355 dnia: Kwietnia 10, 2025, 07:03:40 pm »
Zdecydowanie nie klepię wszystkich. Raczej wybranych. Patrzę po adresie mailowym. Oczywiście każde założenie jak to robić powoduje być może wycięcie "porządnych użyszkodników".

olkapolka

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #356 dnia: Kwietnia 10, 2025, 07:15:27 pm »
Miałam na myśli wszystkich, którzy są widoczni na forum - nie wszystkich jak leci, którzy pukają po prośbie o zatwierdzenie.

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #357 dnia: Kwietnia 10, 2025, 07:22:21 pm »
Fakt, ciąć czy banować zawsze się zdąży, nie ma się co spieszyć, choć ta zbieżność IP i uśmiechów na końcu wszystkich trzech postów zastanawiająca. Jeśli to człowiek(i) ;), to parę słów wytłumaczenia (się) by nie zaszkodziło.

xetras

• God Member
« Odpowiedź #358 dnia: Kwietnia 10, 2025, 07:29:07 pm »
Wchodzą tak bez powitania?
Powinni przywitać się.
Jak nie to za drzwi...
:)

Tak przy okazji:
Ten temat:
https://forum.lem.pl/index.php?topic=1590.90
Zamiast pozostawać gdzieś w zakładce mógłby być na glównej.
"Wspólnota narodu buduje się na kiczu" (Kundera)

olkapolka

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #359 dnia: Kwietnia 10, 2025, 07:36:19 pm »
Ok. Ale pytanie jest inne  :D
Czy rejestracja nowego użytkownika na forum musi zostać zatwierdzona przez admina?
Czy każdy może się zarejestrować bez tego czekania na klepnięcie?
To zatwierdzanie wprowadził chyba skrzat jak był zmasowany atak botów.
Teraz rejestruje się mało nicków.
Zawsze można zbanować.
Jak maziek i ja w jednym czasie znikniemy z forum to nikt się nie przebije.
Chyba że skrzat się obudzi:)