Autor Wątek: Właśnie się dowiedziałem...  (Przeczytany 3485461 razy)

Q

• Gość
Re: Właśnie się dowiedziałem...
« Odpowiedź #1275 dnia: Sierpnia 19, 2007, 12:52:46 pm »
Ze wszelki ruch jest zmienny?

Nie "zmienny", a względny. Nie mamy Szczególnej ani Ogólnej Teorii Zmienności ;D

Zmienny czy względny?  8-)

Względny oczywiście. Ale dlaczego miałby być zmienny??

Czyli to trochę tak jak by gwiazdy powoli spływały po spirali na jądro.

Ciekawe czy na to związek z "zamieszkującą" nasze galaktyczne centrum Czarną Dziurą, i czy w centrach innych galaktyk też mamy do czynienia z podobnymi Czarnymi Dziurami?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 19, 2007, 12:53:06 pm wysłana przez Q »

Hokopoko

• Gość
« Odpowiedź #1276 dnia: Sierpnia 19, 2007, 03:55:45 pm »
Nie wiem, dlaczego miałby byc zmienny i daltego pytam. To Ty stwierdziłeś, że zmienny:

Ależ oczywiście, z Teorii Względności wynika, że wszelki ruch jest zmienny, a wszystko zależy od układu odniesienia... (Rozpatrywanie ruchu "w stanie czystym" nie ma sensu.)

:)

edit: o widzę że i Maźkowi to nie spasowało  :)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 19, 2007, 03:57:41 pm wysłana przez Hokopoko »

Q

• Gość
« Odpowiedź #1277 dnia: Sierpnia 19, 2007, 04:02:10 pm »
Nie wiem, dlaczego miałby byc zmienny i daltego pytam. To Ty stwierdziłeś, że zmienny

Mea maxima culpa. Tak to jest jak sie pisze na szybko. Śpieszyłem się i napisałem bzdurę...

(I co gorsza dopiero dzieki Tobie bzdurę tę zauważyłem...)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 19, 2007, 04:06:41 pm wysłana przez Q »

Macrofungel

• Gość
« Odpowiedź #1278 dnia: Sierpnia 20, 2007, 02:30:35 pm »
Ciekawe czy na to związek z "zamieszkującą" nasze galaktyczne centrum Czarną Dziurą, i czy w centrach innych galaktyk też mamy do czynienia z podobnymi Czarnymi Dziurami?

To wcale nie musi oznaczać, że tam gdzieś jest czarna dziura, po prostu masa tak się zachowuje pod wpływem grawitacji -jak również zachowuje się tak, że czasem tworzy czarne dziury ::). Z tym że o tej dziurze w środku naszej (i nie tylko) galaktyki wnioskujemy z innych przesłanek. No ale to już jest inna, i nie ukrywam, ciekawa historia 8-)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2007, 02:44:26 pm wysłana przez Macrofungel »

Q

• Gość
« Odpowiedź #1279 dnia: Sierpnia 20, 2007, 05:38:38 pm »
To wcale nie musi oznaczać, że tam gdzieś jest czarna dziura, po prostu masa tak się zachowuje pod wpływem grawitacji -jak również zachowuje się tak, że czasem tworzy czarne dziury ::). Z tym że o tej dziurze w środku naszej (i nie tylko) galaktyki wnioskujemy z innych przesłanek.

Cóż, nie byliśmy tam osobiście ;) skazani wiec jesteśmy na domysły  (i dane obserwacyjne pochodzące z coraz bardziej zaawansowanych urządzeń ;) ).
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2007, 06:02:34 pm wysłana przez Q »

dzi

• Gość
« Odpowiedź #1280 dnia: Sierpnia 28, 2007, 05:09:02 pm »
farmy wiatrakow na Baltyku

musze pamietac i poplynac sobie zobaczyc, fajnie to wyglada ;)

Q

• Gość
« Odpowiedź #1281 dnia: Sierpnia 28, 2007, 05:56:34 pm »
farmy wiatrakow na Baltyku

