Starość
Wydaje mi się, że autor pisząc artykuł nie odkrył Ameryki. To jest sytuacja od zawsze obecna w społeczeństwie, z tym że, fakt [ch8211] ostatnimi czasami mogła się nasilić w myśl zasady: im system gorszy tym człowiek lepszy. Nam jest chyba za dobrze.
...
I odnośnie długowieczności; cytuję z Dawkinsa:
(trochę wyrwane z kontekstu, ale nie szkodzi)
Atrakcyjność tej teorii polega między innymi na tym, że prowadzi do pewnych, dość interesujących spekulacji. Wynika z niej na przykład, że gdybyśmy chcieli przedłużyć czas trwania ludzkiego życia, moglibyśmy tego dokonać na dwa sposoby. Po pierwsze moglibyśmy zabronić posiadania dzieci przed osiągnięciem pewnego wieku, powiedzmy, czterdziestki. Po kilku stuleciach minimalny dopuszczalny wiek rozrodczy moglibyśmy podnieść do pięćdziesięciu lat, a potem jeszcze wyżej. Niewykluczone, że czas życia ludzkiego dałoby się w ten sposób przedłużyć do kilkuset lat, jednak trudno mi sobie wyobrazić, by ktoś mógł na serio chcieć zaprowadzić takie porządki.
Prawie spadłam z kanapy kiedy to przeczytałam. Ja nie miałabym nic przeciwko, chociaż nie wiem ile to w rzeczywistości ma wspólnego z prawdą.
...