Autor Wątek: Moja chwała z przyjaciół się bierze.Listy 1972-1984 Stanisław Lem, Ursula LeGuin  (Przeczytany 2392 razy)

olkapolka

• YaBB Administrator
  • God Member
wyd. Wydawnictwo Literackie, premiera: listopad 2024

Czy wielkie umysły myślą podobnie? Nie wymaga chyba uzasadnienia, dlaczego korespondencja jednych z najwybitniejszych twórców literatury fantastycznej znalazła się na tej liście.

Ona uwielbiała jego prozę. Mówiła, że „Lem jest jak Kafka, tylko zabawny". On był jej wdzięczny za to, że stanęła w jego obronie, gdy skrytykował amerykańskie stowarzyszenie pisarzy. I choć pozornie wydaje się, że pisali zupełnie inne książki, to łączy je filozoficzna, humanistyczna refleksja.
"Zdarzają się w literaturze takie paradoksy, jak ten – że roli pełnionej przez czary w jednej książce można przypisać więcej realizmu aniżeli roli odkrycia naukowego – w innej", pisał Lem w posłowiu do jednej z książek Le Guin. Liczę na wciągającą lekturę.

Tyle przeczytałam w GW:
https://wyborcza.pl/7,75517,31300359,18-ksiazek-na-ktore-czekam-tej-jesieni.html#commentsAnchor

Zobrazowane:

Dziwne...cały net milczy w temacie - włączając w to samo WL. :-\

Pssss...nie sądziłam, że ich korespondencja była tak obszerna, że mogłaby  dostarczyć materiału na książkę...

Q

• YaBB Moderator
  • God Member
  • Jego Induktywność
Odp: Moja chwała z przyjaciół się bierze.Listy 1972-1984 Stanisław Lem, Ursula LeGuin
« Odpowiedź #1 dnia: Października 02, 2024, 04:07:26 pm »
nie sądziłam, że ich korespondencja była tak obszerna, że mogłaby  dostarczyć materiału na książkę...

Też obstawiałem broszurkę, a tu proszę, proszę... W każdym razie będzie co czytać w jesienne wieczory.
(Nawiasem: dr Gajewska zapewnia, że korespondencja z Gromową równie interesująca, ale kto dziś słyszał o Gromowej. No, ale gdyby zrobić tak np. jeden tomik korespondencji z Dickiem i kolejny - z pozostałymi autorami i redaktorami SF, to A.G. mogłaby tam błyszczeć, i na nowo znana się stać...)

Dziwne...cały net milczy w temacie - włączając w to samo WL. :-\

Tak, zaskakujące. W końcu premiera już w przyszłym miesiącu, jeśli wierzyć "GW".
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

olkapolka

• YaBB Administrator
  • God Member
Odp: Moja chwała z przyjaciół się bierze.Listy 1972-1984 Stanisław Lem, Ursula LeGuin
« Odpowiedź #2 dnia: Października 02, 2024, 07:50:23 pm »
No właśnie nie wiadomo czy będzie co czytać - cokolwiek dziwna ta cisza medialna...
GW pewnie dostała jakąś zajawkę, bo przecież okładki i opisu sobie nie wymyślili...niemniej może po drodze wyskoczyły jakieś problemy z wydaniem?
I wycofka? :-\

xetras

• God Member
« Odpowiedź #3 dnia: Października 09, 2024, 10:16:37 pm »
A z towarzyszami z Союза uprawiał sztuki epistolograficzne?
To by było ciekawe.
"Wspólnota narodu buduje się na kiczu" (Kundera)

akond

• Junior Member
« Odpowiedź #4 dnia: Października 09, 2024, 10:36:49 pm »
A mogą być towarzyszki? Q wspomniał wyżej o Ariadnie Gromowej.

Ktoś pamięta mini-antologię Bardzo dziwny świat z lat 70-tych? Tytułowe opowiadanko było autorstwa właśnie Gromowej.

https://encyklopediafantastyki.pl/index.php?title=Ariadna_Gromowa

Q

• YaBB Moderator
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #5 dnia: Października 09, 2024, 11:25:57 pm »
A z towarzyszami z Союза uprawiał sztuki epistolograficzne?

W rzeczy samej. Poza Gromową - ze Strugackimi. Ba, biesiadował z nimi również (z czego też pisemne relacje się zachowały), w końcu było bliżej, niż do USA.

Ktoś pamięta mini-antologię Bardzo dziwny świat z lat 70-tych? Tytułowe opowiadanko było autorstwa właśnie Gromowej.

Oczywiście :).
https://forum.lem.pl/index.php?topic=299.msg67755#msg67755
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

xetras

• God Member
« Odpowiedź #6 dnia: Października 10, 2024, 12:14:39 am »
Przyznaję się do znacznych zaległości czytelniczych.
Kompletnie nie znałem autorki, a okazuje się że dysydentka.
https://encyklopediafantastyki.pl/index.php?title=Ariadna_Gromowa
"Wspólnota narodu buduje się na kiczu" (Kundera)

lemolog

• Juror
  • Senior Member
  • I love YaBB 1G - SP1!
« Odpowiedź #7 dnia: Października 10, 2024, 10:34:20 pm »
1. Korespondencja Lem <-> Le  Guin - po ok. 30 listów w każdą stronę. Wszystkie listy (i Lema, i Le Guin) - tłumaczenie z angielskiego.

