To może coś o tym afrykańskim naturalnym reaktorze, który sobie przed milionleciami pracował 
Tak, to będzie
must-be. Będę musiał trochę pogrzebać; na razie dowiedziałem się, że był o tym artykuł w Scientific American w lipcu 1976 ("A Natural Fission Reactor" by George A. Cowan). Obawiam się, że amerykański
Scientific American sprzed 20 lat jest nieosiągalny (próbowałem znaleźć artykuł w Internecie i na razie nic), więc trzeba by znaleźć coś innego.
Co do Lema to nie pamiętam, pewnie jakiś felieton
Zdaje mi się, że nawet nie felieton, ale drobna wzmianka - coś mi się kojarzy, ale bardzo niewyraźnie. Liczyłem po cichu, że coś na ten temat było na przykład w
Summa Technologiae (nie wiem, nie czytałem).
ale są istotnie takie miejsca np w Iranie, poza tym piloci sa narażeni na większe dawki promieniowania (kosmicznego).
Tak, te sprawy zdecydowanie będą wymagały poruszenia. Interesują mnie szczególnie te miejsca o podwyższonym promieniowaniu.
Zainteresuj się zjawiskiem hormezy radiacyjnej (uprzedzam, że w wiki jest na ten temat tyle co nic, trzeba pokopać i niech Cię nie zrazi Paracelsus i homeopatia), w opozycji do obecnie nadal jeszcze obowiązującego oficjalnie liniowego modelu bezprogowego (ONZ, WHO itp.) czyli teorii liniowej zależności szkodliwości promieniowania od wzrostu jego natężenia.
Temu akurat nie poświęcimy zbyt wiele uwagi, bo wpływ promieniowania na człowieka podlega innej grupie. Mimo to, zjawisko faktycznie jest ciekawe i z pewnością się nim zainteresuję. W wiki może i nie ma za dużo, ale jest odnośnik do całkiem ciekawego artykułu z WiŻ (no a poza tym wolałbym Wikipedii jako źródła nie używać).
Jeśli mielibyście jeszcze jakieś ciekawe zagadnienia, adresy czy tytuły, byłbym wdzięczny (a i tak bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc).
Coś co swego czasu b. mnie ubawiło
Zabawne

To teraz coś z innej beczki
Jest szansa, że na Merkurym będzie krater Lema. Więcej o sprawie można poczytać na stronie
blog naukowy.