Autor Wątek: Filmy SF warte i nie warte obejrzenia  (Przeczytany 2608354 razy)

Macrofungel

• Gość
Odp: Filmy SF warte i nie warte obejrzenia
« Odpowiedź #300 dnia: Lipca 11, 2005, 12:35:05 am »
Właśnie czekałem, aż się ktoś o tym filmie wypowie, bo nie byłem pewny, czy warto się dla niego fatygować. Z tego co napisałeś wynika, że chyba nie bardzo, ale cóż- to już dziś standard, że efekty specjalne przedkłada się treść filmu. Wielka szkoda, że Spielberg nie posilił się na jakieś własne fantazje wokół tematu.

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #301 dnia: Lipca 11, 2005, 02:34:18 am »
Dodam jeszcze, że film nie jest pozbawiony kilku wartościowych zalet. Za takie uznałbym (poza tym, co już wymieniłem) na przykład bardzo realisyczny styl i dialogi (są bardzo ,,down to earth'') i przede wszystkim beznadziejną wymowę filmu. Tj. mam tu na myśli płonność wysiłków 'niezwyciężonej armii USA' w walce z Marsjanami, i fakt, że gdyby z Marsjanami nie stało się to, co się stało (kto czytał ten wie), to ludzie nie mieliby z nimi większych szans.

dzi

• Gość
« Odpowiedź #302 dnia: Lipca 14, 2005, 04:28:25 pm »

Monicks

• Gość
« Odpowiedź #303 dnia: Lipca 14, 2005, 07:28:18 pm »
dzi, to był zdecydowanie film wart obejrzenia!
;D ;D ;D

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #304 dnia: Lipca 14, 2005, 08:52:51 pm »
Taa... nie ustępuje oryginałowi ::)

dzi

• Gość
« Odpowiedź #305 dnia: Lipca 15, 2005, 09:37:38 am »
 ;)

Deckert

• Gość
« Odpowiedź #306 dnia: Lipca 15, 2005, 11:19:12 am »
Rozumiem, że to był komentarz dzi do obejrzanego filmu. Ja mimo wszystko i tak na niego pójdę i wtedy nie omieszkam się wypowiedzieć.

dzi

• Gość
« Odpowiedź #307 dnia: Lipca 15, 2005, 01:42:02 pm »
Nie, ja nie obejrzalem i nie obejrze. Dlatego:
Wlasnie mniej wiecej zaskoczylem o czym jest Wojna Swiatow (przybysze z Marsa napadaja na Ziemie  :o )
Nie chce Was chlopcy smucic, ale to nie moze byc dobry film. Takie tematy nadaja sie bardziej na teksty Kazika niz filmy...

Deckert

• Gość
« Odpowiedź #308 dnia: Lipca 15, 2005, 01:53:44 pm »
Zapomniałem dzi, że to wcześniej napisałeś.  
Teraz rozumiem dlaczego wrzuciłeś ten rysuneczek..  ;D

Macrofungel

• Gość
« Odpowiedź #309 dnia: Lipca 15, 2005, 02:02:50 pm »
Rozumiem cię, dzi, ale zauważ, że temat inwazji Marsjan nie wydawałby się dziś tak banalny, gdyby nie napisana przed wiekiem "Wojna Światów".

dzi

• Gość
« Odpowiedź #310 dnia: Lipca 15, 2005, 02:09:16 pm »
Nie, to nie tak. Ja poprostu mam ta, ze mam takie zniechecenie do scenariuszy w oczywisty sposob nieprawdziwy. Dlatego np lubie S-F high tekowe, takie jak Star Trek np. bo moge sobie na sile wyobrazic ze przedstawia jakis tam prawdziwy swiat (ok ok, za duzo ludzikow jest...).
No poprostu nie umiem przelknac takiego, tak jak np Term nie umie przelknac animowanego. Tylko tyle.

ps: i tak cale szczescie ze (za slowami Terma) ich nie pokonalismy tylko costam innego sie stalo, najgorzej jest jak w takim Armagedonie przylatuja ufa rozmiarow miast i my ich niszczymy... to zalamuje poprostu...

pps: i poza tym nie uwazam ze filmy nierealistyczne sa zle w sensie obiektywnym! poprostu ja takich nie lubie jesli chodzi o SF, a np lubie te takie jak Dom latajacych sztyletow gdzie biegaja po drzewach i ogolnie lataja, albo walcza przez 3 lata bez przerwy; tak ze kwestia personalnego podejscia
« Ostatnia zmiana: Lipca 15, 2005, 02:12:03 pm wysłana przez dzi »

Monicks

• Gość
« Odpowiedź #311 dnia: Lipca 15, 2005, 04:35:36 pm »
W ogole problem ataku jednych przez drugich jest stary jak swiat i strasznie juz oklepany jak na temat do filmu. To, ze przeniesiono sie z Ziemi w kosmos niczego nie zmienia.