2. "z towarzyszami z Союза uprawiał sztuki epistolograficzne".

2.1. Najciekawsze - listy do Rafaila Nudelmana. Korespondencja Lem <-> Nudelman (po ok. 20 listów) wydana po rosyjsku w Izraelu w 2021 roku:
https://fantlab.ru/edition317251

Ciekawe, że autorzy (Lem i Nudelman) otrzymali (oba post mortem) w 2022 roku prestiżową międzynarodową rosyjską nagrodę imienia A. Bielajewa "Podwójna Gwiazda" za tą książkę jako najlepsza krytyczno-literacka książka, wydana w 2021 roku w języku rosyjskim:
https://fantlab.ru/award314#c15062

2.2. Też bardzo interesująca jest korespondencja Lem <-> Gromowa - to ponad 100 listów w każdą stronę. Gromowa - literatka i tłumaczka, w latach 1960-1970-ch - główna tłumaczka Lema:
https://fantlab.ru/autor1708
https://fantlab.ru/translator434

2.3. Idzie praca nad książką listów Lema do tłumaczy jego dzieł na język rosyjski (w tym do Nudelmana i Gromowej) - ok. 400 listów w języku polskim...

2.4. Z braćmi Strugackimi Lem bezpośrednio nie korespondował - tylko przy pośrednictwie Nudelmana i Gromowej, którzy byli z braćmi w kontakcie...
« Ostatnia zmiana: Października 11, 2024, 02:04:49 pm wysłana przez lemolog »

Q

• YaBB Moderator
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #8 dnia: Października 11, 2024, 04:59:11 pm »
Najciekawsze - listy do Rafaila Nudelmana

Do wczoraj nie słyszałem o tym panu,  dlatego info dorzucę, bo mam wrażenie, że mogę tu nie być jedyny:
https://ru.wikipedia.org/wiki/Нудельман,_Рафаил_Эльевич

Też bardzo interesująca jest korespondencja Lem <-> Gromowa

Rekordowa w tym względzie, czy z kimś (ze światka SF) Mistrz więcej epistoł wymienił?

Z braćmi Strugackimi Lem bezpośrednio nie korespondował - tylko przy pośrednictwie Nudelmana i Gromowej, którzy byli z braćmi w kontakcie...

Dzięki za sprostowanie-i-z-błędu-wyprowadzenie :). Skądinąd widzę, że się ta korespondencja takiej analizy doczekała - Marat Grinberg "Stanisław Lem, bracia Strugaccy, Rafail Nudelman i Ariadna Gromowa: O poetyce i historii żydowskiej fantastyki naukowej w kontekście sowieckim i polskim":
https://journals.us.edu.pl/index.php/IudaicaRussica/article/view/16265/13284

lemolog

• Juror
  • Senior Member
  • I love YaBB 1G - SP1!
« Odpowiedź #9 dnia: Października 12, 2024, 02:56:49 pm »
Rekordowa w tym względzie, czy z kimś (ze światka SF) Mistrz więcej epistoł wymienił?

Opublikowano 177 listów do Michaela Kandla (Sława i Fortuna, WL, 2013, 736 s.).
Jeszcze więcej listów było do Franca Rottensteinera (redaktor, wydawca, tłumacz (w tym Lema z niemieckiego na angielski), agent literacki Lema na świecie (bez Niemiec, ZSRR, potem Rosji)
i Wolfganga Thadewalda (redaktor, wydawca, agent literacki Lema w Niemcach).

Fragmenty listów do Rottensteinera i Thadewalda są w książkach W. Orlińskiego (Lem. Życie nie z tej ziemi, 2017, 2021) i A. Gajewskiej (Stanisław Lem. Wypędzony z Wysokiego Zamku. Biografia, 2021, 2024).

Q, dzięki za odnośnik na artykuł Marata Grinberga.

Q

• YaBB Moderator
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #10 dnia: Października 12, 2024, 04:55:56 pm »
Opublikowano 177 listów do Michaela Kandla (Sława i Fortuna, WL, 2013, 736 s.).

Nie liczyłem, mea culpa.

Jeszcze więcej listów było do Franca Rottensteinera (redaktor, wydawca, tłumacz (w tym Lema z niemieckiego na angielski), agent literacki Lema na świecie (bez Niemiec, ZSRR, potem Rosji)
i Wolfganga Thadewalda (redaktor, wydawca, agent literacki Lema w Niemcach).

Dzięki :).

Fragmenty listów do Rottensteinera i Thadewalda są w książkach W. Orlińskiego (Lem. Życie nie z tej ziemi, 2017, 2021) i A. Gajewskiej (Stanisław Lem. Wypędzony z Wysokiego Zamku. Biografia, 2021, 2024).

