Autor Wątek: [M] Lit. i film.  wizje świata przyszłości.  (Przeczytany 477471 razy)

Andrew89

• Gość
Re: [M] Lit. i film.  wizje świata przyszłości.
« Odpowiedź #405 dnia: Marca 29, 2008, 05:18:27 pm »
Miałem plan i chciałem go przedstawić tak jak ja to uważam. Myślałem o wizji człowieka w otaczającym go świecie przyszłości. Jak pamiętacie zbierałem materiały, miałem już jakiś zamysł na to co robię, a moja sorka zniszczyła to wszystko nasuwając swoje tezy. Miałem się nie zagłebiać. Ogólnie chciałbym pokazać świat przyszłości, to że nikt nie jest pewny jaki będzie, dlatego różnice są widoczne w literaturze. Ważne jest wg mnie także to że pomimo tego, że istnieją różnice w myśleniu człowieka z czasów Apokalipsy i tego z czasów Lema, to nadal ze strachem i fascynacją patrzymy w przyszłość i chociaż to co jest w książkach powoli się spełnia to i tak powstają nowe i jeszcze bardziej abstrakcyjne wizje przyszłości. Takie zapatrzenie się w przyszłość powoduje, że człowiek cały czas jest w drodze, czegoś szuka, ale także i czegoś się boi. Chce pokazać że przyszłość nigdy nie będzie dla nas odgadniona bo kiedy widzimy przyszlość staje się teraźniejszością i powstają nowe wizje.

havoc

• Gość
Re: [M] Lit. i film.  wizje świata przyszłośc
« Odpowiedź #406 dnia: Marca 29, 2008, 05:20:24 pm »
Aaa... Z tym "Niezwycieżonym" potworna gafa  :-[, ale to chyba wynik tego ze nie mam go na polce a myslalem ze mam znaczna wiekszasc pozycji Lema(tata jest fanatykiem ;)). Wobec tego sie jeszcze zastanowie.

Co do reszty: AMD55 sugerowal bym sie troche jeszcze zastanowic nad tym wszystkim na spokojnie...

A co do Andrew89, z tego co pamietam chyba chciales zwyczajnie zaprezentowac wizje przyszlosci na przestrzeni wiekow, przez rozne epoki literackie - czyli przekrojowka, musisz tylko postawic sensowna teze i mysle ze Q i Dzi beda juz wiedziec o co chodzi :>. Mi do twojej prezentacji jak ulal pasowalo by np. "W jaki sposob czasy w ktorych powstaja futurystyczne wizje wplywaja na ich ksztalt?", albo(gdybym sie zdecydowal na twoja linie pracy, tzn. przekrojowke to chcialem taka postawic) "W jaki sposób czas determinuje wizje przyszlosci?" - chodzi mi o to ze np. apokalipsa jest nadal wizja przyszlosci bo jest  nadal aktualna, natomiast powiedzmy wizje Vernea z Nautiliusem juz niekoniecznie bo przeciez b. powszechne sa lodzie podwodne. I zakonczyc trafieniem ze futurystyczna wizja to to co nam wydaje sie futurystyczne w czasach w ktorych zyjemy i ze prawdopodobnie jakis procent dziel za 30 lat bedzie mocno  nieaktualny ;).

przepraszam za bledy i skladnie ale sie spieszylem....

Andrew89

• Gość
« Odpowiedź #407 dnia: Marca 29, 2008, 05:41:18 pm »
"W jaki sposob czasy w ktorych powstaja futurystyczne wizje wplywaja na ich ksztalt?", albo(gdybym sie zdecydowal na twoja linie pracy, tzn. przekrojowke to chcialem taka postawic) "W jaki sposób czas determinuje wizje przyszlosci?"

ciekawe ;-)Może coś ten sposób zrobię. Staram się szybko złapać pomysł i go urzeczywistnić bo mi czas przez palce przecieka - matura ;-)

A co na te tezy Q oraz dzi ?
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2008, 05:42:23 pm wysłana przez Andrew89 »

Q

• Gość
« Odpowiedź #408 dnia: Marca 29, 2008, 05:55:23 pm »
Ogólnie chciałbym pokazać świat przyszłości, to że nikt nie jest pewny jaki będzie, dlatego różnice są widoczne w literaturze. Ważne jest wg mnie także to że pomimo tego, że istnieją różnice w myśleniu człowieka z czasów Apokalipsy i tego z czasów Lema, to nadal ze strachem i fascynacją patrzymy w przyszłość i chociaż to co jest w książkach powoli się spełnia to i tak powstają nowe i jeszcze bardziej abstrakcyjne wizje przyszłości. Takie zapatrzenie się w przyszłość powoduje, że człowiek cały czas jest w drodze, czegoś szuka, ale także i czegoś się boi. Chce pokazać że przyszłość nigdy nie będzie dla nas odgadniona bo kiedy widzimy przyszlość staje się teraźniejszością i powstają nowe wizje.

No to jest w końcu jakaś teza. Postaraj się teraz sensownie poprzeć ją wybranymi przykładami. Zwróć uwagę na to jak ta wiizja ewoluowała i dla jakich przyczyn...

Q

• Gość
« Odpowiedź #409 dnia: Marca 29, 2008, 06:01:18 pm »
Aaa... Z tym "Niezwycieżonym" potworna gafa  :-[, ale to chyba wynik tego ze nie mam go na polce a myslalem ze mam znaczna wiekszasc pozycji Lema(tata jest fanatykiem ;)). Wobec tego sie jeszcze zastanowie.

