Autor Wątek: Właśnie się dowiedziałem...  (Przeczytany 3379955 razy)

maziek

• Gość
Re: Właśnie się dowiedziałem...
« Odpowiedź #750 dnia: Stycznia 12, 2007, 12:25:20 pm »
Polemizowałbym. Aliści są tu poloniści, to może dadzą wykładnię, ja się podporządkuję. A co to jest trening mentacki?

dzi

• Gość
« Odpowiedź #751 dnia: Stycznia 12, 2007, 01:05:20 pm »

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #752 dnia: Stycznia 12, 2007, 01:11:07 pm »
O, Ty masz troche szerszą głowę to moze to nawet Ci sie spodoba:
indexowanie stron

edit: mi sie podoba to, jak teoria o skalowalnosci zostala przeniesiona na praktyke... i teraz mozna DOSLOWNIE wszystko, postęp liniowy jest wydajnosci od kosztów

Hmm, bez wątpienia sprawa zasadza się w tym, żeby aproksymacja tego wektora własnego o którym mowa w całym dokumencie, odbywała się jak najsprawniej. Teraz już zrozumiałem, że powtarzają ją mniej więcej raz w miesiącu, to wyjaśnia zachowanie się google'a czasem :) No i bardzo upraszcza sprawę indeksowania, naprawdę nie wiedziałem, na czym ono w ogóle polega. A tu okazuje się, że wystarczy się włamać na jakąś stronę o wysokim ranku i wrzucić tam 10000 linków do swojej strony osobistej :)

Tak czy inaczej, matematycznie sprawa wygląda dosyć prosto, aczkolwiek po raz kolejny jestem pod olbrzymim wrażeniem tego, jak rozległe zastosowania ma rachunek macierzowy, teoria wartości własnych i metody ich przybliżonego obliczania (tam gdzie n=25x109...). Bardzo mnie to cieszy, a z drugiej strony każe zadać pewne pytania: nomen omen bowiem praktycznie wszystkie obliczenia, jakie wykonuje obecnie ludzkość, to zabawy z macierzami. Czy rozwiązujesz równanie różniczkowe, czy generujesz dźwięk, czy dokonujesz przekształcenia obrazu - reprezentacja tych obiektów jest zawsze wektorowa/macierzowa.
To tworzy świadomość pewnego punktu zaczepienia, kotwicy - niezależnie od tego jak wysublimowana jest teoria, ostateczne obliczenia zawsze sprowadzą się do kilku instrukcji asemblera...

Ah, no i szkoda że nikt nie podszedł do tego z ramienia silnej teorii grafów, ciekawe jak np. to, czy graf (macierz, nevermind) sieci jest eulerowski etc. wpływa na zachowanie się wektora. Bo to, że ma zamknięte cykle (ślepe uliczki, podsieci) to już tam opisują.

No nic, dzi, tak czy inaczej dzięki, bardzo interesujące.
A trening mentacki... owszem, ale pamiętaj żeby od czasu do czasu trochę pobiegać, jedz banany i uważaj, żeby Ci Harkonnenowie żony nie porwali ::)

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2007, 01:12:02 pm wysłana przez Terminus »

dzi

• Gość
« Odpowiedź #753 dnia: Stycznia 12, 2007, 01:48:32 pm »
Ja nie analizowalem teog tam, za ciezkie na pierwszy rzut oka ;)
A macierz to przeciez tylko narzedzie... Forma obliczenia.
A komputer i asembler to tylko maszyna Turinga.

;)

Tak czy siak tworca google mi imponuje swoja wizja. Lubie takich ludzi.

maziek

• Gość
« Odpowiedź #754 dnia: Stycznia 12, 2007, 06:46:23 pm »
http://en.wikipedia.org/wiki/Mentat
Ale Ciebie do tego zmuszają, czy Ty tak sam z siebie?

Co do tego co post wyżej napisał Terminus, za trudne na mój rozumek, jednak taką myśl z tego wywiodłem, że trapisz się, iż przy potwornej złożoności danych na wstępie formuła wg której się je przekształca jest zbyt prosta. To mi poniekąd pasuje do tego, że świat z powodu reguły nioznaczoności pokryty jest takim "meszkem" i od pewnego momentu im bardziej dokładnie chcesz coś zmierzyć czy obliczyć, tym bardziej ten meszek przeszkadza. To trochę tak, jak mierzenie suwmiarką pomponów przy czapce. Muszę odkopać artykuł o renormalizacji z tego roku ze SN. Jak już to zrobię, to zadam Ci kilka trudnych pytań. Są w tym klimacie :).
« Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2007, 06:53:39 pm wysłana przez maziek »

dzi

• Gość
« Odpowiedź #755 dnia: Stycznia 12, 2007, 11:49:28 pm »
Dopiero teraz zalapalem ze chodzi o rachunek maciezowy czyli sposoby (zapewne numeryczne) na sprawne obliczanie macierzy...

Ogolnie czaisz metody numeryczne Term?

maziek: bycie mentatem jest marzeniem mym ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2007, 12:50:24 am wysłana przez dzi »

Rachel

• Gość
« Odpowiedź #756 dnia: Stycznia 15, 2007, 11:20:34 am »

dzi

• Gość
« Odpowiedź #757 dnia: Stycznia 15, 2007, 12:08:50 pm »

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #758 dnia: Stycznia 15, 2007, 02:07:53 pm »
Brr, Fantastyka i Futurologia ::)  8-)

Rachel

• Gość
« Odpowiedź #759 dnia: Stycznia 16, 2007, 10:03:58 am »

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #760 dnia: Stycznia 16, 2007, 12:49:43 pm »

Zawodowo ::)

NEXUS6

• Gość
« Odpowiedź #761 dnia: Stycznia 16, 2007, 02:07:06 pm »
PONOWNIE poprawiony link Rachel...  :-?
No i jak to jest z tymi futurologami? Lem dosc jednoznacznie sie z nich nabijal, ze caly czas sa znani, uznani a z tego co przewidzieli dokladnie nic sie nie sprawdzilo. To ostatnie, o USA to zdaje sie ironia...

dzi

• Gość
« Odpowiedź #762 dnia: Stycznia 16, 2007, 02:25:26 pm »

Zawodowo ::)
No, czyli wiesz jak bardzo sa przydatne w komputerkach ;)

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #763 dnia: Stycznia 16, 2007, 04:05:07 pm »
W "komputerkach" przydatne są procesorki, kostki pamięci, twarduchne dyseczki i płytki główne ::)

A poważniej taaak, nie można bardziej uszczęśliwić 'komputerka' niż układem 300000 równań na śniadanie, więc chyba rozumiem o co Ci chodzi ::)

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #764 dnia: Stycznia 16, 2007, 06:47:17 pm »
"Po pecetach, komputerach osobistych, mogłyby powstać PF-y, osobiste fabryki. Dałoby się w nich produkować wszelkie możliwe przedmioty codziennego użytku: śruby i gwoździe, talerze i filiżanki czy nawet komputery i telefony komórkowe"

no ja wymiękam

37