Autor Wątek: Sprawy różnakie  (Przeczytany 898846 razy)

ANIEL-a

• Gość
Odp: Sprawy różnakie
« Odpowiedź #345 dnia: Listopada 18, 2006, 04:26:33 pm »
Złota sepulka

Złota sepulka była też drugą pod względem wieku z polskich nagród fantastycznych. Została ustanowiona przez PSMF w roku 1983 jako nagroda honorowa. Przyznawano ją na drodze plebiscytu. Po raz pierwszy przyznana Januszowi Zajdlowi, jako nagroda za powieść Limes inferior. Przyznawano ją rocznie, ale w przedziale czasowym od lipca do lipca. Istniała tylko trzy lata, gdzie później wyparła ją bardziej popularna Nagroda im. Janusza A. Zajdla. Przyznawano ją w kategoriach: książka autora polskiego, książka autora zagranicznego, opowiadanie autora polskiego, seria wydawnicza, debiut i propagator literatury fantastycznej.

Z Wikipedii.

Słyszeliście o czymś takim ??

W naszej odległej galaktyce wszyscy o tym wiedzą :) Poważnie, słyszałam. Wydaje mi się, że nie tyle nagroda om. Zajdla ją wyparła, co po prostu ją zastąpiono tą nagroda po przedwczesnej śmierci tego pisarza.

Mieslaw

• Gość
« Odpowiedź #346 dnia: Listopada 18, 2006, 05:27:46 pm »

dzi

• Gość
« Odpowiedź #347 dnia: Listopada 18, 2006, 05:41:13 pm »
W życiu nie słyszałem. Musiał w tym Lem maczać palce, skoro to się "złota sepulka" nazywa...

A tak z innej beczki, kilka postów wyżej jest dzi-story (jak to po updejcie forym kontak sie urwał). Ciekawe, komu jeszcze? Np. wydaje mi się, że niejaka chmura. od tamtego czasu nie pisała... Może do Chmury. trzeba maila wysłać? A może dobrze by też było na stronie Lema zamieścić przy klinku do forum notkę, że to inny adres?
moja chmura.....  :-[

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #348 dnia: Listopada 18, 2006, 05:50:47 pm »
właśnie napisałem post na 20 linijek, nie chce mi sie go jeszcze raz pisać  :-?

Apropo Zajdla
Żenada że w Polsce (bodajże Lem narzekał) jest jedna nagroda dla literatów, którą można dostać też za literaturę (obrazkową? ;)) filatelistyczną.
Łe BŁe bzura bura bum :)
Chciałem napisać, że nagroda Zajdla nie jest dla mnie jakimś wyróżnikiem jakości, takoż Nike i wszystkie Polskie śmieszne śmieszności.
Da steh ich

maziek

• Gość
« Odpowiedź #349 dnia: Listopada 18, 2006, 07:26:01 pm »
moja chmura.....  :-[
Nie łkaj, pisz...

ANIEL-a

• Gość
« Odpowiedź #350 dnia: Listopada 19, 2006, 01:44:17 am »
właśnie napisałem post na 20 linijek, nie chce mi sie go jeszcze raz pisać  :-?

Apropo Zajdla
Żenada że w Polsce (bodajże Lem narzekał) jest jedna nagroda dla literatów, którą można dostać też za literaturę (obrazkową? ;)) filatelistyczną.

O co ci chodzi?

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #351 dnia: Listopada 19, 2006, 12:23:52 pm »
ale gdzie?
Bo sam się słabo orientuję  :D

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #352 dnia: Listopada 19, 2006, 12:24:36 pm »
i "o co Ci chodzi" jak już  :P

Mieslaw

• Gość
« Odpowiedź #353 dnia: Stycznia 17, 2007, 05:42:44 pm »
Tak myślałem czy założyć na to nowy temat czy nie, aż w końcu stwierdziłem, że nie.

Więc mam następujący problem:
Nauczyciel informatyki polecił mi (mniejsza o okoliczności) znaleźć informacje na temat spektakli na podstawie książek Lema. Oczywiście nie ma to żadnego związku z lekcją, nie jest oceniane, ale wypadałoby coś przynieść. Poza tym uważam, że temat jest ciekawy.

Udało mi się znaleźć następujące rzeczy:
1. http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/515573 - ale to są spektakle telewizyjne.
2. http://www.teatrslaski.art.pl/zespol/rozhin.php -działalność artystyczna pana A. Rozhina i tam pisze:
Stanisław Lem "EDEN" Prapremiera 12.09.1970. Scenografia : Leon Barański Scenariusz teatralny: A. Rozhin Debiut reżyserski w Państwowym Teatrze Andersena w Lublinie.

Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje na dany temat.

maziek

• Gość
« Odpowiedź #354 dnia: Stycznia 17, 2007, 06:15:20 pm »
O ile kojarzę jest taka książka Lema "Powtórka" w której jest scenariusz słuchowiska radiowego a może i sztuki t. Nie wiem tylko czy o to chodzi, czy o faktycznie zrealizowane (wystawione) spektakle. Książkę tą mam i jak Ci trzeba to mogę odkopać i ew. nie wiem - zeskanować Ci np. A,i ktoś tu chyba pisał czy nawet podesłał link do filmu animowanego n.p. Lema. Też trochę obok ale...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2007, 06:16:14 pm wysłana przez maziek »

Mieslaw

• Gość
« Odpowiedź #355 dnia: Stycznia 17, 2007, 06:50:42 pm »
O ile kojarzę jest taka książka Lema "Powtórka" w której jest scenariusz słuchowiska radiowego a może i sztuki t. Nie wiem tylko czy o to chodzi, czy o faktycznie zrealizowane (wystawione) spektakle. Książkę tą mam i jak Ci trzeba to mogę odkopać i ew. nie wiem - zeskanować Ci np. A,i ktoś tu chyba pisał czy nawet podesłał link do filmu animowanego n.p. Lema. Też trochę obok ale...

Interesują mnie głównie informacje, ale jeśli zeskanowanie nie sprawiałoby kłopotu- byłbym wdzięczny.

maziek

• Gość
« Odpowiedź #356 dnia: Stycznia 17, 2007, 09:42:16 pm »
Dobra, mam to. Są dwa słuchowiska: "Godzina przyjęć prof. Tarantogi" i "Noc księżycowa". Chcesz skany czy OCR?

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #357 dnia: Stycznia 18, 2007, 12:21:38 pm »
Ja też, ja też!

ANIEL-a

• Gość
« Odpowiedź #358 dnia: Stycznia 18, 2007, 03:49:23 pm »
I ja poproszę, i ja...

maziek

• Gość
« Odpowiedź #359 dnia: Stycznia 18, 2007, 06:43:54 pm »
Ale paczki mi będziecie nosić do ula jak mnie za rozpowszechnianie przymkną? Niech tyko Miesław sie określi czy chce OCR czy jpeg-i...