Autor Wątek: Właśnie się dowiedziałem...  (Przeczytany 3486870 razy)

Q

• Gość
Re: Właśnie się dowiedziałem...
« Odpowiedź #1305 dnia: Sierpnia 31, 2007, 05:09:59 pm »
Patrząc "po linni" makiawelistycznej może być tak dlatego, że 98 nie ma mechanizmu autouaktualniania. Z tego względu Microsoft nie może pewnego pięknego dnia zablokować wszystkich kompów z 98. Tak jak mu sie udało całkiem niedawno rozwalić na dwa dni Skype'a u właścicieli XP, jedną jedyną niewinną automatycznie pobraną aktualizacją, która rozkrochmaliła wszystkie wersje Skype'a od najstarszej do ostatniej. Wyobrażasz sobie jaka to władza? Ja jestem za leniwy, ale kilku znajomków po tym fakcie zablokowało automatyczne uaktualnianie.

Teoria "We are Microsoft of Borg" wiecznie żywa ;).

Skądinąd jest to teoria rodem z cyberpunku: Wielka Korporacja vs. indywidualiści... I mówić, że SF nie ma związku z życiem... ;D.

Q

• Gość
« Odpowiedź #1306 dnia: Września 10, 2007, 07:35:27 pm »
Słyszeliscie?
http://wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=404302
 :'(

ps. głupio jest pisać po sobie samym...

Mieslaw

• Gość
« Odpowiedź #1307 dnia: Września 10, 2007, 08:41:45 pm »
Taak, słyszałem...

A co do pisania po sobie samym - czasem trzeba. BTW - mnie na forum gry MMORPG Ogame kiedyś moderator ochrzanił za coś takiego :D. Ale tamtejsi moderatorzy... tutaj panują inne reguły  :).

Q

• Gość
« Odpowiedź #1308 dnia: Września 10, 2007, 10:22:44 pm »
Taak, słyszałem...

IMHO smutne... W sumie niebanalny facet z tego Fossetta...

maziek

• Gość
« Odpowiedź #1309 dnia: Września 11, 2007, 09:41:00 pm »
Dla mnie przesłanie Dawkinsa jest jasne, a to, że jest to tzw. silny ateizm tym bardziej nakłania mnie do przeczytania, bo rzadko się coś takiego na rynku pojawia. "Bóg urojony" już odpoczywa sobie na mojej półce i pachnie świeżością.
Pamiętacie? Gadaliśmy o tej książce. Jest teza, jest i argument - z naszego podwórka. Mój Boże , my już do końca świata będziemy jakim przedmurzem, podnóżkiem, zawsze przed, nad pod, a nigdy w środku...
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2007, 09:42:37 pm wysłana przez maziek »

Q

• Gość
« Odpowiedź #1310 dnia: Września 12, 2007, 03:57:15 am »
Pamiętacie? Gadaliśmy o tej książce. Jest teza, jest i argument - z naszego podwórka.

Jaki tam argument? Raczej zaklinanie rzeczywistości...

Mój Boże , my już do końca świata będziemy jakim przedmurzem, podnóżkiem, zawsze przed, nad pod, a nigdy w środku...

Kto by tam takie deklaracje poważnie traktował... Nawet na naszym "podwórku" chyba nikt już tego nie robi...

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #1311 dnia: Września 12, 2007, 11:36:55 am »
Fajnie byłoby, jakby Deckard napisał coś o tym "Bogu Urojonym". Jestem bardzo ciekawy.

dzi

• Gość
« Odpowiedź #1312 dnia: Września 12, 2007, 11:47:14 am »

maziek

• Gość
« Odpowiedź #1313 dnia: Września 12, 2007, 01:35:53 pm »
Deckard chyba sie tak zaczytał, że w ogóle na forum nie wchodzi.

Dzi: jak zwykle rżną z amerykańców - MOAB. To skrót od "Massive Ordnance Air Blast Bomb" ale Amerykanie tłumacżą to jako "Mother Of All Bombs". Co mi się natychmiast kojarzy z lingwistycznymi zabawami Lema (tylko skąd?) i kawałkiem przyszłościowego słowniczka, w którym m. in. było słowo "matka" z wyjasnieniem, że to rodzaj bomby. Dawniej: samica ssaka dla jej potomstwa. Czy jakoś tak. No i proszę...
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2007, 01:40:45 pm wysłana przez maziek »

Q

• Gość
« Odpowiedź #1314 dnia: Września 12, 2007, 04:17:25 pm »
Fajnie byłoby, jakby Deckard napisał coś o tym "Bogu Urojonym". Jestem bardzo ciekawy.

