Autor Wątek: Właśnie się dowiedziałem...  (Przeczytany 3487060 razy)

dzi

• Gość
Re: Właśnie się dowiedziałem...
« Odpowiedź #975 dnia: Maja 17, 2007, 11:49:57 pm »
Czyż to nie wspaniałe?!  :D

maziek

• Gość
« Odpowiedź #976 dnia: Maja 18, 2007, 01:59:24 pm »
Że?

dzi

• Gość
« Odpowiedź #977 dnia: Maja 18, 2007, 03:39:23 pm »
Ze juz sie to dzieje ;)

Macrofungel

• Gość
« Odpowiedź #978 dnia: Maja 18, 2007, 06:53:11 pm »
A tamten temat o ciemnej materii to fajny był ;)

maziek

• Gość
« Odpowiedź #979 dnia: Maja 18, 2007, 07:30:19 pm »
Że karły robią za ciemna masę? ;)
Mi sie niesamowicie podoba to pięcie się po szczeblach drabiny. Ta niesamowita synergia technologii i nauki. Odkrycia naukowe, które pauperyzują się w postaci technologii, dzięki którym powstają urządznia, które umozliwiają kolejne odkrycia. Wytwarzanie przedmiotów absolutnie, a.b.s.o.l.u.t.n.i.e niemożliwych do wytworzenia jeszcze parę czy paręnaście lat temu. Cemna masa, a tu już ciemna energia czai się w kolejce.

Macrofungel

• Gość
« Odpowiedź #980 dnia: Maja 18, 2007, 07:34:48 pm »
pauperyzują :o??

maziek

• Gość
« Odpowiedź #981 dnia: Maja 18, 2007, 08:14:45 pm »
No że z wyżyn niemożliwości trafiaja pod strzechy, coraz tańsze są, pod strzechy trafiają. Ile trzeba było atłasu żeby pierwszy działający układ scalony zrobić a teraz byle pralka ma tego tyle, że więcej w niej mądrości niz w profesorze zwyczajnym. Pierwszy scalak był szlachcicem, a teraz to pospólstwo...

Hokopoko

• Gość
« Odpowiedź #982 dnia: Maja 18, 2007, 09:25:48 pm »
Maziek, kruca fix, coś Ty się taki podniosły zrobił?  ;D
A z ta mądrością to przesada - scalaki sa głupie jak but.

maziek

• Gość
« Odpowiedź #983 dnia: Maja 18, 2007, 09:43:17 pm »
Maziek, kruca fix, coś Ty się taki podniosły zrobił?  ;D
A z ta mądrością to przesada - scalaki sa głupie jak but.
Starość ;)

Nie no, mnie to powala. Do jakiegoś momentu, myslę że tak do XVII, XVIII wieku w zasadzie nie było problemu, aby jedna osoba ogarniała całokształt nauki. Także cały postęp techniczny dałoby się odtworzyć w ciągu jednego pokolenia. Człowiek, który miałby know-how i został na bezludnej wyspie (odpowiednio zaopatrzonej przez naturę) mógł zrobić sobie pięściak, nakopać nim rudy, wytopić żelazo, zrobić sobie kowalskie narzędzia i za ich pomocą wytworzyć wszystko, czym w onczas dysponowała cywilizacja. I tak w każdej dziedzinie. Ile czasu w podobnej sytuacji zajęłoby wykonanie scalaka? W ogóle nie byłoby mozliwe, trzeba by odbudować całą cywilizację techniczną. Jeszcze bodaj Bosch jak robił swój pierwszy transformatortor, to cewkę nawijał z nagiego drutu, który izolował podartą w paski spódnicą żony. W którymś momencie nastąpił przeskok na wyższy poziom, technologia zaczęła się rządzić sama. Teraz podobny skok dokonuje się z przetwarzaniem informacji - powoli zaczyna się ono dziać bez nas. Jakieś duuuże google robi to za nas. No kręci mnie to :).

dzi

• Gość
« Odpowiedź #984 dnia: Maja 18, 2007, 11:45:05 pm »
No że z wyżyn niemożliwości trafiaja pod strzechy, coraz tańsze są, pod strzechy trafiają. Ile trzeba było atłasu żeby pierwszy działający układ scalony zrobić a teraz byle pralka ma tego tyle, że więcej w niej mądrości niz w profesorze zwyczajnym. Pierwszy scalak był szlachcicem, a teraz to pospólstwo...
No, mocne to jest. A jeszcze lepsze jest to, ze tempo jest takie, ze obok siebie funkcjonuja rzeczy przestarzale i nowoczesne. Przypomina mi to sceny w GitS gdzie jezdzili nadal na rowerach albo byl bazar.

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #985 dnia: Maja 19, 2007, 01:45:30 am »
www.dziejba.org  :D

ano, maziek, aż mi humor poprawiłeś, poważnie.

dzi

• Gość
« Odpowiedź #986 dnia: Maja 22, 2007, 04:58:44 pm »

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #987 dnia: Maja 22, 2007, 05:56:57 pm »
: |

maziek

• Gość
« Odpowiedź #988 dnia: Maja 22, 2007, 10:17:23 pm »
:| ?
Bo?

Mieslaw

• Gość
« Odpowiedź #989 dnia: Maja 22, 2007, 10:39:37 pm »
Wracając do ciemnej energii* (nie żebym chciał zmienić temat, po prostu znalazłem coś ciekawego):

Hubble finds ring of dark matter
http://www.spacetelescope.org/news/html/heic0709.html

Otwarcie przyznaję, że przeczytałem tylko początek, bo właściwie jestem chwilowo zajęty czymś innym. Mimo tego polecam
( a są też ładne zdjęcia ).

* edit [timestamp=1179933397]: materii, rzecz jasna
« Ostatnia zmiana: Maja 23, 2007, 06:18:26 pm wysłana przez Mieslaw »