Autor Wątek: Ustynowicza o Lemie dokumenty  (Przeczytany 10791 razy)

Q

• YaBB Moderator
  • God Member
  • Jego Induktywność
Ustynowicza o Lemie dokumenty
« dnia: Listopada 22, 2022, 03:49:49 pm »
Niestety, nadal nie wiem, gdzie znaleźć kompletne kopie, ale takie - interesujące* - wspomnienie A.U. o spotkaniu z Patronem mi się wygooglało:
https://worldspaceweek.pl/hold-dla-stanislawa-lema/

* I uzdjęciowione ;):

I jeszcze offtopiczna, acz Ustynowicza się tycząca, ciekawostka:
http://www.polska-zbrojna.pl/home/articleshow/23200
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

lemolog

• Juror
  • Senior Member
  • I love YaBB 1G - SP1!
,,Decydująca dekada'' - Lem-Tapes od Adama Ustynowicza
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 30, 2025, 02:34:44 pm »
Adam's Substack

Od Adama Ustynowicza:
"W końcu zdecydowałem się opublikować nagrania [ze Stanislawem Lemem] z lat 1994-1996 pod wspólnym tytułem ,,Decydująca dekada.'' Wśród kilkunastu godzin wywiadu są prawdziwe perły - jak ta o ,,Technologii dla życia'', o której napiszę w przyszłym odcinku.
Tu jest link do pierwszego odcinka:
https://lemtapes.substack.com/?r=6wdu9i&utm_campaign=pub-share-checklist
"
Tam musicie zapisać się (Subscribe), a o kolejnym opowiadaniu Adama Ustynowicza i fragmentu taśmy ze Stanisławem Lemem zostaniecie poinformowani na e-mail.

Q

• YaBB Moderator
  • God Member
  • Jego Induktywność
Odp: Ustynowicza o Lemie dokumenty
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 03, 2025, 03:47:03 pm »
Powiedzieć, że się cieszę, to mało powiedzieć. Dzięki za info. Nawiasem: przypomniało mi się wrażenie jakie robił wtedy Mistrz - niewyraźny, trochę jakby zblazowany (choć może to pochodna spraw zdrowotnych), starczy głos, i żywy, wiecznie młody, umysł. Niesamowite połączenie.

Tymczasem mamy drugi fragment:
https://lemtapes.substack.com/p/technologies-of-life
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2025, 09:26:30 am wysłana przez Q »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Q

• YaBB Moderator
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 10, 2025, 03:50:38 pm »
Tu dam dla porządku. Ma ambicje ten Ustynowicz...
https://lemtapes.substack.com/p/the-forbidden-view

LemTapes

• YaBB Newbies
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 11, 2025, 12:00:46 pm »
Dziękuję za przypomnienie zdjęć z moich pierwszych spotkań ze Stanisławem Lemem. To było 12.09.1990. Mistrz skończył 69 lat. W pudle, które mu wręczam, był prezent urodzinowy - globus Księżyca. Włączyliśmy kamerę, ale Lem nie chciał rozpakować prezentu. Podobało mu się opakowanie.
Teraz ja, po 35 latach postanowiłem rozpakować pudło z taśmami Lema. Rok temu było jeszcze za wcześnie. Mam nadzieję, że to, co Lem mówi o ,,technologii życia'' oraz ,,elektronicznej epoce jaskiniowej'' dotrze do ludzi decydujących o kierunku rozwoju AI. Póki nie jest za późno.

Q

• YaBB Moderator
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 11, 2025, 12:12:18 pm »
Mister Ustynowicz, I presume? ;) Nie ma za co. Miło spotkać na forum po tylu latach, od czasów, gdy oglądałem - jako, względny, małolat - "Summę... po trzydziestu latach" oraz film "Stanisław Lem. Science and Fiction".

Witam i pozdrawiam.

LemTapes

• YaBB Newbies
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Dzisiaj o 01:42:15 pm »
Mam pytanie do miłośników i znawców twórczości Stanisława Lema. Chciałbym opublikować fragment, w którym pisarz mówi: ,,jak wielokrotnie mówiłem, technologia jest zmienną niezależną ludzkości'' (w innej wersji zamiast ludzkości jest cywilizacji). Czy ktoś pamięta, gdzie Lem to powiedział albo napisał?

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #7 dnia: Dzisiaj o 01:57:34 pm »
Witaj, wg mnie to było w "Tako rzecze Lem" (rozmowy ze S. Beresiem). Lecz nic obciąć sobie nie dam jeśli się mylę. Strony nie podam, gdyż mam wersję papierową więc ciężko znaleźć. Może ktoś ma elektronikę - to wskaże. No to teraz czekamy na taśmy i opowieści :) .

PS tu podają, że tamże str. 289 lub 474... (11 akapit felietonu)
https://tworczosc.com.pl/artykul/kto-potrafi-niech-zrobi-lepiej/
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 02:08:21 pm wysłana przez maziek »
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Q

• YaBB Moderator
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #8 dnia: Dzisiaj o 02:16:35 pm »
Tu nawet całą dyskusję na ten temat mamy (z bogatą cytatologią olkową):
https://forum.lem.pl/index.php?topic=2173

A teraz - w istocie - czekamy :).

lemolog

• Juror
  • Senior Member
  • I love YaBB 1G - SP1!
« Odpowiedź #9 dnia: Dzisiaj o 03:54:45 pm »
Lem: Technologia jest zmienną niezależną cywilizacji.
W: Lem S., Zmienna niezależna. - Tygodnik Powszechny (K.), 1994, nr 23, s.6. Przedruk: Lem S., Lube czasy. - K.: Znak, 1995, s.91.

W "Fiasko" (polskie wydanie w 1987): Technologia, raz okrzepłszy, staje się zmienną od podłoża cywilizacyjnego niezależną.
Tamże: Napędzana trwałym konfliktem ewolucja technomachiczna staje się zmienną niezależną od typu ustrojów, ponieważ tę ewolucję kształtuje struktura konfliktu, a nie struktury społeczne.

W "Gry w Internecie" (1996): Technologia jest niezależną zmienną naszej cywilizacji: jej rozpędzonych wehikułów nic prócz globalnej zagłady nie powstrzyma.

W "Czy kryzys idei postępu naukowo-badawczego i racjonalizmu?" (1994): To, że technologia jest niezależną zmienną cywilizacji Człowieka, znaczy też, że kultura nie zarządza ani kierunkiem technicznych rozwojów ani nad nim tym bardziej nie panuje.

I inne...

Paweł Okołowski (w "Materia i wartosci, 2010) liczy to "Glowną tezą filozofii Lema" i daje jeszcze odnowniki W książkach:
- Filozofia przypadku
- Fantastyka i futurologia
- Rozmowy z Lemem Beresia
- Lube czasy
- Sex Wars 1996
- Tajemnica chinskiego pokoju
- Dziury w calym
- Bomba megabitowa
- Tako rzecze... Lem
- Dylematy
- Sex Wars 2004
- Krotkie zwarcia

« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 04:17:29 pm wysłana przez lemolog »

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #10 dnia: Dzisiaj o 05:18:51 pm »
... a reszta forum na kolanach szuka swych szczen po podłodze...
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).