Właśnie się dowiedziałem (z niejakim zdziwieniem), że w 2017 roku wyszła „książka Lema” pt. „Ogród ciemności i inne opowiadania”.
Zdziwienie dotyczyło (oczywiście) tego, że ją przegapiłem (i chyba nie tylko ja …?)  
https://www.empik.com/fantastczny-lem-ii-tyt-roboczy-lem-stanislaw,p1154506035,ksiazka-p?fromSearchQuery=ogr%C3%B3d+ciemno%C5%9Bci+i+inne+opowiadania#DetailedData*
Ze strony „Lubimy czytać” dowiedziałem się jednak, że to były prawie wyłącznie powtórki w wyborze Tomasza Lema.
Tytułowy „Ogród ciemności” to „
opowiadanie młodzieńcze”, a zamykające zbiór „Czarne i białe” to zapis wiedeńskiego snu …
Pozostałe teksty kojarzę, z wyjątkiem pozycji nr dwa pt. „
Prawda”. 
Czy ktoś wie, co to?    
Spis treści poniżej.
*
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4806087/ogrod-ciemnosci-i-inne-opowiadaniaOpowiadania Stanisława Lema w subiektywnym wyborze Tomasza Lema, syna pisarza.
(…)
Niniejszy tom ma wyjątkowy charakter – wyboru tekstów dokonał syn pisarza, Tomasz Lem. Obok opowiadań znanych z różnych cykli czytelnik odnajdzie tu także teksty, które nawet dla „lemologów” stanowią nie lada gratkę. Młodzieńcze powiadanie Ogród ciemności wcześniej ukazało się jedynie w prasie, a utwór Czarne i białe po raz pierwszy publikowany jest w książce Stanisława Lema.
Pewien eklektyzm niniejszego zbioru spowodowany jest względami osobistymi. Na przykład bez Ogrodu ciemności moja przyszła matka nie zainteresowałaby się Stanisławem Lemem jako kandydatem na męża i nie mógłbym napisać tych kilku słów. Natomiast Czarne i białe to opis alegorycznego snu, który przyśnił się ojcu w Wiedniu w okresie, kiedy pożegnał się już z beletrystyką — zaskakująco odległy od jego literackiego emploi. Pomiędzy tymi dwoma biegunami znalazły się opowiadania zarówno młodzieńczego jak i dojrzałego Lema. To oczywiście subiektywna ocena, ale odnoszę wrażenie, że w tym zestawieniu nawet utwory znane czytelnikowi ukazują swoje nowe, zaskakujące oblicze.
Tomasz Lem
W skład tomu wchodzą następujące opowiadania:
Ogród [w] ciemności
Prawda
Sto trzydzieści siedem sekund
Wyprawa trzecia, czyli smoki prawdopodobieństwa [z: Cyberiada]
Cezar Kouska: "De impossibilitate vitae"; "De impossibilitate prognoscendi" [z: Doskonała próżnia]
Altruizyna, czyli opowieść prawdziwa o tym, jak pustelnik Dobrycy Kosmos uszczęśliwić zapragnął i co z tego wynikło [z: Cyberiada]
Horst Aspernicus: "Der Völkermord. I. Die Endlösung als Erlösung. II. Fremdkörper Tod" [z: Prowokacja]
J. Johnson and S. Johnson: "One human minute" [z: Prowokacja]
Alfred Zellermann: "Gruppenführer Louis XVI" [z: Doskonała próżnia]
Ananke [z: Opowieści o pilocie Pirxie]
Wyprawa szósta, czyli jak Trurl i Klapaucjusz demona drugiego rodzaju stworzyli, aby zbójcę Gębona pokonać [z: Cyberiada]
Bajka o trzech maszynach opowiadających króla Genialona [z: Cyberiada]
Reginald Gulliver: Eruntyka [z: Wielkość urojona]
Podróż siódma [z: Dzienniki gwiazdowe]
Podróż ósma [z: Dzienniki gwiazdowe]
Podróż jedenasta [z: Dzienniki gwiazdowe]
Podróż dwudziesta druga [z: Dzienniki gwiazdowe]
Kobyszczę [z: Cyberiada]
Powtórka [z: Cyberiada]
Czarne i białe
Posłowie - Jerzy Jarzębski: "Smutek baśni"