Autor Wątek: Właśnie się dowiedziałem...  (Przeczytany 3991486 razy)

dzi

• Juror
  • God Member
  • Profesja: Negat Charakter: Neutralny neutralny
Re: Właśnie się dowiedziałem...
« Odpowiedź #210 dnia: Września 30, 2005, 11:27:20 pm »
to z "der spiegel" jest, onet nie ma swoich artykulow...

This user possesses the following skills:

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #211 dnia: Października 01, 2005, 01:03:56 am »
  Hmm, przypomina to nieco azotową hibernację opisywaną we Fiasku, choć o zastępywaniu krwi roztworem soli nie słyszałem. No cóż, w artykule pisze, że zamierzają to stosować w sytuacjach przedreanimacyjnych, więc chyba nie jest to nieetyczne. Oczywiście trzebaby jeszcze poczekać na ewentualne testy, choć to bardzo ryzykowna rzecz. Nie wiem, jakimi skutkami dla mózgu mogłoby się to zakończyć. Przecież  mimo wszystko występuje niedotlenienie.
« Ostatnia zmiana: Października 01, 2005, 01:05:20 am wysłana przez Terminus »

Macrofungel

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #212 dnia: Października 01, 2005, 01:29:12 pm »
Pomysł wydaje mi się żywcem sciągnięty z opowiadania H.P.Lovecrafta o szurniętym naukowcu, który to nocami wykradał trupy z kostnicy i usiłował je ożywić wstrzykując im  do krwi dziwny zielony roztwór. Nic z tych jego eksperymentów nie wyszło, a to właśnie z powodu występującego po ustaniu akcji serca niedotlenienia mózgu (czyli ożywione zwłoki miały iloraz inteligencji cegły). Historyjka ta ma oczywiście niewiele wspólnego z nauką, ale wydaje mi się bardzo możliwe, że autentyczne próby wskrzeszenia ludzi zakończą się w podobny sposób- co jak co, ale odtworzyć uszkodzonej tkanki nerwowej jeszcze nikomu się nie udało (tak w każdym razie myslałem do tej pory) Ciekawy jestem, jak bohaterowie artykułu zamierzają pokonać tą przeszkodę. Swoją drogą, przeprowadzanie podobnych eksperymentów na zwierzętach jest jak najbardziej nieetyczne.
« Ostatnia zmiana: Października 01, 2005, 01:30:29 pm wysłana przez Macrofungel »

dzi

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #213 dnia: Października 01, 2005, 02:37:26 pm »
Eh przeciez jest napisane wyraznie ze z badan behawioralnych wynika ze uszkodzenia mozgu przy zastosowaniu tej metody nie wystepuja. Nawet jest porownanie co by bylo gdyby nie zastosowano tej metody...

Macrofungel

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #214 dnia: Października 01, 2005, 02:49:44 pm »
Napisane faktycznie jest, ale ile w tym faktów, a ile owijania w bawełnę- to już cełkiem inna sprawa.  

dzi

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #215 dnia: Października 06, 2005, 05:23:02 pm »
Chyba sie Wam spodoba ;)

Finska parodia Star Trek ;)

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #216 dnia: Października 06, 2005, 11:10:54 pm »
Taaa... no widziałem ten artykuł, ale wolałbym sam film zobaczyć ::)

Deckard

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #217 dnia: Października 06, 2005, 11:17:47 pm »
taaa, właśnie ściągnąłem i zacząłem oglądać... nieźle chłopaki wykonali efekty specjalne.

Ale ten fiński język.... toż to gwara jakichś Ferengów, czy jak im tam....  ;D ;D ;D

CU
Deck

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #218 dnia: Października 07, 2005, 12:38:47 am »
Muszę koniecznie ściągnąć ::)

[kilka chwil później...]