Ja bym wsadzila do jednego wora wszystkie filmy o:
- wojnie (I i II Swiatowej, w Wietnamie, Iraku i inne mniej lub bardziej historyczne)
- atakach terrorystycznych
- rozgrywkach mafijnych
- wojnach domowych
- wojnach slownych w Sejmie i w ogole w polityce
- gwiezdnych wojnach
- itp. - dopowiedzcie sobie sami bo w tej chwili nic wiecej nie przychodzi mi do glowy.
Schemat jest zawsze taki sam: sa jedni naiwni i niewinni i niczego nie spodziewajacy sie "dobrzy" i ci drudzy "zli", ktorzy na nich napadaja. Po wielu perypetiach i tak wygrywaja "dobrzy", a nawet jak przegrywaja to i tak wychodzi im to na dobre (w taki czy inny sposob), bo film hollywoodzki musi sie konczyc dobrze (no dobra, czasem ginie wiecej postaci niz bysmy sie spodziewali ale glowny bohater i jego rodzina i tak jest ok).
Owszem niektore z tych filmow sa nakrecone lepiej niz inne, ale przeciez nie dla samych efektow chodzi sie do kina.

Nie mialam zatem wcale ochoty isc na Wojne Swiatow, ale na skutek tak zajadlej dyskusji zdecydowalam, ze chyba musze sie wybrac, zeby miec chociaz nikle pojecie o czym mowa. Acha, no i przez to co napisal Terminus, ze to 'kropka w kropkę to, co w książce'.
A jak obejrze to pogadamy :)

pozdr

PS. Filmy z wora nadaja sie do - no moze nie do smietnika ale do CO NAJWYZEJ jednego obejrzenia.

Deckert

• Gość
« Odpowiedź #312 dnia: Lipca 15, 2005, 04:50:13 pm »
Nie no przesadziłaś z tym wrzacaniem do worka.
Niektóre filmy wojenne są wręcz wyśmienite.

O Wietnamie to zapodałbym rewelacyjny tryptyk Stone'a:
1. Pluton
2. Urodzony 4-tego Lipca
3. Między niebem a ziemią

Wszystkie trzy to dla mnie absolutne dzieła gatunku.
Oczywiście nie można zapomnieć tutaj o Czasie Apokalipsy.

Z drugiej wojny światowej w zasadzie uchodzi tylko jeden film: Szeregowiec Ryan. W ostatni poniedziałek TVP1 zapodała "O jeden most za daleko" i muszę przyznać, że chociaż widziałem ten film kiedyś bardzo dawno to muszę chylić czoła przed twórcami.
To naprawdę potężna produkcja - i zero efektów specjalnych.

Monicks

• Gość
« Odpowiedź #313 dnia: Lipca 15, 2005, 04:54:41 pm »
No dobra, moze rzeczywiscie przesadzilam, ale faktem jest ze kilka zaledwie wyjatkow wcale nie zaprzecza regule. Bo wiekszosc z tych filmow ma tak przewidywalna fabule, za az to zalosne. Czasem robimy na poczatku filmu z mezem zaklady kto zginie, kto przezyje, i w ogole jak sie skonczy - no i w wiekszosci mam racje  :)

Deckert

• Gość
« Odpowiedź #314 dnia: Lipca 15, 2005, 05:06:18 pm »
No tak, ale wiesz takie zgadywanie fabuły filmów można sobie zrobić dla każdego gatunku, nie tylko wojenno-bitewno-mafijno-bojowo-strzelanego.
O oryginalną fabułę nie jest trudno - gorzej z realizacją i chęciami ludzi władnych, którzy mogliby coś takiego sfilmować.

Ale wiem o co ci chodzi i zgadzam się.