Autor Wątek: [M] Lit. i film.  wizje świata przyszłości.  (Przeczytany 477423 razy)

Andrew89

• Gość
Re: [M] Lit. i film.  wizje świata przyszłośc
« Odpowiedź #390 dnia: Marca 29, 2008, 02:35:39 pm »
Q, myślę, że to może być dobry pomysł z noblistką, postaapokaliptyczna wizja przyszłości pomoże mi zamnkąć moją prezentację.

Jak myślicie co można dodać ? Na razie literatura podmiotu

I. Literatura podmiotu:
Książka :
Biblia [ch8211] Nowy Testament [ch8211] Apokalipsa wg św. Jana
Krasicki I. Nie-Boska komedia
Mickiewicz A. ; Dziady cz. III [ch8211] Widzenie ks. Piotra  
Huxley ; Nowy wspaniały świat;
Witkiewicz; Szewcy
Lem; Obłok Magellana
Lessing; Pamiętnik przetrwania

Film :
Blade Runner [ch8211] Łowca Androidów
 - i co jeszcze ? ;-) -

Q

• Gość
« Odpowiedź #391 dnia: Marca 29, 2008, 02:39:21 pm »
Jaki film możecie polecić jako wizję optymistyczną?

No ja oczywiscie "2001 Odyseję Kosmiczną".

Jest też taki stary (i nieznośnie sensacyjny) film "Runaway" Michaela Crichtona*. Ganiaja tam i się zabijają, ale w tle jest bardzo ciekawa wizja świata zrobotyzowanego (i nie chodzi tu o typowe androidy, a o inteligentne odkurzacza, kombajny itd. itp.). Na video był kiedys dostępny pod uroczym tytułem "Pająki śmierci" (od jednego z typów pokazanych robotów).

Jest i serial "Star Trek"- "The Next Generation" oraz film "Star Trek - The Motion Picture". Całkiem fajne, optymistyczne wizje przyszłosci, tyle, że  Obcy wyglądają tam b. teatralnie, bo jak ludzie z podoczepianymi na łbach dziwactwami. Mamy tam skolonizowany Kosmos, organizację zrzeszającą setki gatunków rozumnych i wogóle fajnie, cukierkowo jest ;).

* Znałem osobiście polonistkę, która uważała twórczość Crichtona za dzieła z wyższej półki, bo fragment "Parku jurajskiego" "Przekrój" drukował :D. Ale nie wiem, czy sorce ten pomysł się spodoba.
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2008, 03:05:25 pm wysłana przez Q »

Q

• Gość
« Odpowiedź #392 dnia: Marca 29, 2008, 02:45:32 pm »
Lem; Obłok Magellana

Chuolewa (jak klęli u Lipińskiej), sam polecałem Ci ten "Obłok..." ale gdybyś zdecydował się na "Star Treka" z filmów, to zamieniłbym go na "Pirxa" (bo "Obłok Magellana" i "ST" są dość podobne w wymowie).

Natomiast jeśli z filmów jednak "Odyseja..." to niech ten nieznośnie cukierkowy "Obłoczek..." już zostanie (bo trudno w twórczości Mistrza znaleźć coś równie optymistycznego), przy czym Wielka Literatura to to (mimo pewnych b. ciekawych pomysłów) nie jest.
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2008, 02:47:20 pm wysłana przez Q »

Andrew89

• Gość
« Odpowiedź #393 dnia: Marca 29, 2008, 02:53:01 pm »
Natomiast jeśli z filmów jednak "Odyseja..." to niech ten nieznośnie cukierkowy "Obłoczek..." już zostanie (bo trudno w twórczości Mistrza znaleźć coś równie optymistycznego), przy czym Wielka Literatura to to (mimo pewnych b. ciekawych pomysłów) nie jest.

ale Wielki Autor ;-)

Myślę, że ciekawsza byłaby Odyseja... Star Treka mogli widzieć wszyscy a to ....
A ogólnie jak Ci się podoba ta lista książek, jakoś nie mogę wyważyć żeby było 50/50 wizji pozytywnych i negatywnych.

Q

• Gość
Re: [M] Lit. i film.  wizje świata przyszłości.
« Odpowiedź #394 dnia: Marca 29, 2008, 02:57:24 pm »
"Odyseja..." z pewnością łatwiej przypadnie do gustu sorce ;), bo krytycy dość zgodnie ją chwalą ;).

A co do listy: chciałeś by dominowały pozycje "czarne" to dominują, acz maja pewna przeciwwagę (acz z jedna pozytywną bym dorzucił - np. te "szklane domy" z Żeromskiego). Teraz wypadałoby ten groch z kapustą ułożyć wydług jakiegoś klucza, nie tylko chronologicznego...
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2008, 02:59:03 pm wysłana przez Q »

Andrew89

• Gość
« Odpowiedź #395 dnia: Marca 29, 2008, 03:04:54 pm »
A co do listy: chciałeś by dominowały pozycje "czarne" to dominują, acz maja pewna przeciwwagę (acz z jedna pozytywną bym dorzucił - np. te "szklane domy" z Żeromskiego). Teraz wypadałoby ten groch z kapustą ułożyć wydług jakiegoś klucza, nie tylko chronologicznego...

