@Maziek
Sport wyczynowy jest rodzajem widowiska, który cementuje spójność grup społecznych - od kibiców danego sportowca czy drużyny, poprzez patriotyzmy poziomu regionalnego (Heimat używając terminologii naszych zachodnich sąsiadów) aż po poziom Ojczyzny (Vaterland - j.w.).
A słowa Lema „W obszarze moich zainteresowań nie mam (...) powodów, żeby czuć dumę narodową”, to można różnie interpretować, w zależności od tego, jakie przyjmiemy założenia co jego narodowości. Bo jeśli jest to Naród Wybrany, to rzeczywiście nie ma z czego być dumnym...
Na koniec - nie ma tu miejsca na wyliczenie wszystkich przesłanek na których buduję moją tezę, że Lem nie czuł przynależności do Narodu Polskiego. Mogę ci zaś wysłać Ci ich omówienie na tzw. priva. Może jednak wystarczy taka anegdota, która wskazuje wyraźnie, do którego Narodu zaliczał się Stanisław Lem:
„Innym razem z żoną wyjeżdżamy z Wiednia do Bawarii, taksówkarz ma nas odwieźć na dworzec. Przyjeżdża starszy wiekiem Austriak, a Staszek (Lem - LK) wychodzi przed dom w koszuli, bo to był koniec lata, nagle podnosi rękę w faszystowskim pozdrowieniu i zaczyna śpiewać fałszywym głosem hitlerowski hymn: „Die Fahne hoch! Die Reihen fest geschlossen!” („Sztandary w górę! Szeregi nasze są zwarte!”). To początek Horst-Wessel-Lied – hymnu hitlerowskich bojówek SA! Taksówkarza zamurowało. Patrzy na Staszka, na mnie, mówi – po niemiecku – panowie, tego nie wolno śpiewać. A Staszek – po niemiecku – mówi: mnie wolno. Potem ten kierowca, kiedy w końcu wiózł nas na dworzec, słowem się nie odezwał (Władysław Bartoszewski „Mój przyjaciel pesymista (Stanisław Lem)” w tegoż „Pisma wybrane 2000-2012” Kraków: Universitas, 2012, tom 6 str. 364).
@Hokus-Pokus
Co widzisz złego w tym, że ktoś odczuwa dumę z przynależności do danego narodu, tu konkretnie polskiego i z sukcesów jego rodaków? Czy tylko Członkom Narodu Wybranego wolno jest według Ciebie wyrażać takie odczucia? I daj sobie proszę spokój z atakami
ad personam. :-(
Co widzisz złego w tym, że ktoś odczuwa dumę z przynależności do danego narodu
A co widzisz złego w tym, aby scalać swoje posty? [maziek]