Autor Wątek: Filmy SF warte i nie warte obejrzenia  (Przeczytany 2387401 razy)

Terminus

• Gość
Odp: Filmy SF warte i nie warte obejrzenia
« Odpowiedź #435 dnia: Października 24, 2005, 12:09:58 pm »
Nie no wiesz, JaRobot to przy tym jak teleranek przy discovery channel.

A jeśli chodzi o AI to oczywiście ze mnie zaciekawiło. Tylko jeszcze potrzebuję czasu i może jeszcze z kilku obejrzeń żeby sprecyzować konkretne pytania. Nie trać nadziei.

Mroczny i zimny klimat tego filmu raczej sprawie że oglądanie go nie jest dla mnie więlką rozkoszą. Mimo wszystko Blade Runner lubię o wiele bardziej. Ale GITS zawiera dużo ciekawych rzeczy i treści, które niewątpliwie warto omówić.

A jak chodzi o anime, to racja, trzeba powiedzieć że ten film z bajeczkami nie ma wiele wspólnego.

btw: wiesz coś o drugiej częśći? bo ponoć istnieje.

dzi

• Juror
  • God Member
  • Profesja: Negat Charakter: Neutralny neutralny
« Odpowiedź #436 dnia: Października 24, 2005, 12:18:34 pm »
Oczywiscie. Druga czesc mam po Japonsku, rownie nielegalnie jak pierwsza (chyba nie bylo wydane w Polska).
Jest zrobiony inna technika, komputera troche dodano, 3D jest chyba i costam.
Scenariusz dosc fajny, porusza temat "lepszosci" czlowieka nad AI, swietne zakonczenie jest, jednym zdaniem streszczony sens. Duzo fajnych zreszta smaczkow jest, troche chyba tu wklejalem dialogow.
Mozna obejrzec, dla mnie chyba gorszy od czesci pierwszej (moze jednak przez to ze nie bylem juz tak zaskoczony, bylem przygotowany) ale i tak o niebo lepszy od produkcji z "reszty swiata". Poprostu trzyma nalezyty poziom.

This user possesses the following skills:

Sokratoides

• Juror
  • Senior Member
« Odpowiedź #437 dnia: Października 25, 2005, 12:28:32 pm »
O! Widzę, że wyniknęła (za sprawą dzi   ;)) gorąca dyskusja na temat "Ghost in the Shell". Po pierwsze: zgadzam się z opinią dotyczącą muzyki - jest niesamowita (soundtrack do dwójki jest jeszcze lepszy  ;)). Po drugie: zgadzam się, że film jest nieco "za szybki", zwłaszcza, że ja również jestem posiadaczem owej "trudnej" wersji (pośrednio i bezpośrednio w końcu to samo źródło ;). Po trzecie: nie jestem pewien, czy scenariusz "porusza zagadnienie "lepszości" człowieka nad AI", mnie się wydaję, że chodzi tu raczej o niedefiniowalność pojęcia życia i braku rozróżnienia między nośnikiem organicznym tegoż, a jego sztucznym odpowiednikiem.

Co się tyczy drugiej części, Terminusie, to wiadomym sposobem mogę Ci ją dostarczyć jeśli chcesz... a widzę, że dzi już wykazał podobną inicjatywę ;). Dodam, że tym razem odbiór mojej wersji nie jest utrudniony lingwistycznymi (francuszczyzna) zagwozdkami.

Pozdrawiam,
SdS

dzi

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #438 dnia: Października 25, 2005, 01:14:26 pm »
Po trzecie: nie jestem pewien, czy scenariusz "porusza zagadnienie "lepszości" człowieka nad AI", mnie się wydaję, że chodzi tu raczej o niedefiniowalność pojęcia życia i braku rozróżnienia między nośnikiem organicznym tegoż, a jego sztucznym odpowiednikiem.
No poruszanie tematu nierozroznialnosci a poruszanie tematu lepszosci to imho to samo ;)
Pamietasz ostatnia scene z dwojki? Rozmowe miedzy dziewczynka a tym blond cyborgiem?

Co się tyczy drugiej części, Terminusie, to wiadomym sposobem mogę Ci ją dostarczyć jeśli chcesz... a widzę, że dzi już wykazał podobną inicjatywę ;). Dodam, że tym razem odbiór mojej wersji nie jest utrudniony lingwistycznymi (francuszczyzna) zagwozdkami.

Pozdrawiam,
SdS
Wy macie chyba fizycznie lepszy kontakt, moja inicjatywa byla slaba jesli byla w ogole ;)

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #439 dnia: Października 25, 2005, 06:07:54 pm »
Co się tyczy drugiej części, Terminusie, to wiadomym sposobem mogę Ci ją dostarczyć jeśli chcesz...