Wiem, jak pewnie my wszyscy tu aktywniejsi ;), ale dobrze, że zamieściłeś to info. Przyda się Lurkerom.

dzięki za odnośnik na artykuł Marata Grinberga.

Nie ma za co. Swoją drogą tak sobie nieśmiało myślę, czy nie dałoby się czegoś zrobić w sprawie polskiego przekładu?

olkapolka

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #11 dnia: Października 23, 2024, 10:25:23 pm »
A jednak:)

„Czarnoksiężnik z Archipelagu był dla mnie cudownym przeżyciem. Jest to tak krystalicznie czysta, przejrzysta opowieść, że poczułem coś na kształt zazdrości. Są na tym świecie dobrzy pisarze, są też zacni ludzie, ale osoba, która, taka jak Pani, jest jednym i drugim – to wyjątkowa rzadkość”.

Stanisław Lem

„Proszę nie porzucać SF… Pozostało nas jeszcze troje, może czworo. Nie może Pan tak zwyczajnie odpalić silników i zostawić nas na pastwę losu. Twórz, proszę, kolejne opowieści i nie przejmuj się ciemniakami. Wiesz przecież, że ich wszystkich przeżyjesz”.

Ursula K. Le Guin

oraz

Le Guin i Lema dzieliły żelazna kurtyna i tysiące kilometrów, mimo to stali się sobie bliscy. Połączyły ich dyskusje o przyszłości science fiction i świata, lęk przed życiem pod okiem Wielkiego Brata oraz awersja do bezmyślności i hipokryzji. Darzyli się wzajemnym podziwem, choć w korespondencyjnej przyjaźni zdarzały się ostre spory i stanowcze deklaracje. Czytając ich listy, jak to ujęła Le Guin, czujemy się, jakbyśmy wyszli z dusznego pokoju wprost w objęcia chłodnego, wietrznego dnia i powiedzieli sobie: ,,Trochę człowiekiem targa, ale wreszcie można oddychać!”. Targa choćby dlatego, że wiele stawianych przez nich diagnoz nic nie straciło ze swej aktualności.

„Tę korespondencję można jednocześnie postrzegać jako dziennik osobisty oraz powieść współczesną, nie tracąc z oczu obecnych w niej poetyckich metafor i porównań. Listy pisarzy o okresie zimnej wojny, intrygach knutych w kręgach twórców, losach tłumaczy oraz potrzebie dialogu mimo dzielących ich odległości i różnic to powieść polityczna, przeplatana precyzowaniem własnego literackiego credo oraz relacjami z codziennych zmagań z materią życia. Blok listów Lema i Le Guin uzupełnia ich eseistyczne tomy, a także wizje światów alternatywnych oraz stanowi jedyną w swoim rodzaju powieść napisaną wspólnie przez dwoje najważniejszych pisarzy science fiction”.

Agnieszka Gajewska

https://www.wydawnictwoliterackie.pl/produkt/5480/i-mow-ze-moja-chwala-z-przyjaciol-sie-bierze-listy-1972-1984
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5164186/i-mow-ze-moja-chwala-z-przyjaciol-sie-bierze-listy-1972-1984

Q

• YaBB Moderator
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #12 dnia: Października 23, 2024, 11:24:05 pm »
A jednak:)

Pięknie uczcili 95 urodziny ULG :):
https://www.fahrenheit.net.pl/aktualnosci/95-rocznica-urodzin-ursuli-k-le-guin/

Cytat: LEM
Są na tym świecie dobrzy pisarze, są też zacni ludzie, ale osoba, która, taka jak Pani, jest jednym i drugim – to wyjątkowa rzadkość

Swoją drogą jak to i do Mistrza pasuje.

Cytat: Le Guin
Proszę nie porzucać SF… Pozostało nas jeszcze troje, może czworo.

I już mnie zaciekawiło kiedy Ona to pisała (sądząc z dat okładkowych nie mogła po "Fiasku", więc w którym roku?). Przy czym podoba mi się ta wolna od fałszywej skromności, ale i od pychy, (samo)świadomość przynależności do czołówki twórców gatunku. Swoją drogą kto był tym trzecio-czwartym? Clarke? Wolfe???
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2024, 11:32:32 pm wysłana przez Q »

olkapolka

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #13 dnia: Października 23, 2024, 11:39:08 pm »
I już mnie zaciekawiło kiedy Ona to pisała (sądząc z dat okładkowych nie mogła po "Fiasku", więc w którym roku?). Przy czym podoba mi się ta wolna od fałszywej skromności, ale i od pychy, (samo)świadomość przynależności do czołówki twórców gatunku. Swoją drogą kto był tym trzecio-czwartym? Clarke? Wolfe???
Pomyślałam: Clarke...Dick...zobaczymy...może jest jakieś szczególarstwo w tym liście:)

Q

• YaBB Moderator
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #14 dnia: Października 23, 2024, 11:47:30 pm »
Dick... Tak sobie pomyślałem, że ten odcień goryczy mógł być reakcją na jego niedawną śmierć...