Autor Wątek: Właśnie się dowiedziałem...  (Przeczytany 3486137 razy)

lilijna

• Gość
Re: Właśnie się dowiedziałem...
« Odpowiedź #1665 dnia: Marca 05, 2008, 01:07:35 am »
Jeden z najlepszych tekstów jakie na ten temat czytałem to felieton Lema Władza mózgu* z sierpnia 2005.

Dobre.

I zostając w temacie. Czytałam ostatnio, że coraz więcej osób w podeszłym wieku mieszkających w Holandii zgłasza się do domów spokojnej starości położonych na terenie Niemiec, prowadzonych przez siostry zakonne. Wynika to z tego, że swoją osobą nie chcą sprawiać kłopotu najbliższej rodzinie i wolą usunąć się w cień. Co więcej z tego samego powodu upowszechniło się coś takiego jak "ciche odejście", "pogrzeb anonimowy", "spalenie bez śladu" (gł. w Północnych Niemczech). Starsze osoby nie chcą żeby o ich śmierci w ogóle informować bliskich, żeby te nie martwili się o ceremonie pogrzebowe, wystawienie nagrobka itp. Paranoja współczesnego świata. (źródło: Stanisław Musiał [ch8222]Dwanaście koszy ułomków[ch8221]).

...

« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2008, 01:08:11 am wysłana przez lilijna »

Q

• Gość
« Odpowiedź #1666 dnia: Marca 05, 2008, 08:21:47 am »
coraz więcej osób w podeszłym wieku mieszkających w Holandii zgłasza się do domów spokojnej starości położonych na terenie Niemiec, prowadzonych przez siostry zakonne.

Zwracam uwagę na słowa "położonych na terenie Niemiec", wygląda to też trochę tak, jakby osoby te bały się, że mogą zostać poddane nie do końca dobrowolnej eutanazji...

upowszechniło się coś takiego jak "ciche odejście", "pogrzeb anonimowy", "spalenie bez śladu" (gł. w Północnych Niemczech). Starsze osoby nie chcą żeby o ich śmierci w ogóle informować bliskich, żeby te nie martwili się o ceremonie pogrzebowe, wystawienie nagrobka itp. Paranoja współczesnego świata.

A to też może wynika z narastających tendencji ateistycznych. W końcu Mistrz też zażyczył sobie cichego pogrzebu bez ceremonii... I ja Go tam rozumiem.

maziek

• Gość
« Odpowiedź #1667 dnia: Marca 05, 2008, 09:04:46 am »
W końcu Mistrz też zażyczył sobie cichego pogrzebu bez ceremonii... I ja Go tam rozumiem.
Nie sądzisz, że był to zupełnie inny rodzaj cichości?

Q

• Gość
« Odpowiedź #1668 dnia: Marca 05, 2008, 09:35:43 am »
Pewnie w większości przypadków tak. Lema wszak najbliżsi żegnali. Ale w niektórych przypadkach być może nie.

(Z drugiej jednak strony - przy całej nieporównywalności jednego z drugim - dostrzegam w tym pewien trend: pogrzeby "cichną" i stają sie mniej ceremonialne. Oczywiście "cichnięcie" to ma wiele obliczy...)

ps. pocieszające jest jednak, że nie wszyscy "zamiatają starych ludzi pod dywan".
« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2008, 10:29:27 pm wysłana przez Q »

dzi

• Gość
« Odpowiedź #1669 dnia: Marca 06, 2008, 04:57:49 pm »

Q

• Gość
« Odpowiedź #1670 dnia: Marca 06, 2008, 05:19:30 pm »
Mojżesz był pod wpływem narkotyków.

Wszystko możliwe... W końcu wpływ "odmiennych stanów świadomości" na powstawanie religii był nie raz dyskutowany...

A skoro już o senzacyach mowa...

Hokopoko

• Gość
« Odpowiedź #1671 dnia: Marca 06, 2008, 07:05:20 pm »
Ha! To by tłumaczyło, skąd się wzięli Palestyńczycy, co do tej pory nie było jasne.

Q

• Gość
« Odpowiedź #1672 dnia: Marca 06, 2008, 07:42:57 pm »
Tak naprawdę w najgłupszej sytuacji byliby antysemici... ;) Okazałoby się, że nie byli wcale antysemitami... :D :D :D

dzi

• Gość
« Odpowiedź #1673 dnia: Marca 11, 2008, 05:40:26 pm »

Q

• Gość
« Odpowiedź #1674 dnia: Marca 11, 2008, 06:55:16 pm »
Mi to bardziej "Oknem Kontaktu" z "Fiaska" pachnie...

A co do meritum, jedno tylko mam zastrzeżenie - czemu oni tak bardzo "ziemiopodobnych" istot szukali? (Tekst o szukaniu luster z "Solaris" sie kłania...)

dzi

• Gość
« Odpowiedź #1675 dnia: Marca 12, 2008, 01:27:27 pm »
Fajne o mózgu

Q, skomentujesz?

Q

• Gość
« Odpowiedź #1676 dnia: Marca 12, 2008, 02:00:20 pm »
Q, skomentujesz?

Z chęcią ;). Jest to kolejny sukces Nauki.

dzi

• Gość
« Odpowiedź #1677 dnia: Marca 12, 2008, 02:51:06 pm »
Trochę się bałem że nie odpowiesz.

Q

• Gość
« Odpowiedź #1678 dnia: Marca 12, 2008, 03:21:15 pm »
Tak ładnie prosiłeś, że nie smiałem odmówić ;).

ps. Planety ziemiopodobne mogą być bliżej niż myślimy...
« Ostatnia zmiana: Marca 12, 2008, 03:22:41 pm wysłana przez Q »

SetaurSaves

• Juror
  • YaBB Newbies
  • I Love YaBB 2!
« Odpowiedź #1679 dnia: Marca 12, 2008, 07:50:53 pm »
Czesc,

Wlasnie sie dowiedzialem, ze w Galerii Dylag w Krakowie odbedzie sie wystawa pn. "Stanislaw Lem - rysownik". Nazwa chyba wyjasnia, co na wystawie bedzie. Zrodlo - "Wiadomosci kulturalne, 2pr Polskiego Radia" i http://www.ekspozycje.pl/10,wydarzenia_kulturalne/3701.html

Po szybkim przegladzie tresci forum, nie widze, zeby ktos wczesniej o tym napisal wiec moze sie komus przyda moja wiadomosc.

W zasadzie wolalbym zalozyc nowy watek, zeby temat mial lepsza ogladalnosc, ale... wlasnie sie do dowiedzialem, ze nie moge zakladac nowych tematow :-[. Zapewne ma to zwiazek z... czyms tam. Albo moze firefox jest nie calkiem kompatybilny, choc chyba raczej ten pierwszy powod. No nic, miejmy nadzieje, ze ktos to znajdzie tutaj.
jam jest elektryczna owca, i nie bede zarl jalowca!
tylko bity pyszne jem - informacja cieszy mnie!