Autor Wątek: Właśnie zobaczyłem...  (Przeczytany 2003333 razy)

dzi

• Gość
Odp: Właśnie zobaczyłem...
« Odpowiedź #1140 dnia: Stycznia 27, 2008, 02:52:39 pm »
Chłopcy, wytłumaczcie mi. Na tym filmiku te gwiazdy jakieś za jasne są. To przez to że atmosfera rzadka?

Q

• Gość
« Odpowiedź #1141 dnia: Stycznia 27, 2008, 07:30:19 pm »
Chłopcy, wytłumaczcie mi. Na tym filmiku te gwiazdy jakieś za jasne są. To przez to że atmosfera rzadka?

A może komputerowo podrasowali? Zresztą nie wiem... :-?

maziek

• Gość
« Odpowiedź #1142 dnia: Stycznia 27, 2008, 08:29:25 pm »

Nie jest taka rzadka, to tylko 2,6k m n.p.m. Na pewno brak tam poświaty wielkiego miasta i ogólnie human light foot-print, więc jest większy kontrast. Prawdziwy powód to camera CCD, która nakręcono filmik. Jej czułośc jest po prostu wyższa niż oka. Stąd te piękne barwy drogi mlecznej itd, których nie widzimy, bo zbyt  mało fotonów wpada przez dziurki naszych źrenic, więc mózg to wycina jako artefakt. Koty byc może to widzą. Niewykluczone także, że użyto kamery, której matryca nie jest osłonięta filtrem wycinającym podczerwień. W normalnych aparatach/ kamerkach podczerwien się wycina, ponieważ obiektyw skupia te promienie poza ogniskiem, przez co zdjęcie jest rozmyte.

Q

• Gość
« Odpowiedź #1143 dnia: Stycznia 27, 2008, 11:27:27 pm »
Mówiłem, że podrasowane? ;)

dzi

• Gość
« Odpowiedź #1144 dnia: Stycznia 28, 2008, 09:54:11 am »

Nie jest taka rzadka, to tylko 2,6k m n.p.m. Na pewno brak tam poświaty wielkiego miasta i ogólnie human light foot-print, więc jest większy kontrast. Prawdziwy powód to camera CCD, która nakręcono filmik. Jej czułośc jest po prostu wyższa niż oka. Stąd te piękne barwy drogi mlecznej itd, których nie widzimy, bo zbyt  mało fotonów wpada przez dziurki naszych źrenic, więc mózg to wycina jako artefakt. Koty byc może to widzą. Niewykluczone także, że użyto kamery, której matryca nie jest osłonięta filtrem wycinającym podczerwień. W normalnych aparatach/ kamerkach podczerwien się wycina, ponieważ obiektyw skupia te promienie poza ogniskiem, przez co zdjęcie jest rozmyte.
Moje wątpliwości wzbudził dopiero moment gdy już jest daleko po wschodzie a wciąż widać wiele gwiazd. Dzięki.

Q

• Gość
« Odpowiedź #1145 dnia: Stycznia 28, 2008, 12:16:36 pm »

maziek

• Gość
« Odpowiedź #1146 dnia: Stycznia 28, 2008, 02:17:42 pm »
Moje wątpliwości wzbudził dopiero moment gdy już jest daleko po wschodzie a wciąż widać wiele gwiazd. Dzięki.
Bardzo mozliwe, że złozono dwie lub nawet więcej ekspozycji, nagrywając osobno składniki obrazu, gwiazdy, mgławice, dzionek itd.

Z gwiazdami to można przez lornetkę popróbować. W tzw biały dzień (no, moze nie w południe), jak ma sie trochę cierpliwości to przeglądając niebo mozna trafić na "gwiazdę" (planetę). Jak się dobrze wczuć, to jest szansa aby znając juz jej lokalizację zaobserwować ją gołym okiem na błękicie...

Q

• Gość
« Odpowiedź #1147 dnia: Stycznia 28, 2008, 06:59:42 pm »
Bardzo mozliwe, że złozono dwie lub nawet więcej ekspozycji, nagrywając osobno składniki obrazu, gwiazdy, mgławice, dzionek itd.

Czyli moja hipoteza o podrasowaniu nadal aktualna... <pęcznieje_z_dumy_w_stopniu_nieprzyzwoitym>

Z gwiazdami to można przez lornetkę popróbować. W tzw biały dzień (no, moze nie w południe), jak ma sie trochę cierpliwości to przeglądając niebo mozna trafić na "gwiazdę" (planetę). Jak się dobrze wczuć, to jest szansa aby znając juz jej lokalizację zaobserwować ją gołym okiem na błękicie...

Przyznaję z autopsji - wiele razy zdarzyło mi się widzieć we biały dzień jakaś pojedyńczą gwiazdę/planetę (bo nie wiem które to były, nie gnałem do domu po atlas nieba). A już Księżyc zdarza mi się widywać za dnia nagminnie, osobliwie w okolicach pełni, wczesnym popołudniem.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 28, 2008, 07:03:09 pm wysłana przez Q »

dzi

• Gość
« Odpowiedź #1148 dnia: Stycznia 28, 2008, 10:34:33 pm »
Widziałeś albo Wenus albo Jowisza.

Q

• Gość
« Odpowiedź #1149 dnia: Stycznia 28, 2008, 11:43:55 pm »
Prawdopodobnie...

A'propos Jowisza:
fajny duuży obrazek.

Mieslaw

• Gość
« Odpowiedź #1150 dnia: Lutego 01, 2008, 11:23:18 am »
Na moje oko zabudowa jak zabudowa, fabryka jak fabryka :) Ale może się nie znam.
Możliwe, że to ja się nie znam  :).

Wracając do tego nieszczęsnego Norylska - opis innego wprawdzie miasta, ale moim zdaniem dość stosowny.

Dzielnicę Założną można tylko zburzyć, a jej mieszkańców przenieść do nowych domów. Rzecz jednak w tym, że te nowe, ostatnio zbudowane domy nie są wcale lepsze. Być może są nawet gorsze. (...) Woda ciepła i zimna, cała kanalizacja poprowadzona jest rurami, które biegną na zewnątrz domów i przecinają podwórza, place, ulice we wszystkich kierunkach. Rury te, owinięte w pakuły i szmaty, w różne kolorowe blachy i taśmy metalowe, powiązane dodatkowo drutem i sznurami - widać wszędzie.

Rury często pękają. Jeżeli jest zima (dziewięć miesięcy w roku), w miejscu pęknięcia tworzy się szybko ogromna góra lodowa, której nikt później nie usuwa. Góry te widać to tu, to tam - masywne, ciężkie, połyskujące w słońcu. Ta gmatwanina rur, przewodów, kolanek, kranów, wśród której przechodzą ulice sprawia, że nowe dzielnice Jakucka wyglądają jak wielkie hale fabryczne, których nie zdążono jeszcze pokryć dachem.

Ryszard Kapuściński, Imperium

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #1151 dnia: Lutego 01, 2008, 02:32:52 pm »

ps. draco_volantus, co słychać u ojca przyszłych pokoleń lemofilów? ;)

chłopiec  :)

Q

• Gość
« Odpowiedź #1152 dnia: Lutego 01, 2008, 06:54:47 pm »
ogromna góra lodowa

Powiadasz.... góra lodowa?
« Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2008, 06:56:34 pm wysłana przez Q »

Q

• Gość
« Odpowiedź #1153 dnia: Lutego 01, 2008, 06:55:35 pm »