Nie chciałem, jakoś tak wyszło :-) O jakim kluczu mówisz ?? Jaki byś zaproponował?

Q

• Gość
« Odpowiedź #396 dnia: Marca 29, 2008, 03:08:07 pm »
O jakim kluczu mówisz ?? Jaki byś zaproponował?

Może jeszcze zaproponujesz bym pracę za Ciebie napisał? >:( Poczytaj cośmy z dzi wcześniej pisali, poszperaj na Forum (i ogólnie w Sieci), pomyśl...

Andrew89

• Gość
« Odpowiedź #397 dnia: Marca 29, 2008, 03:14:54 pm »

Może jeszcze zaproponujesz bym pracę za Ciebie napisał? >:( Poczytaj cośmy z dzi wcześniej pisali, poszperaj na Forum (i ogólnie w Sieci), pomyśl...

bez przesadyzmu ! Poprostu pytałem się o co Ci chodziło z kluczem ! ;-)

AMG55

• Gość
« Odpowiedź #398 dnia: Marca 29, 2008, 03:59:19 pm »
Jaki film możecie polecić jako wizję optymistyczną?

No ja oczywiscie "2001 Odyseję Kosmiczną".

Ok propozycja wydaję mi się rozsądna , dzięki za wskazówkę, w tyg.kupuje film i zaczynam pisać prezentacje.

Pzdr  :)

Q

• Gość
« Odpowiedź #399 dnia: Marca 29, 2008, 04:05:09 pm »
Poprostu pytałem się o co Ci chodziło z kluczem ! ;-)

Chodzi o jakąś myśl przewodnią, prawidłowość... Jakiś (choćby urojony na potrzeby wypowiedzi ;)) powód dla którego akurat te pozycje uznałeś za istotne.

(Jeden z możliwych "kluczy" tego typu podał jakiś czas temu dzi.)

Q

• Gość
« Odpowiedź #400 dnia: Marca 29, 2008, 04:09:58 pm »
Ok propozycja wydaję mi się rozsądna , dzięki za wskazówkę, w tyg.kupuje film i zaczynam pisać prezentacje.

Pzdr  :)

Przy czym na Twoim miejscu zwróciłbym uwagę na niuanse - nie tylko lot statku "Discovery One", ale zwłaszcza sceny gdy Floyd udaje się na Księżyc (stacja, kosmiczny samolot, sceny z życia - teleścianki, kształt mebli).

Wspomniałbym też posiłkując się książkowymi "Odysejami..." o schemacie ewolucyjnym jaki wg. Clarke'a przechodzą cywilizacje rozumne (czyli i ludzkość kiedyś czeka) - istota biologiczna -> cyborg -> maszyna -> istota z czystej energii, myśli.

dzi

• Gość
« Odpowiedź #401 dnia: Marca 29, 2008, 04:19:02 pm »
Andrew89, odnoszę wrażenie że nie rozumiesz ogólnie "o co chodzi" w maturze. Czy masz jakąkolwiek swoją opinię w temacie na który piszesz? Co CIEBIE ciekawi i rusza w wizjach przyszłości? Martwi Cie że są smutne czy cieszy że wesołe. A może wszystkie takie same i to Ci się nie podoba? A może żadna Cię nie jara a jedynie chcesz przedstawić przekrój i pokazać pewne grupy, jakieś schematy? Poważnie, napisz nam tutaj co sam byś chciał powiedzieć, zrób z matury swoje 5 minut i tu próbę generalną. Jak się nie nada to Ci powiemy i wymyślimy coś innego :D

Musisz mieć jakiś ogólny plan, jakąś myśl przewodnią na te 15 minut. I poprzeć ją przykładami albo nawet nie że poprzeć ale poprostu pokazać "jakie to fajne". To jest ten "klucz" o którym mówi Q.
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2008, 04:20:40 pm wysłana przez dzi »

Q

• Gość
« Odpowiedź #402 dnia: Marca 29, 2008, 04:26:29 pm »
Andrew89, odnoszę wrażenie że nie rozumiesz ogólnie "o co chodzi" w maturze.

To ja może to Andrew89 wyjaśnię. Matura to egzamin dojrzałości, a dojrzałość to samodzielność, a więc w tym konkretnym przypadku wygłoszenie własnego zdania i poparcie go dobranymi przykładami.

(Ew. zbudowanie na wybranych, nawet "z  łapanki" ;) przykładach jakiejś własnej aposteriorycznej tezy.)

A tego za Ciebie Andrew89 zrobić nie zdolamy. Możemy najwyżej pomóc.

Andrew89

• Gość
« Odpowiedź #403 dnia: Marca 29, 2008, 05:07:27 pm »
Zaczynam robić konspekt, pierwsza wersja i nie ostatnia pewnie ;-) tezą będzie (mniej więcej) :
"Pozytywne i negatywne wizje przyszłości wśród wizjonerów z dziedziny literatury i filmu na przestrzeni epok"

Nie rozumiałem o co chodzi wam z tym kluczem, ja to nazwałem tezą i już wcześniej w ten sposób dobieram książki. Wszystko pisało na forum ;-)

dzi

• Gość
« Odpowiedź #404 dnia: Marca 29, 2008, 05:16:44 pm »
Więc jak brzmi Twoja teza bo przegapiłem?