Autor Wątek: Właśnie (lub dawniej) przeczytałem...  (Przeczytany 2293202 razy)

Falcor

• Gość
Odp: Właśnie (lub dawniej) przeczytałem...
« Odpowiedź #165 dnia: Lipca 27, 2006, 10:41:46 am »
ludzie mysla ze bycie bogiem to cos nadzwyczajnego ale idzie przywyknac, mowie Wam

;D

dzi

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: Lipca 27, 2006, 01:16:01 pm »

Ty ej uważaj se, ja tu moderuję, i jak mówię że ma być bajzel, to być ma!
haha, szalony moderator

a nie szkoda Ci Bladego troche? :(

Zlatan

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: Lipca 30, 2006, 06:52:48 pm »
I bajzel będzie: Wśród historyków religii stnieje hipoteza (potwierdzona przez językoznawców) , że Dzi, najprawdobniej w swoim ciemnym aspekcie, ukazywał się nocą na polskim wybrzeżu. Stąd wzięła się nazwa miejscowości Dziwnów (Dzi w nów). Jak na razie nie znaleziono jednak odpowiedników onomastycznych dla pełni i kwadry.

maziek

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: Lipca 30, 2006, 07:32:33 pm »
zdziczały? (z Dzi cały) - pełnia?
ćwierci? (ćwierćDzi)- kwadra?

poza tym najczęściej Dzi pokazuje się nad Dźwiną co ugruntowuje jego prasłowiański rodowód. Zachodni naukowcy próbowali skonsumować popularność Dzi nazywając tak jednostkę przyciągania ziemskiego (Dzi force) ale i tak pierwszy był Niemen (Dzi - i -wny jest, ten świat)...

ANIEL-a

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: Lipca 30, 2006, 09:17:44 pm »

Ty ej uważaj se, ja tu moderuję, i jak mówię że ma być bajzel, to być ma!

Moderator może i szalony, ale nie wariat zupełny: cel sobie postawił taki raczej niewyżyłowany ;D

PS
Chyba sobie już całkiem nabruzdziłam... ;D

Deckert

• Gość
« Odpowiedź #170 dnia: Lipca 31, 2006, 02:39:58 pm »
Widzę, że dzi nawet już nie komentuje tego co tu się dzieje. Nieśmiało tylko napomknął, że wątek się psuje...  ;)

CU
Deck

dzi

• Gość
« Odpowiedź #171 dnia: Lipca 31, 2006, 02:56:55 pm »
przynajmniej czytam ;)
nie no ladnie piszecie, ladnie

Mieslaw

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: Lipca 31, 2006, 05:14:08 pm »
A zastanawiałem się, skąd pochodzi ten nick...

Teraz już wiem.

Deckert

• Gość
« Odpowiedź #173 dnia: Lipca 31, 2006, 07:56:03 pm »
A zastanawiałem się, skąd pochodzi ten nick...

Teraz już wiem.

Tak? To skąd pochodzi?

CU
Deck

Zlatan

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: Lipca 31, 2006, 09:00:18 pm »
Szkoda, że nie jestem Janosikiem. Zabierał bym wtedy co lepsze pomysły bogatym np. Maźkowi lub Aniel-i i dawał biednym czyli mi. ;D

Hej bystra woda, bystra woDZIczka...!

Mieslaw

• Gość
« Odpowiedź #175 dnia: Lipca 31, 2006, 11:33:07 pm »

Tak? To skąd pochodzi?

CU
Deck

Ekhm... właściwie to nie do końca  ??? .

Chmura. pisała
"Jednym z mniej znanych a bardzo ciekawych bóstw olimpijskich było dzi. Jego moc była porównywalna do mocy Hermesa, natomiast  atrybutem był układ inercjalny. (...)
ale gdyby się zastanowić... coś mi ten układ inercjalny do Greków nie pasuje- chyba wymyślono go nieco później.

Podsumowując, wiem niewiele więcej niż na początku.

paszta

• Gość
« Odpowiedź #176 dnia: Sierpnia 01, 2006, 11:18:44 am »
Wiem jedno:
Dzi dzieli się na:
przedDzidzie, śródDzidzie i zaDzidzie; przedDzidzie dzieli się na... itd aż do skali Plancka  ;)
A może taki nick bo Dzi nie lubi, podobnie jak Faynemann, nadmiaru słów i nazw, co niczego nie wnoszą do naszej wiedzy. W końcu jest summologiem.
Nie mógł zaś nazwać się XYZ bo byłoby tajemniczo ani alfa czy omega, czy delta bo byłoby pretensjonalnie, a On odżegnuje się od kulturowych znaczeń; z kolei, po prostu A lub D to nazbyt aż lakoniczne i zawsze może się komuś z czymś/kimś kojarzyć, i nie brzmi tak MIĘKKO dla kogoś, kto lubi ludzi .
Tak więc po szybkiej analizie Dzi miał tylko wybór między Dzi a Ci. I dotąd wszystko jest jasne.
Dlaczego wybrał to pierwsze, to tylko niepewne...
No cóż, chyba Dzi jest jednak bardziej męskie.  ;)
Hejo, Dzi, jak mawiają teletubisie !
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2006, 11:27:33 am wysłana przez paszta »

dzi

• Gość
« Odpowiedź #177 dnia: Sierpnia 01, 2006, 11:44:56 am »
tak, "Ci" jest tez niezle

Sokratoides

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: Sierpnia 01, 2006, 01:55:23 pm »

Ładysław Wykopaliński, Bogowie, pizza i internet. Słownik frywolny:

"Jednym z mniej znanych a bardzo ciekawych bóstw olimpijskich było dzi. Jego moc była porównywalna do mocy Hermesa, natomiast  atrybutem był układ inercjalny.

Nietypowe dla Greków było to, że obdarzyli dzi dwoma aspektami. W aspekcie jasnym, zwanym też słonecznym (choć związki z Heliosem i innymi bóstwami kultu słonecznego są raczej dyskusyjne) dzi opiekowało się maniakami komputerowymi, ze szczególnym uwzględnieniem tzw. forów internetowych (przy czym nazwa "forum" ma oczywiście źródłowsłów łaciński, brzmienie greckie jest niestety nieznane*) oraz ich dociekliwych moderatorów.

W aspekcie ciemnym (nocnym) dzi miało być pomocnikiem bogini czarnej magii, Hekate i sprzyjać twórcom plugawych stron internetowych, zwłaszcza tym, którzy podpinali je pod niewinnie brzmiące adresy. Przykładem może być znana z Odyseji strona   ww.dzielni_wojownicy_z_oszczepami.com

-----------------

*G.Łupek podaje co prawda za angielskim badaczem S.Tupid'em, że grecka nazwa tego rodzaju działalności brzmiała "tradzeczas", ale jest to tylko niesprawdzona hipoteza."

No proszę jaki nam się panteon forumowy tworzy. Najpierw bóg granic, a teraz opiekun maniaków komputerowych  ::)

Deckert

• Gość
« Odpowiedź #179 dnia: Sierpnia 01, 2006, 02:28:09 pm »
dzizas... ;)

CU
Deck