Autor Wątek: Właśnie się dowiedziałem...  (Przeczytany 3380220 razy)

dzi

• Gość
Re: Właśnie się dowiedziałem...
« Odpowiedź #345 dnia: Lutego 06, 2006, 01:11:54 pm »
Ehh, no samochody z kierowcami to chyba zupełnie nie znikną. Zbyt wielka frajda z prowadzenia, przynajmniej dla niektórych, aby tak się miało stać.
Ale nie bedzie mozna nimi jezdzic po drogach. Nie beda srodkiem transportu tylko rozrywka.

Rachel

• Gość
« Odpowiedź #346 dnia: Lutego 06, 2006, 01:12:24 pm »
Została zidentyfikowana pierwsza planetoida, która ma "wrogie zamiary" wobec Ziemi.
Nazwano ją Apophis i obliczona, że 13 kwietnia 2029 roku przeleci ona w odległości 37 tys. km od Ziemi. Grawitacja naszej planety zakłóci jej orbitę i 13 kwietnia 2036 roku wielce prawdopodobne stanie się zderzenie Apophis z Ziemią. Planetoida ma tylko 320 m wilkości, ale jak trafi na jakies miasto, to je unicestwi ;D

Naukowcy mają jeszcze trochę czasu aby "zmienić jej plany"  ;)

Rachel

• Gość
« Odpowiedź #347 dnia: Lutego 06, 2006, 01:13:53 pm »
Ale nie bedzie mozna nimi jezdzic po drogach. Nie beda srodkiem transportu tylko rozrywka.

A co to za rozrywka? 8)

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #348 dnia: Lutego 06, 2006, 01:30:17 pm »

Chyba masz wysoką gorączkę.

dzi

• Gość
« Odpowiedź #349 dnia: Lutego 06, 2006, 01:48:59 pm »

A co to za rozrywka? 8)
<spoglada na swoje 300 konne Audi S8>

(oczyma wyobrazni ;) )

Deckert

• Gość
« Odpowiedź #350 dnia: Lutego 06, 2006, 02:11:21 pm »
Rach, skąd ten kosmiczny news?

CU
Deck
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2006, 02:11:37 pm wysłana przez Deckert »

dzi

• Gość
« Odpowiedź #351 dnia: Lutego 06, 2006, 02:21:15 pm »
mi sie to najbardziej podoba:
ale jak trafi na jakies miasto, to je unicestwi ;D

to jest zlepek tresci z niespodziewanym emotkiem ;)

Falcor

• Gość
« Odpowiedź #352 dnia: Lutego 06, 2006, 02:42:33 pm »
Biorąc pod uwagę ilość różnego rodzaju rajdów samochodowych oraz wyścigów to całkiem niezła ta rozrywka  ;D Zresztą co ja tu o samochodach, jak żywym przykładem są wcześniej wspomniane jachty. Może i nie praktyczne, ale przyjemnie jak cię tak potelepie, wymoczy, nie da pospać i ostro zawieje :D Człowiek mnóstwo czasu poświęca rzeczom z których nie ma za wiele pożytku.

Hmm, jeśli z tą asteroidą to prawda to w 2036 nieruchomości na pewnym obszarze moga nieźle stanieć ;D

A-cis

• Gość
« Odpowiedź #353 dnia: Lutego 06, 2006, 03:05:50 pm »
Została zidentyfikowana pierwsza planetoida, która ma "wrogie zamiary" wobec Ziemi.
Nazwano ją Apophis

To jest planetoida, która "postawiła na bacznośc" całe NASA tuż przed Świętami Bożego Narodzenia. Wg pierwszych obliczeń miała ona bowiem nie przelecieć obok Ziemi ale w nią trafić :)
Ogłoszono wtedy żółty alarm (najpoważniejszy w historii NASA) który odwołano dopiero po świętach.
A tak apropos tej planetoidy: gdy będzie przelatywała w pobliżu Ziemi w 29 roku to ma byc widoczna nawet gołym okiem.

dzi

• Gość
« Odpowiedź #354 dnia: Lutego 06, 2006, 03:31:55 pm »
Ue, myslalem ze cos nowego...

Rachel

• Gość
« Odpowiedź #355 dnia: Lutego 06, 2006, 07:41:50 pm »
Rach, skąd ten kosmiczny news?

Te wieści kosmiczne przytoczyłam za artykułem z lutowego numeru "Wiedza i Życie".

Tak na marginesie, to dość ciekawy  jest ten numer właśnie :)

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #356 dnia: Lutego 08, 2006, 02:55:33 am »
Ue, myslalem ze cos nowego...

Dzi wyślij jakąś swoją fotkę w formacie paszportowym do PWN to cię dołączą do następnego wydania ,,Słownika Języka Polskiego'' po hasłem 'malkontent' ::)

... a ja się dziś dowiedziałem, a propo sporu o planety czas jakiś temu, że UB313, planeta za Plutonem odkryta w pasie Kuipiera, ma promień większy od Plutona! (i to niemało). Heh, bedzie zabawa.
http://gallery.astronet.pl/images/06869.gif

dzi

• Gość
« Odpowiedź #357 dnia: Lutego 08, 2006, 09:34:15 am »
Haha no widzisz, ta informacja mi sie spodobala ;)

(Ale zdjecie wyslalem ;) )

Rachel

• Gość
« Odpowiedź #358 dnia: Lutego 13, 2006, 05:42:53 pm »

dzi

• Gość
« Odpowiedź #359 dnia: Lutego 13, 2006, 07:26:28 pm »
Wow ale fachowe! Swietny wywiad!

strzele dwa ulubione cytaty:

- Człowiek, odkrywając prawdę przez małe "p", poznaje świat, a w nim siebie jako istotę jedyną w swoim rodzaju. Tym samym zbliża się do prawdy przez duże "P". Nauka to odkrywanie tej prawdy cząstkowej przez małe "p".

Powiedział Pan, że filozofia nauki motywuje. Czy to jest powód, żeby w politechnikach wykładać filozofię? Mam wrażenie, że mówienie o humanizacji studiów inżynierskich pozostaje w sferze pomysłu, a może nawet fikcji.

- Obecność przedmiotu humanistycznego nie jest mile widziana na studiach inżynierskich. Źle kojarzy się z programem z przeszłości, gdy była tam filozofia marksistowska i ekonomia polityczna. Nie bez przyczyny jednak wśród rygorozów doktorskich w politechnice jest egzamin z filozofii. Na poziomie doktoranckim to jest potrzebne. Wskazówki, które dają nam filozofowie, są dla nas bardzo przydatne. Gdy czytamy coś, co zaczyna rezonować z naszą intuicją, czujemy motywację, podporę dla własnych pomysłów.

Ale jest nie tylko o filozofii, nawet Goedel sie zalapal ;) Polecam tez.
« Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2006, 07:27:13 pm wysłana przez dzi »