Warning: session_start(): open(/home/klient.dhosting.pl/ijontichy11/.tmp//sess_894403936c9e7b9f219cbbd538ca60fd, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in /home/klient.dhosting.pl/ijontichy11/www/forum/Sources/Load.php on line 2530

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /home/klient.dhosting.pl/ijontichy11/.tmp/) in /home/klient.dhosting.pl/ijontichy11/www/forum/Sources/Load.php on line 2530
Sprawy różnakie

Autor Wątek: Sprawy różnakie  (Przeczytany 894943 razy)

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
Odp: Sprawy różnakie
« Odpowiedź #795 dnia: Lutego 24, 2008, 12:15:52 pm »
Z innej beczki:

CNN, Pog /13:42
[size=14]Superszybki internet z kosmosu[/size]

Japonia wystrzeliła rakietę, która ma wynieść na orbitę supernowoczesnego satelitę. Jego celem jest przetestowanie nowej technologii "super szybkiego internetu", który ma być dostępny dla wszystkich na świecie.
Rakieta z satelitą WINDS, jest wspólnym projektem Japońskiej Agencji Kosmicznej (JAXA) i Mitsubishi Heavy Industries.

Jeśli nowa technologia okaże się sukcesem, użytkownicy będą mogli z niej skorzystać za małą opłatą dostając w zamian dostęp do internetu o wielokrotnie większej prędkości przesyłania danych niż dotychczasowe połączenia kablowe czy usługi DSL.

Według agencji Associated Press satelita umożliwi korzystanie z internetu o prędkości 1,2 gigabajta na sekundę (GB/s)!

- Poza zwykłymi użytkownikami, nowa technologia to ogromne możliwości dla telemedycyny, która umożliwi wysokiej jakości usługi medyczne na odległych terenach. Oznacza to również wzrost skuteczności nauczania na odległość, poprzez łączenie studentów i wykładowców oddalonych od siebie dużymi obszarami [ch8211] mówi przedstawiciel JAXA.

Rakieta została wystrzelona z japońskiego kompleksu Yoshinobu w Centrum Kosmicznym Tanegashima.
http://wiadomosci.onet.pl/1698065,441,item.html
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #796 dnia: Lutego 24, 2008, 06:02:34 pm »
powiększ, wyostrz...
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #797 dnia: Lutego 24, 2008, 07:22:47 pm »
rozumię... jak by rzekł jeden z "moich" Forumowiczów, kolejny cud, który uczynił św. Photoshop... ;)

ps. a'propos cudów, najfajniejsze cuda i tak TU były...
« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2008, 07:26:10 pm wysłana przez Q »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Miesław

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #798 dnia: Marca 03, 2008, 12:47:12 pm »
Jest sprawa

W ramach zajęć fizyki w mojej szkole odbywać się będą tzw. projekty grupowe. Mnie i moim kolegom przypadł temat "promieniotwórczość naturalna i sztuczna".

Bardziej szczegółowe informacje na ten temat można znaleźć na stronie mojej grupy lub na stronie całego projektu (niestety ta druga działa prawidłowo tylko w Internet Explorerze).

W związku z tym mam 2 pytania:

1) Czy Lem napisał coś związanego z tematem (esej, felieton?) Jestem prawie pewien, że w jakimś felietonie (tytułu niestety nie pamiętam) była wzmianka o miejscach na Ziemi, gdzie promieniowanie jest znacznie wyższe od przeciętnego, a mimo to ludzie żyją tam jak gdyby nigdy nic. Może jednak Lem poświęcił temu obszerniejszy tekst?

2) Czy możecie mi polecić jakieś materiały - strony www, książki - dotyczące tematu (jesteśmy w 3. klasie gimnazjum, więc bez przesady z poziomem)? Ponieważ dopiero zabieramy się do pracy, nie mogę powiedzieć dokładniej czego potrzebujemy.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #799 dnia: Marca 03, 2008, 02:27:03 pm »
Co do Lema to nie pamiętam, pewnie jakiś felieton, ale są istotnie takie miejsca np w Iranie, poza tym piloci sa narażeni na większe dawki promieniowania (kosmicznego). Zainteresuj się zjawiskiem hormezy radiacyjnej (uprzedzam, że w wiki jest na ten temat tyle co nic, trzeba pokopać i niech Cię nie zrazi Paracelsus i homeopatia), w opozycji do obecnie nadal jeszcze obowiązującego oficjalnie liniowego modelu bezprogowego (ONZ, WHO itp.) czyli teorii liniowej zależności szkodliwości promieniowania od wzrostu jego natężenia.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #800 dnia: Marca 03, 2008, 03:56:24 pm »
To może coś o tym afrykańskim naturalnym reaktorze, który sobie przed milionleciami pracował  :)