Spokojnie, spokojnie, w każdej bibliotece jest (a może namowisz Tatę i kupi? ;)).

chodzi mi o to ze np. apokalipsa jest nadal wizja przyszlosci bo jest  nadal aktualna

Bo:
1. jest to wizja nieweryfikowalna praktycznie (jako metafizyczna),
2. dotyczy "ostatecznego końca" którego raczej nikt z nas nie dożyje...
3. została w sumie sformułowana w sposób świadomie niejasny, możliwy do zinterrpretowania na różne sposoby.

Podczas gdy wizja Verne'a była znacznie łatwiejsza do weryfkacji.

Q

• Gość
« Odpowiedź #410 dnia: Marca 29, 2008, 06:07:41 pm »
A co na te tezy Q oraz dzi ?

Prawdę mówią każdy (w miarę sensowny) pomysł jest dobry, znacznie istotniejszą kwestią jest wykonanie.

IMHO stwórz (lub wybierz z podpowiadanych ;)) taką tezę,która najbardziej pasuje do Twoich (lub Twojej sorki ;)) przekonań, a potem postaraj się jej dowieść za pomocą wybranych już przykładów. Na tym etapie dowodzenia możemy Ci podpowiadać, czy korygować błędy, ale większość roboty musisz niestety odwalić ;) sam. Choćby po to by praca miała Twój indywidualny styl.

dzi

• Gość
« Odpowiedź #411 dnia: Marca 29, 2008, 06:33:29 pm »
Andrew, Twoj pomysł jest dobry! Problem w tym że pani profesor nie podobały się lektury, dobrze pamiętam? Zatem trzeba przeczytać coś z "literatury pięknej" (mnie nie pytaj co to znaczy, zdecydowanie nie jestem w temacie) z wizjami przyszłości i jestem pewien że znajdziesz to o czym piszesz. A na deser dołóż coś ulubionego Lema.

Szczególnie ciekawe jest to że gdy "docieramy" do czasów które ktoś kiedyś przewidywał powstają kolejne wizje. Tylko trzeba się znać na literaturze, ja odpadam, Q pomoże (zresztą pewnie już pisał tylko ja nie pamiętam całego tematu).
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2008, 06:35:41 pm wysłana przez dzi »

Q

• Gość
« Odpowiedź #412 dnia: Marca 29, 2008, 07:37:16 pm »
Szczególnie ciekawe jest to że gdy "docieramy" do czasów które ktoś kiedyś przewidywał powstają kolejne wizje.

I jak bardzo się faktyczne przyszłości różnią od przewidywań (choć jednocześnie wiele rzeczy zostało przewidzianych zaskakująco trafnie).

Tylko trzeba się znać na literaturze, ja odpadam, Q pomoże

Zbytek skromności, uważam Twoje okołomaturalne uwagi za nadwyraz interesujące... :)
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2008, 07:37:39 pm wysłana przez Q »

Andrew89

• Gość
« Odpowiedź #413 dnia: Marca 29, 2008, 08:51:55 pm »
Mówiłeś o Apokalipsie, że :
1. jest to wizja nieweryfikowalna praktycznie (jako metafizyczna),
2. dotyczy "ostatecznego końca" którego raczej nikt z nas nie dożyje...
3. została w sumie sformułowana w sposób świadomie niejasny, możliwy do zinterrpretowania na różne sposoby.

Krótko mówiąc jest to jedyna wizja świata przyszłości, która będzie w każdym kanonie futurystów, jeżeli dobrze rozumiem ;-)?

Q

• Gość
« Odpowiedź #414 dnia: Marca 29, 2008, 09:14:07 pm »
O ile głosząca ją religia przetrwa, to owszem... ;)

dzi

• Gość
« Odpowiedź #415 dnia: Marca 29, 2008, 09:44:58 pm »
Q, wierz lub nie ale poprostu jest książka w której jest to napisane. To czy ktoś w to wierzy czy nie nie ma znaczenia ;)

Andrew89

• Gość
« Odpowiedź #416 dnia: Marca 29, 2008, 10:34:03 pm »
O ile głosząca ją religia przetrwa, to owszem... ;)

Przecież wiadomo, że Apokalipsa to opowiadanie, które ma zawierać morał i pouczenie skierowane do adresatów (patrz na wstęp). Podobnie jest z Księgą Rodzaju to tylko poemat o stworzeniu świata. Apokalipsa to jej rozwinięcie

Q

• Gość
« Odpowiedź #417 dnia: Marca 29, 2008, 10:59:26 pm »
Q, wierz lub nie ale poprostu jest książka w której jest to napisane. To czy ktoś w to wierzy czy nie nie ma znaczenia ;)

Sugerujuesz, że kiedyś będzie funkcjonować na zasadzie "Teogonii" Hezjoda? ;)

(A, że książka to sam widziałem  :D.)

Q

• Gość
« Odpowiedź #418 dnia: Marca 29, 2008, 11:06:18 pm »
Przecież wiadomo, że Apokalipsa to opowiadanie, które ma zawierać morał i pouczenie skierowane do adresatów (patrz na wstęp). Podobnie jest z Księgą Rodzaju to tylko poemat o stworzeniu świata. Apokalipsa to jej rozwinięcie

Jeśli poemat i pouczenie to czy można traktować ją jako wizję przyszłości*? ;)

* Znam naczenie słowa metafora ;)

dzi

• Gość
« Odpowiedź #419 dnia: Marca 29, 2008, 11:54:14 pm »

Sugerujuesz, że kiedyś będzie funkcjonować na zasadzie "Teogonii" Hezjoda? ;)

(A, że książka to sam widziałem  :D.)
Dla większości ludzi na świecie od zawsze na tej zasadzie funkcjonuje. Na języku polskim też na tej zasadzie.