Mniemam, żeś czytał co celniejsze kawałki tej xięgi, zamieszczane w Sieci?

fajna bomba

Swoja droga jest to dowód, że broń atomowa staje sie przestarzała... Bo oto mozna zabijać "czysto" i bezpiecznie dla dalszego otoczenia... Nie tak jak bomby A "śmiecące" promieniowaniem gdzie popadnie. Ten postęp w pewien sposób musi (na zasadzie mniejszego zła) cieszyc - zawsze znaczy to mniej niewinnych ofiar jakby co... (Choć swoja drogą dla terrorystów czy szalenców marzacych o overkillu bomba atomowa nadal pozostanie ideałem.)

jak zwykle rżną z amerykańców

W artykule o tym było...

Co mi się natychmiast kojarzy z lingwistycznymi zabawami Lema (tylko skąd?) i kawałkiem przyszłościowego słowniczka, w którym m. in. było słowo "matka" z wyjasnieniem, że to rodzaj bomby. Dawniej: samica ssaka dla jej potomstwa. Czy jakoś tak. No i proszę...

Cóż w końcu Mistrz wszystko przewidział jak wiadomo ;).

A co do zabaw lingwistycznych - najbardziej "dawał czadu" Mistrz w utworach o Tichym i w "robocim" nurcie swej twórczości (ale nie tylko - vide te GOLEMy i GODy)...

ps. skąd cytat? O ile mnie pamieć nie myli z "Kongresu futurologicznego"...
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2007, 04:29:21 pm wysłana przez Q »

Mieslaw

• Gość
« Odpowiedź #1315 dnia: Września 12, 2007, 04:51:56 pm »
Pamiętacie? Gadaliśmy o tej książce.
Tak... miałem nawet zamiar ją kupić. No i chodziłem do księgarni, pytałem, mówili mi, że jeszcze dodruku nie przysłali... aż w końcu się wkurzyłem  :D.

argument - z naszego podwórka
Cytuję fragment artykułu:

Biskup Płoski podkreślił znaczenie polskich sił zbrojnych w wojnie przeciwko globalnemu terroryzmowi. - Dzisiaj razem z żołnierzami amerykańskimi, razem z żołnierzami kilkudziesięciu państw koalicji antyterrorystycznej - są również żołnierze Wojska Polskiego. Na swych mundurach, na swych sztandarach, na pancerzach XXI wieku zanieśli biało-czerwone znaki tam, gdzie dziś przebiega w globalnej skali skomplikowana granica przedmurza chrześcijaństwa - powiedział biskup polowy.

Na zakończenie bp Płoski zawierzył Maryi żołnierzy Wojsk Lądowych i odczytał hymn na cześć Bogarodzicy.

Taak... przypomniało mi się "Do prostego człowieka":

...
Gdy zaczną na tysięczną modłę
Ojczyznę szarpać deklinacją
I łudzić kolorowym godłem,
I judzić "historyczną racją"
(...)
Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin
Pobłogosławić twój karabin,
Bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba,
Że za ojczyznę - bić się trzeba;

fajna bomba
Fajnista.
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2007, 05:00:27 pm wysłana przez Mieslaw »

Q

• Gość
« Odpowiedź #1316 dnia: Września 12, 2007, 05:40:31 pm »
Taak... przypomniało mi się "Do prostego człowieka"

A, bo to jest b. aktualny wiersz, który jeszcze ładniej współbrzmi z newsem o bombie...

maziek

• Gość
« Odpowiedź #1317 dnia: Września 12, 2007, 08:32:00 pm »
Tak... miałem nawet zamiar ją kupić.
Jest od ręki w Merlinie. A Tuwim... Tuwim wiecznie żywy...
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2007, 08:32:43 pm wysłana przez maziek »

Q

• Gość
« Odpowiedź #1318 dnia: Września 13, 2007, 01:19:34 am »
A Tuwim... Tuwim wiecznie żywy...

Na wieki wieków...

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #1319 dnia: Września 13, 2007, 12:02:30 pm »
Kupiłem "Boga Urojonego" w pierwszej księgarni  z brzegu, nie pamiętam nawet jak się nazywała, bez problemu. Zacząłem już lekturę, czyta się bardzo przyjemnie. Po pierwszych 50 stronach przynajmniej mogę tyle powiedzieć.

Jeśli chodzi o Deckarda i jego obecność na forum, to rozmawiałem z nim niedawno (in real world) i rzeczywiście raczej nie ma się go co spodziewać ;)
(Ale żyje i ma się dobrze).