Hoko

• Juror
  • God Member

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #802 dnia: Marca 03, 2008, 07:37:10 pm »
To może coś o tym afrykańskim naturalnym reaktorze, który sobie przed milionleciami pracował  :)

Co prawda do szkoły mi to niepotrzebne :P, ale zaciekawiłeś mnie tym cholernie...
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2008, 08:29:50 pm wysłana przez Q »

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #803 dnia: Marca 03, 2008, 08:33:17 pm »
Coś co swego czasu b. mnie ubawiło:

Poniżej cytuję jedno z pytań, które pojawiło się na egzaminie na wydziale chemii NUI Maynooth (National University of Ireland). Odpowiedź jednego ze studentów była na tyle wyjątkowa, że profesor podzielił się z nią ze swoimi kolegami, a później jej treść przedstawił w internecie.

Pytanie:
Czy piekło jest egzotermalne (oddaje ciepło) czy endotermalne (absorbuje ciepło)?
Większość odpowiedzi oparta była na prawie Boyle'a, które mówi, że w stałej temperaturze objętość danej masy gazu jest odwrotnie proporcjonalna do jego ciśnienia.

Jeden ze studentów napisał tak:
Najpierw musimy stwierdzić, jak zmienia się masa piekła w czasie. Do tego potrzebna jest ocena liczby dusz, które idą do piekła i liczba dusz, która piekło opuszcza. Moim zdaniem można ze sporym prawdopodobieństwem przyjąć, że dusze, które raz trafiły do piekła, nigdy go nie opuszczają.
Na pytanie, ile dusz idzie do piekła, można spojrzeć z punktu widzenia wielu istniejących dzisiaj religii. Większość z nich zakłada, że do piekła idzie się wtedy, gdy nie wyznaje się tej właściwej wiary. Ponieważ religii jest więcej niż jedna i nie można wyznawać kilku religii jednocześnie, to można założyć, że wszystkie dusze idą do piekła.
Patrząc na częstotliwość narodzin i śmierci można założyć, że liczba dusz w piekle wzrastać będzie logarytmicznie.
Rozważmy więc pytanie o zmieniającej się objętości piekła. Ponieważ wg. prawa Boyle'a wraz ze wzrostem liczby dusz rozszerzać musi się powierzchnia piekła tak, aby temperatura i ciśnienie w piekle pozostaly stałe, to istnieją dwie możliwości:
1. Jeśli piekło rozszerza się wolniej niż liczba przychodzących do niego dusz, to temperatura i ciśnienie w piekle będą tak dlugo rosły aż piekło się rozpadnie.
2. Jeśli piekło rozszerza się szybciej niż liczba przychodzących tam dusz, to temperatura i ciśnienie w piekle będą spadać tak długo, aż piekło zamarznie.
Która z tych możliwości jest bardziej realna?
Jeśli weźmiemy pod uwagę przepowiednię Sandry, która powiedziała do mnie: "prędzej piekło zamarznie niż się z tobą prześpię", jak również to, że wczoraj z nią spałem, to możliwa jest tylko ta druga opcja. Dlatego też jestem przekonany, że piekło jest endotermalne i musi być już zamarznięte. Z uwagi na to, że piekło zamarzło, można wnioskować, że żadna kolejna dusza nie może trafić do piekła, a ponieważ pozostaje jeszcze tylko niebo, to dowodzi też istnienie Osoby Boskiej, co z kolei tlumaczy, dlaczego Sandra cały wczorajszy wieczór krzyczała "Oh, God".

Ten student otrzymał ocenę "bardzo dobry".

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #804 dnia: Marca 04, 2008, 09:54:00 am »
W swoim czasie było to dyskutowane na jakimś forum fizycznym i koledzy przychylali sie do zdania iż jest to bujda, albowiem w rozumowaniu jest tak wiele luk i błedów, że nie mógł go popełnć student fizyki/chemii. Całośc jest więc raczej zgrabną powiastką literacką, aczkolwiek Sandra krzycząca cały wieczór oh God! robi wrażenie.
« Ostatnia zmiana: Marca 04, 2008, 09:55:25 am wysłana przez maziek »

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #805 dnia: Marca 04, 2008, 02:49:15 pm »
Owszem. Nie jest np. uwzględniona trzecia opcja - piekło rozszerza się w tempie dostosowanym do liczby przychodzących dusz. Zaś w kilku miejscach ma się ochotę rzucić "non sequitur!", ale jako opowiastka spodobało mi się to do tego stopnia (nie tylko z powodu Sandry ;)), że postanowiłem rozpowszechnić....

