Autor Wątek: Sprawy różnakie  (Przeczytany 915738 razy)

Evangelos

• Juror
  • God Member
  • Mistyk! Wierzy, ze istnieje.
Odp: Sprawy różnakie
« Odpowiedź #825 dnia: Marca 13, 2008, 04:52:58 pm »
Obawiam się, że amerykański Scientific American sprzed 20 lat jest nieosiągalny (próbowałem znaleźć artykuł w Internecie i na razie nic), więc trzeba by znaleźć coś innego.

A poswiece troche czasu, co mi tam  ;)  Jesli podasz mi numer, ktorego poszukujesz, to jestem pewien, ze bede w stanie go znalezc i zrobic Ci oraz przeslac skany. Mieszkam w Oxfordzie i tutejsze biblioteki sa doslownie bajeczne.
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2008, 04:54:10 pm wysłana przez Evangelos »

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #826 dnia: Marca 13, 2008, 05:31:54 pm »
Oto mój (własnoręczny) rysunek jądra atomowego przed rozpadem  :)

Fajny, taki dynamiczny :).
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2008, 05:32:25 pm wysłana przez Q »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #827 dnia: Marca 13, 2008, 05:37:48 pm »
A poswiece troche czasu, co mi tam  ;)  Jesli podasz mi numer, ktorego poszukujesz, to jestem pewien, ze bede w stanie go znalezc i zrobic Ci oraz przeslac skany. Mieszkam w Oxfordzie i tutejsze biblioteki sa doslownie bajeczne.

Hokopoko, maziek, Evangelos: jak patrzę jak pomagacie Miesławowi, to dochodzę do wniosku, że jednak Mistrz trochę przesadzał z czarną oceną natury ludzkiej. Miło mi to skonstatować.

(No i troszkę obraz międzyludzkiej solidarności z początków "Obłoku..." mi się przypomina.)
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2008, 05:38:37 pm wysłana przez Q »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #828 dnia: Marca 13, 2008, 06:20:14 pm »
A poswiece troche czasu, co mi tam  ;)
Konkretnie :)

Ja też się postarałem i namierzyłem w sieci kiedy był ów artykuł: Alex P. Meshik [ch8222]Reaktory jądrowe stare jak świat[ch8221] [ch8222]ŚWIAT NAUKI[ch8221] nr 12(172), grudzień 2005, tekst o naturalnym reaktorze w OKLO

Poza tym wymacałem to na tej stronie, która chyba przyniesie Ci więcej korzyści ;).

Q: trzeba się maskować

edit: Miesław, yes, yes, yes. Gdy straciłem nadzieję, postanowiłem jeszcze żony się spytać. Zawsze robię ten błąd, że pytam się jej na końcu. Żona popatrzyła z politowaniem, nakresliła na czole znak kółka i kazała iść na czwartą półkę z lwej strony z tyłu garderoby. I tam, tadam! Mam ten numer. Jutro Ci zeskanuję. Przy okazji znalazłem jeszcze art. o krzemowej siatkówce, com go Anieli ze dwa lata temu obiecał, że jak znajdę to dam ;).
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2008, 07:44:43 pm wysłana przez maziek »
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #829 dnia: Marca 13, 2008, 06:50:08 pm »
Q: trzeba się maskować

Najlepiej to się ten pan maskował:

:D
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2008, 06:59:35 pm wysłana przez Q »

Miesław

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #830 dnia: Marca 14, 2008, 04:56:37 pm »

Maziek, Evangelos, jesteście cudowni  :).

Obawiam się, że amerykański Scientific American sprzed 20 lat jest nieosiągalny (próbowałem znaleźć artykuł w Internecie i na razie nic), więc trzeba by znaleźć coś innego.

"A Natural Fission Reactor" by George A. Cowan in Scientific American, July 1976. (Pages 36 - 47).
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2008, 04:58:54 pm wysłana przez Mieslaw »

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #831 dnia: Marca 14, 2008, 05:33:23 pm »
Trudna sprawa prawno-obyczajowa... Co sądzicie?

oraz

Smętne rozważania autorów "Esensji" (Wągrowskiego i Groga) o kondycji literatury SF:
http://esensja.pl/magazyn/2001/06/iso/15_02.html
http://esensja.pl/magazyn/2000/01/iso/13_1.html

Z rozpędu wrzucę TU.
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2008, 08:10:54 pm wysłana przez Q »

lilijna

• Juror
  • Senior Member
« Odpowiedź #832 dnia: Marca 15, 2008, 10:41:01 am »

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #833 dnia: Marca 15, 2008, 03:39:27 pm »

lilijna

• Juror
  • Senior Member
« Odpowiedź #834 dnia: Marca 27, 2008, 12:31:45 am »
Pytanie. Nie był przypadkiem gdzieś na Forum omawiany stosunek Lema do innych pisarzy SF? Przejrzałam pobieżnie tytuły wątków ale nic konkretnego nie znalazłam, a wydaje mi się, że coś takiego gdzieś tu kiedyś czytałam[ch8230]a może nie tu, już nie wiem[ch8230] ::)

