Autor Wątek: Właśnie zobaczyłem...  (Przeczytany 2091325 razy)

dzi

• Gość
Odp: Właśnie zobaczyłem...
« Odpowiedź #510 dnia: Marca 13, 2007, 01:07:56 am »
Haha no bo ja sie pytam przeciez a nie twierdze! Nie znam sie na tym. Faktycznie zapomnialem o mgławicach.

Maziek, opowiadaj o mglawicach (widzialnych sensownie z Twojej lunety a nie z Hubbla ;) ).

Hokopoko

• Gość
« Odpowiedź #511 dnia: Marca 13, 2007, 11:15:49 am »
M42 jest najbardziej nostalgiczna, gdy się na nią patrzy gołym okiem...

PS
Maziek, czy na tym nowym avatarze to masz statek kosmiczny zapewniający sztuczną grawitację, czy może co innego?  A nie urwie się toto? Bo strach...
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2007, 11:22:22 am wysłana przez Hokopoko »

maziek

• Gość
« Odpowiedź #512 dnia: Marca 13, 2007, 12:21:34 pm »
Mgławice sa niewdzięczne do amatorskiego oglądania. Wyglądają jak bardzo słaba poświata bez wyraźnej granicy. Większość z tych, które mozna dostrzec amatorsko jest tak słado widoczna, że widać je tylko, kiedy patrzy sie obok (krawędź pola widzenia oka jest kila tysięcy razy czulsza od centrum). Zobaczyć je mozna po długim przyzwyczajaniu wzroku no i musi być ciemno, bez poświaty latarni. Tak, że na prawdę bardzo ciężko. Andromedę widać gołym okiem.

Hoko: a wymodelowałem sobie Ziemię i Księżyc, zmapowałem ich powierzchnię prawdziwymi zdjęciami z kosmosu i nakręciłem sobie filmik. A co!

dzi

• Gość
« Odpowiedź #513 dnia: Marca 13, 2007, 12:42:05 pm »
No wlasnie, te zdjecia sa z dlugich czasow naswietlania, wtedy widac mglawice. A tak sa tylko.......... kropeczki  :-/

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #514 dnia: Marca 13, 2007, 03:09:50 pm »
No wlasnie, te zdjecia sa z dlugich czasow naswietlania, wtedy widac mglawice. A tak sa tylko.......... kropeczki  :-/
[size=36]KRWIIIII![/size]

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #515 dnia: Marca 13, 2007, 03:11:31 pm »

Hoko: a wymodelowałem sobie Ziemię i Księżyc, zmapowałem ich powierzchnię prawdziwymi zdjęciami z kosmosu i nakręciłem sobie filmik. A co!

To nie byłoby jeszcze śliczniej gdyby to Ci w stopce śmigało w większej skali? Chętnie bym zobaczył...
A może chociaż link jakiś do filmiku ::) ?

Pozdrówka
T

maziek

• Gość
« Odpowiedź #516 dnia: Marca 13, 2007, 03:39:53 pm »
E, na stopkę to raczej nie przejdzie. Mi by śmigało w stopce a forum przez to by nie smigało wcale. To jest 120 klatek i w rozmiarze 65*8 pixeli jako gif i tak ma te 100-pare kilo. Poza tym nie nastawiałem sie na nic wielkiego, bo wiedziałem, że to będzie takie małe (mówiąc krótko nie starałem się zanadto ;D. Brak jest ruchu obrotowego, jak również zupełnie się nie przejąłem relacjami wielkości i promienia orbity, nie mówiąc o pomniejszych detalach). Ale może wyrwe chwilkę to skręcę to w wyższej rozdziałce i gdzieś wsadzę.
A tak sa tylko.......... kropeczki  :-/
[size=36]KRWIIIII![/size]
Tylko nie próbuj z melisą, to bezcelowe. Mozna spuścić trochę płynu z chłodnicy choć i tak to nie to, co stare dobre Borygo...

edit: I jeszcze coś dla Edredona...

« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2007, 06:54:27 pm wysłana przez maziek »

maziek

• Gość
« Odpowiedź #517 dnia: Marca 15, 2007, 02:12:11 pm »
Ho, ho, ho, Draco ma własną galaktykę w gwiazdozbiorze Volans...

http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap070315.html
« Ostatnia zmiana: Marca 15, 2007, 02:14:11 pm wysłana przez maziek »

Mieslaw

• Gość
« Odpowiedź #518 dnia: Marca 15, 2007, 03:21:51 pm »
Ho, ho, ho, Draco ma własną galaktykę w gwiazdozbiorze Volans...
...located about 50 million light-years away.

Swoją drogą, ładna.

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #519 dnia: Marca 15, 2007, 03:54:32 pm »
Yabadabadooooooooooooooo!

maziek

• Gość
« Odpowiedź #520 dnia: Marca 18, 2007, 07:13:13 pm »
Ha, ha spróbujcie Wy, mi się oczy całkiem rozjechały a i tak nic nie zrozumiałem.
Oto jest trówymiarowa (dwa wymiary przestrzenne plus czas) reprezentacja czterowymiarowego modelu pieciowymiarowego sześcianu.  Uff, wymówić trudno, ale wydaje mi się, że to jeszcze zrozumiałem.

Niestety nie potrafię tego tu wkleić, animacja jest tutaj. Albo trzeba mieć okularki blue-red albo umieć złożyć dwa obrazki patrząc równolegle (efekt lepszy od okularków). Kontrolki na animacji działają - "projection" zmienia perspektywę na bardziej szerokokątną a przycisk "stereo" przełącza pomiędzy okularkami a widzeniem równoległym. Przyciskiem "detach" można otworzyć animację w nowym oknie co pozwala powiększać/pomniejszać.

Może ktoś by wyjaśnił jakie cechy ma sześcian w pięciowymiarowej przestrzeni (4+czas). Jak się Wam to podoba? Ja nic z tego nie rozumiem. A ponoć tych wymiarów jest na prawde coś z jedenaście.

Hokopoko

• Gość
« Odpowiedź #521 dnia: Marca 18, 2007, 07:29:39 pm »
Moim zdaniem tam nie ma nic do rozumienia...  8-)

maziek

• Gość
« Odpowiedź #522 dnia: Marca 18, 2007, 07:39:59 pm »
To nie jest Hoko odpowiedź na Twój post, tak mi się tylko przypomniało, bo uważam, że uroczy sraczyk. Hej zdobywcy kosmosu, gotujcie się!

Hokopoko

• Gość
« Odpowiedź #523 dnia: Marca 18, 2007, 07:44:20 pm »
A to męski czy damski?

edit:
a gdzie papier?
« Ostatnia zmiana: Marca 18, 2007, 07:45:22 pm wysłana przez Hokopoko »

maziek

• Gość
« Odpowiedź #524 dnia: Marca 18, 2007, 07:54:52 pm »
Koedukacyjny. A wiesz, że kto siedzi na tym tronie, ma pod d... próznię oddzieloną miniaturową śluzą. Jakby tak coś nie zagrało... W sumie to strasznie niehigieniczne, że g... wylatuje do otwartej przestrzeni.