(Przypuszczalnie jest to coś pomiędzy internetowym odpowiednikiem urban legends, a rozbudowanym dowcipem. A w dodatku - jak sprawdziłem za pomocą Google'a, wpisując słowa kluczowe takie jak "NUI Maynooth", "Oh, God" i "Sandra" - występuje w takim nasileniu, i w tej wersji, tylko na forach polskojęzycznych... z czego raz po polsku i po angielsku... I w tej drugiej wersji, mającej za tło University of Washington, a zamiast Sandry - Teresę, historyjka krąży po forach anglojęzycznych)

ps. gwoli ścisłości trochę informacji o "tle" polskiej wersji anegdotki oraz o "scenerii" wersji eng. ;)

EDIT:
byłbym zapomnał, jedno z anglojęzycznych forów twierdzi, że anegdotka pochodzi z "American Atheist Magazine", ale nie wiem czy to nie kolejna legenda...
« Ostatnia zmiana: Marca 04, 2008, 03:32:09 pm wysłana przez Q »

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #806 dnia: Marca 05, 2008, 03:20:49 pm »
Arcyciekawy felieton Jacka Dukaja, w sumie znacznie wykraczający poza tematykę literatury SF. Zgadzam sie z jego konkluzją w 100%.

Miesław

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #807 dnia: Marca 05, 2008, 04:05:46 pm »

Tak, to będzie must-be. Będę musiał trochę pogrzebać; na razie dowiedziałem się, że był o tym artykuł w Scientific American w lipcu 1976 ("A Natural Fission Reactor" by George A. Cowan). Obawiam się, że amerykański Scientific American sprzed 20 lat jest nieosiągalny (próbowałem znaleźć artykuł w Internecie i na razie nic), więc trzeba by znaleźć coś innego.

Co do Lema to nie pamiętam, pewnie jakiś felieton
Zdaje mi się, że nawet nie felieton, ale drobna wzmianka - coś mi się kojarzy, ale bardzo niewyraźnie. Liczyłem po cichu, że coś na ten temat było na przykład w Summa Technologiae (nie wiem, nie czytałem).

ale są istotnie takie miejsca np w Iranie, poza tym piloci sa narażeni na większe dawki promieniowania (kosmicznego).
Tak, te sprawy zdecydowanie będą wymagały poruszenia. Interesują mnie szczególnie te miejsca o podwyższonym promieniowaniu.

Zainteresuj się zjawiskiem hormezy radiacyjnej (uprzedzam, że w wiki jest na ten temat tyle co nic, trzeba pokopać i niech Cię nie zrazi Paracelsus i homeopatia), w opozycji do obecnie nadal jeszcze obowiązującego oficjalnie liniowego modelu bezprogowego (ONZ, WHO itp.) czyli teorii liniowej zależności szkodliwości promieniowania od wzrostu jego natężenia.
Temu akurat nie poświęcimy zbyt wiele uwagi, bo wpływ promieniowania na człowieka podlega innej grupie. Mimo to, zjawisko faktycznie jest ciekawe i z pewnością się nim zainteresuję. W wiki może i nie ma za dużo, ale jest odnośnik do całkiem ciekawego artykułu z WiŻ (no a poza tym wolałbym Wikipedii jako źródła nie używać).

Jeśli mielibyście jeszcze jakieś ciekawe zagadnienia, adresy czy tytuły, byłbym wdzięczny (a i tak bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc).

Coś co swego czasu b. mnie ubawiło
Zabawne  :D

To teraz coś z innej beczki

Jest szansa, że na Merkurym będzie krater Lema. Więcej o sprawie można poczytać na stronie blog naukowy.
« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2008, 04:09:41 pm wysłana przez Mieslaw »

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #808 dnia: Marca 05, 2008, 04:37:34 pm »
Tak, to będzie must-be. Będę musiał trochę pogrzebać; na razie dowiedziałem się, że był o tym artykuł w Scientific American w lipcu 1976 ("A Natural Fission Reactor" by George A. Cowan). Obawiam się, że amerykański Scientific American sprzed 20 lat jest nieosiągalny (próbowałem znaleźć artykuł w Internecie i na razie nic), więc trzeba by znaleźć coś innego.

Mało pocieszające i dla mnie, bom się na ów reaktor srodze napalił...

Jest szansa, że na Merkurym będzie krater Lema. Więcej o sprawie można poczytać na stronie blog naukowy.

Cóż tu dodać ponad to, że się cieszę? :) :) :) Choć Mistrzowi bardziej należy się jakieś miejsce na Tytanie... ;)
« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2008, 04:38:22 pm wysłana przez Q »

Miesław

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #809 dnia: Marca 05, 2008, 04:48:19 pm »

Mało pocieszające i dla mnie, bom się na ów reaktor srodze napalił...

Na stronie Federation of American Scientists znalazłem skan raportu Investigations of the Natural Fission Reactor Program autorstwa wspomnianego wyżej G. A. Cowana oraz A. E. Norrisa. Wydrukowałem sobie, poczytam wieczorem (chociaż właściwie powinienem czytać Syzyfowe prace, jutro kartkówka  >:().