A to jeszcze nie koniec pomysłów na zagospodarowaine mórz. Wystaraczy poczytać "Kowbojów Oceanu" i "Wyspę delfinów" Clarke'a, czy obejrzeć "Sea Quest DSV" (ale tylko pierwszy sezon, potem poziom drastycznie spada i siega okolic dna, niekoniecznie morskiego) by poznac niektóre z pozostałych pomysłow :) . Ostatecznie Wszechocean jest najmniej zagospodarowanym terenem na naszej planiecie...
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2007, 05:57:12 pm wysłana przez Q »

dzi

• Gość
« Odpowiedź #1282 dnia: Sierpnia 28, 2007, 06:15:21 pm »
nie zrozumiales, te farmy sa budowane naprawde

:P ;)

Q

• Gość
« Odpowiedź #1283 dnia: Sierpnia 28, 2007, 07:01:44 pm »
nie zrozumiales, te farmy sa budowane naprawde

Ależ zrozumiałem :P. Zasugerowaem ino, ze wykorzystanie mórz i oceanów do celów przemysłowych na tym się nie skończy i, że niektóre z kierunków w których ta eksploatacja pójdzie wskazywała (mniej lub bardziej celnie) SF już od lat. :)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2007, 07:04:57 pm wysłana przez Q »

dzi

• Gość
« Odpowiedź #1284 dnia: Sierpnia 28, 2007, 07:04:03 pm »
Domyśliłem się i zażartowałem ;) Wiem że na tego posta też odpowiesz, odpowiadasz na każdy ;)

Q

• Gość
« Odpowiedź #1285 dnia: Sierpnia 28, 2007, 07:18:03 pm »
No i teraz mam dylemat: odpowiadać, czy nie odpowiadać... :-[

uups... ;D ;D ;D

maziek

• Gość
« Odpowiedź #1286 dnia: Sierpnia 28, 2007, 09:01:46 pm »
No właśnie cały sęk w tym, że wskazuje...
Macro, jak czytasz, to ja mam jeszcze jedno pytanie. Domyślam się, że kierunek kręcenia (pomijając, że z kształtu galaktyki i klasycznej mechaniki to wynika - jak to wytłumaczyłeś) to mozna by wywnioskować z efektu Dopplera - wszak biorąc np pod uwagę cefeidy to z dwóch takich samych połozonych na lewym i prawym skraju światło ulegnie odpowiednio poczewienieniu i zniebieszczeniu - czy pieprzę? Ale konkretnie mi chodzi, czy można stwierdzić, czy w takiej np. galaktyce:

bliżej nas jest jej dolna, czy górna krawędź (czyli czy widzimy ją "od góry" czy "od spodu")? Czasem to jest oczywiste:

ale czasem nie...

Q

• Gość
« Odpowiedź #1287 dnia: Sierpnia 28, 2007, 09:17:08 pm »
maziek, wracajac jeszcze na chwile do naszej dyskusji, zachwycasz sie pięknem Kosmosu (co widać po tych fotkach, które linkujesz), ja podobnie zachwycam się nim tak plastyczne przedstawionym w utworach Clarke'a i tych wszystkich Baxterów, Bearów, Brinów i Benfordów... (Bo u Egana szukam już rozkoszy bardziej intelektualnych niz estetycznych.)

A'propos tajemnic Wszechświata, artykuł z dzisiejszej "Rzepy":

ASTRONOMIA: Badacze zaskoczeni gigantycznym obszarem pozbawionym materii
Miliard lat świetlnych niczego

Niewyobrażalnie wielki obszar kompletnej pustki odkryli w kosmosie astronomowie amerykańscy. Przeczy to dotychczasowej wiedzy o ewolucji wszechświata

To nie żadna czarna dziura, zagęszczenie materii tak wielkie, że nawet światło nie jest w stanie go opuścić, ale po prostu pustka.

W dodatku ma średnicę ponad miliard lat świetlnych. Została odkryta poza gwiazdozbiorem Erydana. Tak wielki obszar kosmicznej pustki jest kompletnym zaskoczeniem dla naukowców.