NEXUS6

• Juror
  • God Member
  • MISTYK WYSTYGŁ, WYNIK: CYNIK
« Odpowiedź #835 dnia: Marca 27, 2008, 03:28:18 am »
Ministerstwo Kultury finansuje neofaszystowskie czasopismo?
Przejrzalem strone Nigdy Wiecej. Z cala pewnoscia jest to organizm polityczny, duzo negatywnych odniesien do LPR, Radio Maryja, Mlodziezy Wszechpolskiej, kosciola, wybranych politykow. W katalogu wypadkow to wyraznie widac.  Swoja droga ciekawe kto sponsoruje Nigdy Wiecej?

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #836 dnia: Marca 27, 2008, 04:07:17 pm »
Pytanie. Nie był przypadkiem gdzieś na Forum omawiany stosunek Lema do innych pisarzy SF?

Może przy okazji (ew. Kagan mógł na ten temat coś gardłować), a stosunek ten najlepiej Ci zilustruje "Fantastyka i futurologia", więc po co o tym na Forum gadać? ;)
« Ostatnia zmiana: Marca 27, 2008, 04:09:07 pm wysłana przez Q »

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #837 dnia: Marca 27, 2008, 04:08:16 pm »
Swoja droga ciekawe kto sponsoruje Nigdy Wiecej?

Przypuszczam, że też Ministerstwo Kultury czy inna rządowa instytucja ;).

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #838 dnia: Marca 27, 2008, 07:10:10 pm »
Pytanie. Nie był przypadkiem gdzieś na Forum omawiany stosunek Lema do innych pisarzy SF? Przejrzałam pobieżnie tytuły wątków ale nic konkretnego nie znalazłam, a wydaje mi się, że coś takiego gdzieś tu kiedyś czytałam[ch8230]a może nie tu, już nie wiem[ch8230] ::)
Nie było chyba osobnego wątku. Pisano o tym, że D.i.c.k doniósł na Lema (do jakiegoś amerykańskiego ciała pisarzy s-f - nie pomnę nazwy) że LEM to wieloosobowy komunistyczny agent. Pisano również o tym, ze Lem w pewnym momencie wypiął się na to ciało (amerykańskie) oraz zawsze powtarzał, że on nie pisze s-f w takim rozumieniu, jakie ma się na myśi dziś słysząc s-f. Bo to co się teraz przez to rozumie w warstwie "s" jest niedorzeczne, a w warstwie "f" miałkie. Tyle mniej więcej odkąd pamiętam.

Q, a ty już byłeś, jak był pan "K"? Chyba nie? Nawet długo nie? Więc czemu się nie pochwalisz, że przeczytałeś to od deski do deski i doskonale wiesz, co gardłował? A skoro wiesz, co, jak i po co gardłował, to po co o tym wspominasz na forum? Poczytaj sobie lepiej Fantastykę i Futurologię (jak Cię pytanie Lil nie interesuje), a my sobie tu pogadamy o Lemie...
« Ostatnia zmiana: Marca 27, 2008, 07:10:55 pm wysłana przez maziek »
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

lilijna

• Juror
  • Senior Member
« Odpowiedź #839 dnia: Marca 27, 2008, 11:38:24 pm »
NEXUS6: Organizm polityczny? O "Nigdy Więcej" mówi się raczej jako o organizacji apolitycznej. A krytyka nie dotyczy tu konkretnych ugrupowań, raczej ich działań samych w sobie. I nie chcę stawać po żadnej ze stron. Są oczywiście zarówno plusy jak i minusy jej działalności, ale patrząc na cel jej powstania możemy chyba przymknąć oko (nie zamknąć!) na te drugie.
Kwartalnik jest wydawany przez Stowarzyszenie o tej samej nazwie (co zresztą jest napisane na stronie). Ale kto to finansuje? Nie wiem. Statut Stowarzyszenia też ciężko znaleźć. Swoją drogą ciekawe czy kiedykolwiek uda im się doprowadzić do zamknięcia polskiej strony B&H.

Q: "Fantastyka i futurologia". Dobrze. Ale książki powinny być raczej zapłonem do dyskusji, a nie kneblem uciszającym niewiedzę. Rzeczywistość nie wyglądałaby ciekawie gdyby każdy rodzic na pytanie zadane przez dziecko odpowiadał: "Idź przeczytaj książkę i nie zawracaj mi więcej głowy". Mnóstwo teorii, zero praktyki.

maziek: Właśnie ten fragment na temat zdania Dicka o Lemie gdzieś mi za mgłą majaczył. Tak, o tym nawet w Wikipedii można przeczytać. Czyli oprócz tej wzmianki rozwinięcia tematu nie było. Tylko o to mi chodziło. Dzięki za info.