Ok już jestem w trakcie.
« Ostatnia zmiana: Października 07, 2005, 12:42:46 am wysłana przez Terminus »

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #219 dnia: Października 07, 2005, 02:12:50 pm »
Hmm widziałem już ponad godzine tego filmu. Trzeba powiedzieć, że efekty jak na film amatorski są naprawde świetne, widać - lata renderowania ::)

I tu dochodzimy do paradoksalnej obserwacji: w dzisiejszych czasach - jak pokazuje ten film - grupie pasjonatów łatwiej jest zrobić akceptowalne efekty specjalne niż choćby najnędznięjszą scenografię. Bo stwierdzić można wprost, że wszystkie tła w tym filmie, które nie są wyrenderowane, są żałosne. Jakieś tam korytarze z fikusami wewnątrz statku kosmicznego, etc.
A z drugiej strony spektakularne bitwy statków kosmicznych, które - choć do nowych gwiezdnych wojen im kawałek - ale na pewno wyglądają lepiej niż w starych (gwiezdnych wojnach).  

Niemniej razem ze słabą grą aktorską to chyba jasne, że nie możnabyło robić z tego nic tylko parodię.

Humor z kolei jest taki sobie, w większości raczej prosty, choć jest kilka scen gdzie naprawdę można się zaśmiać.  Ogólnie na przykład taki 'epizod xiii' , polski fan-film w realiach gwiezdnych wojen, nie dosięga temu filmowi nawet do pięt.

Ale patrząc na to i tak czuję pewien żal, że mając taką technologię (porównywalną w niektórych aspektach z 'prawdziwymi' filmami) nie zdobyto się na coś naprawdę ambitnego.
« Ostatnia zmiana: Października 07, 2005, 02:15:16 pm wysłana przez Terminus »

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #220 dnia: Października 10, 2005, 07:42:15 pm »
NO, Panie Panowie Roboty jest wyrok w sprawie definicji planety ::) http://portalwiedzy.onet.pl/1168623,10489,info.html

dzi

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #221 dnia: Października 10, 2005, 08:00:37 pm »
haha

trzeba gdzies znalezc teraz definicje i zbior nowych pojec

Deckard

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #222 dnia: Października 10, 2005, 08:23:56 pm »
W ostatnim wydaniu "Wiedzy i życia" jest dobry artykuł na ten temat i ma on nieco inną pointę. Poza tym jest to także mini wywiad z samym odkrywcą obiektu o nazwie kodowej 2003UB313 samym Mike'iem Brown'em.

Mike Brown sam kiedyś optował ze zdegradowaniem Plutona i uznaniem go za jeden z wielu obiektów w pasie Kuipera. Uważał, że należy stworzyć "definicję populacji", czyli uznać, że planety to samotne obiekty, a wszystko co występuje gromadnie, tworząc na przykład pas asteroid albo pas Kuipera, to po prostu członkowie owych pasów. Jednak półtora roku później, gdy sam otarł się o zaszczyt zostania odkrywcą planety, zmienił zdanie. Przekonał się do Plutona, a swojemu obiektowi też chce nadać to zaszczytne miano. Uważa teraz, że planeta to pojęcie nie naukowe, a bardziej kulturowe.

Oprócz tego z artykułu wynika, że odkryty obiekt 2003UB313 ma rywali. Otóż na peryferiach Układu Słonecznego mogą znajdować się obiekty o porównywalnych lub większych rozmiarach - konkretnie wielkości Marsa.

Astronomowie podejrzewają, że mógł on wytrącić z orbity Sednę (obiekt oznaczony jako 2003VB12 też odkryty przez Browna). Sedna to lodowa bryła, która przybyła w te okolice z jeszcze odleglejszego Obłoku Oorta. A skoro w jej pobliżu przelatywał duży obiekt zdolny ją przesunąć, to być może ukrywa się on tam nadal i czeka na odkrycie.

CU
Deck

dzi

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #223 dnia: Października 11, 2005, 03:11:18 pm »

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #224 dnia: Października 12, 2005, 03:33:46 am »
Najbardziej na tej stronie rozbawiło mnie napisane niebieską czcionką na niebieskim tle (cała ta uczciwość) zdanie : ,,* Koszt SMSa to 9zł netto.".

A więc jest to taki sms z niespodzianką.

Nie zamierzam wydawać nawet 9 groszy, więc dopóki nie będzie okazji sprawdzenia tego bota jakoś online darmowo, to nie mogę się wypowiedziec.

Dostępna na powyższej stronie werjsa testowa nie działa w tej chwili, zdaje się, że kładą serwer na noc. Może kiedy indziej.
« Ostatnia zmiana: Października 12, 2005, 03:34:33 am wysłana przez Terminus »