Dookreślenia pozycji i wielkości tego olbrzymiego obszaru naukowcy posłużyli się 27 radioteleskopami zgrupowanymi w sieci zwanej Very Large Array w ramach US National Radio Astronomy Observatory w Nowym Meksyku. Wyniki tych badań zostały opublikowane w najnowszym numerze magazynu "Astrophysical Journal".

- Nikt dotychczas nie odkrył tak wielkiej pustki, a nawet w najśmielszych przypuszczeniach nie sądziliśmy, że może być aż tak duża - powiedział prof. Laurence Rudnick z University of Minnesota. -Gdybyście poruszali się z prędkością światła, podróż do najbliższych gwiazd naszej Galaktyki, Drogi Mlecznej, zajęłaby wam kilka lat, a gdybyście chcieli przemierzyć obszar tej gigantycznej pustki od jednego krańca do drugiego, byłoby na to potrzeba miliarda lat -powiedział sieci BBC. Astronomowie nie wiedzą, skąd się wziął tak olbrzymi obszar bez śladu żadnej materii.. - To, co odkryliśmy, nie jest normą, w przeciwieństwie do tego, na co wskazują inne obserwacje i symulacje komputerowe ewolucji wszechświata - powiedziała Liliya R. Williams, także z Uniwersytetu Minnesoty. -Nasze obserwacje będą wymagały potwierdzenia.

We wszechświecie jest mnóstwo widocznych gwiazd, gazu i pyłu, ale większość materii jest niewidzialna. Naukowcy nazywają ją ciemną materią, a jej obecność stwierdzają na podstawie efektu grawitacyjnego, jaki wywołuje. Puste obszary we wszechświecie istnieją, ale dotychczas sądzono, że są stosunkowo małe.

Posługując się siecią połączonych ze sobą radioteleskopów, uczeni rejestrowali tzw. mikrofalowe promieniowanie tła, "najstarsze światło" - pozostałość po gorącym etapie ewolucji wszechświata. Odkryte zostało w 1965 roku przez Arno Penziasa i Roberta Wilsona. Dzisiaj to promieniowanie ma temperaturę -270 stopni Celsjusza, zaledwie nieco ponad trzy stopnie więcej od temperatury zera absolutnego.

Wcześniejsze badania za pomocą urządzeń amerykańskiego satelity Wilkinson Microwave Anisotropy Probe wskazały na to miejsce jako "zimny punkt", którego nie ogrzewa żadne gorące ciało niebieskie. Badania za pomocą radioteleskopów pozwoliły uzyskać więcej danych na temat wielkości pustego obszaru.

Istnienie ogromnych zimnych regionów wszechświata naukowcy wiążą z istnieniem tzw. ciemnej energii. Według jednej z hipotez wypełnia ona całą przestrzeń i wywołuje stałe rozszerzanie się wszechświata.

bbc, space. com, KRZYSZTOF URBAŃSKI

http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070828/nauka/nauka_a_3.html
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2007, 09:19:06 pm wysłana przez Q »

maziek

• Gość
« Odpowiedź #1288 dnia: Sierpnia 28, 2007, 09:26:20 pm »
Tak, słyszałem to w radiu ze dwa dni tamu i wczoraj poczytałem i zobaczyłem w APODzie:

Jak na razie nie bardzo wiadomo co to jest i pewnie wymusi to pewne modyfikacje w teorii WW a szczególnie inflacji, bo rozumiem, że skoro astronomowie sie nie spodziewali to możliwość powstania tak wielkiej dziury z początkowych niewielkich fluktuacji nie wchodziła w grę wg obecnego modelu. Tak, fascynuja mnie takie sprawy. Dlatego z s-f przerzuciłem się na ŚN ;).

Q

• Gość
« Odpowiedź #1289 dnia: Sierpnia 28, 2007, 09:43:05 pm »
Tak, fascynuja mnie takie sprawy. Dlatego z s-f przerzuciłem się na ŚN ;).

Ja czytam jedno i drugie :) , zwłaszcza, ze autorzy się powtarzają czasem ;) (wszak porządną, hard, SF piszą głównie zawodowi naukowcy).

BTW: "Scientific American" był też jednym z ulubionych czasopism Mistrza.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2007, 09:44:37 pm wysłana przez Q »