Autor Wątek: Akademia Lemologiczna [Organizacja]  (Przeczytany 699260 razy)

Bladyrunner

• Gość
Odp: Akademia Lemologiczna [Organizacja]
« Odpowiedź #105 dnia: Czerwca 08, 2005, 12:31:58 am »
Na liście brakuje "Sezamu"

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: Czerwca 08, 2005, 12:34:03 am »
Człowiek z Marsa jest w Dziełąch zebranych.

No to jego szczęście, ale ja ''dzieł zebranych'' ni mom i ni zamierzom. Chyba że wykupię pojedyńczy tom... no nic, dzięki za informację tak czy inaczej (no, Pirx, wracasz do formy) ::)

dzi

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: Czerwca 08, 2005, 09:04:46 am »
zanim dotrzemy do Summy mina z 3 lata prawda? ;)

tak przy okazji, Term, jako matematyk, policz no na szybkiego ile czasu zajmie przerobienie calosci
no i pomysl o tym co mowiles o algorytmie doboru ktory to zaklada przeczytanie wszystkiego ;)

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: Czerwca 08, 2005, 12:33:07 pm »
Z miesiąc na książkę :) To do Summy dotrzemy za ponad rok. Uh, jak dobrze.

Macrofungel

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: Czerwca 08, 2005, 09:29:28 pm »
Ktoś, nie pamiętam kto, napisał kiedyś na tym forum, że po przeczytaniu Summy już nic nie zaskakuje. Takoż proponawałbym (nie robię ci na złość, dzi) zostawić tą pozycję na deser, takie swego rodzaju podsummowanie. Co koledzy na to?

dzi

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: Czerwca 08, 2005, 09:50:01 pm »
Obawiam sie ze bede mial wtedy trojke dzieci i nie bede mial na to czasu ;)

Macrofungel

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: Czerwca 09, 2005, 12:02:05 am »
Chyba masz rację co do tego, że tempo omawiania książek w Akademii jest oględnie mówiąc ślimacze. W ogóle nie widzę sensu w rozbijaniu tego na tak drobne kawałki. Gdyby książka miała 600 stron- wtedy to zrozumiałe, ale "Głos Pana" to na dobrą sprawę lektura na dwa dni. A nasze dywagacje i tak doczyczą zgrubsza ogólnej problematyki powieści, a nie są w jakiś zasadniczy sposób związane z jej jedną konkretną częścią. Tak jest przynajmniej na razie. Jeśli ktoś czułby potrzebę, by zwrócić szczególną uwagę na jakiś fagment książki, nie widzę przeszkód, ale w przeciwnym wypadku możnaby chyba przyjąc za temat dyskusji GP jako całość. Choć z drugiej strony, wiele ciekawych szczegółów mogłoby wtedy umknąć naszej uwadze. Sam już nie wiem, co gorsze.  ???

dzi

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: Czerwca 09, 2005, 12:45:57 am »
Ja wlasnie tez. Bo z kolejnej strony czycha grozba zwyklego powtorzenia tematow "z tytulem ksiazki w tytule".

paszta

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Czerwca 09, 2005, 10:35:02 am »
Chcę oczywiście zwrócić uwagę na Przedmowę.  Jest tu, być może, więcej tematów niż w całej reszcie książki, choć pełnią częściowo rolę pomocniczą.

Mocno polecam czytanie posłowi Jarzębskiego. Miejsca na myślenie i tak nam dużo zostanie a mniej Ameryk do odkrycia...

Posiadanie ostatniej edycji Dzieł przez wszystkich miałoby i tą zaletę, że mówca mógłby się powoływać na określoną stronę i akapit omawiając książkę.

Term jednak, taktownie milczy o swej proś...pozycji(?) darmowych egzemplarzy. Przestraszył się swej śmiałości? Osobiście wykupiłbym nawet z 60% -owym rabatem wszystko co do tomu. (Mam już 17, brak 15-tu)Tylko w twardej oprawie!(W końcu tych słabszych będzie tylko ze trzy tomy). Na to jednak inni pewnie nie pójdą.

Osobny wątek na książkę ma tę zaletę, że możemy doń dopisywać wypowiedzi również po "przerobieniu" danej pozycji.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2005, 11:00:49 am wysłana przez paszta »

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: Czerwca 11, 2005, 03:46:08 am »
No wiesz, nie wierzę, żeby ktoś nam dał upust na książki czy też przekazał za darmo. Wiesz, to jest Polska, jesteśmy użyteczni, bo animujemy forum, Lema wielbimy, czytać go chcemy,  wydawnictwo się cieszy, ale dawać nam coś za darmo... no panie dzieju, niby za co.

A jak chodzi o te osobne wątki na książkę, to czemu nie; przecież i tak na to się zbiera, że ta Akademia się w to przerodzi.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 11, 2005, 03:46:44 am wysłana przez Terminus »

Macrofungel

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: Czerwca 11, 2005, 12:19:51 pm »
Akademia ma ten plus, że rozmawiają w niej osoby zaznajomione z książką. Dzięki temu jest mniej dygresji. Co się zaś tyczy zakładania osobnych wątków o książkach poza Akademią (o ile dobrze Cię rozumiem Terminusie, o to chodziło), to ja nie widzię w tym sensu, bo to i tak będzie jedno i to samo.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 11, 2005, 12:20:16 pm wysłana przez Macrofungel »

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: Czerwca 11, 2005, 01:39:20 pm »
Nie no przecież piszę, że Akademia do tego zmierza; tj. że w końcu wątki dotyczące poszczególnych książek zostaną otwarte jako poszczególne działy Akademii a i tak po przeczytaniu i omówieniu książek będzie można tam wpisywać.

Przecież chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie chciałby tworzyć do każdej książki wątku z Akademii i wątku 'nie z Akademii'...

Macrofungel

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: Czerwca 12, 2005, 10:28:27 am »
O to mi właśnie chodziło. Pomiędzy takimi wątkami nie byłoby zasadniczej różnicy, więc nie ma potrzeby wprowadzać dodatkowego bałaganu.

dzi

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: Czerwca 12, 2005, 06:17:47 pm »
A ja wlasnie rozumialem ze powinnien byc watek akademiczny i nieakademiczny, dlatego nalezy je zroznicowac. Akademiczny trwa wraz z czytaniem ksiazki i jest rozlozeniem ksiazki na molekuly. Nieakademiczny natomiast trwa zawsze i wpisuje sie tam kazdy kiedykolwiek o czymkolwiek zwiazanym z ksiazka, np. rowniez zadaje o nia pytania itd. Bo nie zapominajmy o czlonkach "niestalych" ktorzy tez sie pojawiaja bo np wlasnie przeczytali Solaris i chcieli by zapytac o kolor oceanu.

No ale i tak bedzie balagan wiec generalnie mi jest bez roznicy ;)

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: Czerwca 13, 2005, 12:46:11 am »
Ojeju, no przeca każdy może spytać o co chce, czy to jako gość, czy jako zarejestrowany, i nie ma żadnych reguł :o]

Chaos Superior !