Panowie, zaprawdę - nie mam pojęcia o czym wy do mnie rozmawiata  8) ::) :P

Popróbuję jeszcze trochę samemu sobie to załatwić; jak się poddam to się zgłoszę.
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2005, 06:08:10 pm wysłana przez Terminus »

Sokratoides

• Juror
  • Senior Member
« Odpowiedź #440 dnia: Października 25, 2005, 07:05:48 pm »
Ok. Przecież powiedziałem, że mogę, co nie znaczy, że muszę... ;)

Wydaje mi się, że "dwójka" jest bogatsza i to nie tylko od strony artystycznej. Aczkolwiek pewne momenty prezentują się dość nienaturalnie, bo wystawcie sobie dwóch gliniarzy rozprawiających o "Raju utraconym" bądź filozofii Kartezjusza... No tak, z drugiej strony, to pracują oni w jakiejś rządowej sekcji, a tam poziom jest chyba ciut wyższy. Tym niemniej dialog złożony z cytatów jest jednak trochę pretensjonalny.

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #441 dnia: Października 25, 2005, 08:31:30 pm »
Ok. Przecież powiedziałem, że mogę, co nie znaczy, że muszę... ;)

Ależ ja jestem makswdzięczny za propozycję; niewykluczone że skorzystam! Właśnie tylko grzecznie odmawiam narazie, ponieważ nie wypada prosić o pomoc, jeśli jeszcze samemu nie wykorzystało się wszystkich możliwości.
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2005, 08:31:45 pm wysłana przez Terminus »

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #442 dnia: Października 26, 2005, 02:50:02 pm »
Dobra mam już drugą część, po japońsku. Spróbuję sobie znaleźć jakieś napisy o obejrzeć.

Sokratoides

• Juror
  • Senior Member
« Odpowiedź #443 dnia: Października 26, 2005, 03:15:25 pm »
No to życzę miłej konfrontacji  ;), jakkolwiek by tego nie rozumieć.

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #444 dnia: Października 27, 2005, 01:35:07 am »
Uh, no obejrzałem. Bardzo podoba mi się wizualnie, ale jest równie mroczny jak pierwszy, mimo że tym razem mniej deszczu i nocy ::)

No cóż. Ten film porusza, jak i pierwszy, z dwieście pięćdziesiąt spraw, i jest wypchany cytatami jak książka maturzysty; a więc cokolwiek by z niego nie wynikało jako całości, to zobaczyć i tak chyba warto. Co ciekawe, porusza tematy które właśnie są omawiane w anglojęzycznej sekcji w temacie 'Pirx & Robots'.

Niemniej, jak to mówi młodzież, całość jest strasznie 'zakręcona' i cholernie pełna faktów, zupełnie nie można się połapać w całości obrazu po jednym obejrzeniu, nawet mimo tego iż miałem polskie napisy tym razem. Po prostu mnogość wątków jest zbyt olbrzymia. Troche jak powieści Witkacego ::)

Ogólnie myślę że te dwa filmy chyba zasługiwałyby na osobny temat... są poprostu przepełnione treścią.

dzi

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #445 dnia: Października 27, 2005, 09:12:21 am »
Ogólnie myślę że te dwa filmy chyba zasługiwałyby na osobny temat... są poprostu przepełnione treścią.
Haha wiedzialem, wiedzialem!

Tak w ogole wczoraj ogladalem fragmenty drugiej czesci i okazalo sie ze pare scen myslalem ze jest w pierwszej!  ;D Obejrzalem je stosunkowo szybko po sobie i wlasciwie nieswiadomie traktowalem jako calosc, a zdawalo mi sie jedynie ze w ogole nie pamietam dwojki. Tak czy siak przypomnialem sobie jak wiele waznych spraw jest w dwojce wlasnie poruszane.
Aha, i tez nie zalapalem dokladnie fabuly po jednym obejrzeniu...
No generalnie wyjatkowe filmy, troche inna liga wlasnie niz reszta filmow, moze porownywalna z ligami ksiazkowymi nawet... No niektore ksiazkowe nawet przebijajaca...

Deckard

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #446 dnia: Października 27, 2005, 09:52:24 am »
Ale poczekajcie z otwieraniem nowego topicu na mnie. Listopad już niedługo...

CU
Deck

Sokratoides

• Juror
  • Senior Member
« Odpowiedź #447 dnia: Października 27, 2005, 12:44:51 pm »
No to polecam jeszcze panowie Serial Experiments Lain. Produkcja ciut inna, ale jakże bliska pod względm tematycznym. No i niemniej mroczna  ;)

Ale to tak na deser, na razie (tj. w listopadzie)"objedźmy" GITS'a.
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2005, 12:45:23 pm wysłana przez Sokratoides »

dzi

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #448 dnia: Października 27, 2005, 12:50:00 pm »
Lain...

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #449 dnia: Października 28, 2005, 01:00:35 am »
Dobrze zatem, kompani, toż użózmy się zatem, że jak tylko imć l'Decard animacyię ową zbada, to się nad nią razem ku dam uciesze pastwić zaczniemy. (W temacie nowym, a długim.)

« Ostatnia zmiana: Października 28, 2005, 01:06:21 am wysłana przez Terminus »