Autor Wątek: „Wysyłamy twojego syna na front!”  (Przeczytany 38416 razy)

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
Odp: „Wysyłamy twojego syna na front!”
« Odpowiedź #60 dnia: Maja 25, 2025, 07:36:59 pm »
Wszystko piknie, tylko jest jeszcze art. 85 ust. 3 Konstytucji RP, oraz rezolucje Komisji Praw Człowieka ONZ z lat 1987 i 1989, rezolucja Parlamentu Europejskiego z roku 1989, i zalecenie Komitetu Ministrów Rady Europy z roku 1987.
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

xetras

• God Member
« Odpowiedź #61 dnia: Maja 26, 2025, 12:39:51 pm »
Są miejsca gdzie prawo nie sięga.
Czyli tam gdzie kapral ma zawsze rację.

Tam działa regulamin czyli procedura lub fala czyli starszeństwo
« Ostatnia zmiana: Maja 26, 2025, 12:46:31 pm wysłana przez xetras »
"Wspólnota narodu buduje się na kiczu" (Kundera)

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #62 dnia: Maja 26, 2025, 12:59:43 pm »
Takie metody zostawmy tym spoza naszego kręgu cywilizacyjnego, bo inaczej nie będziemy się od nich różnić. A co do mającego zawsze rację kaprala, i fali, to w końcu i pacyfista do ściany dociśnięty może się zachować np. tak:
https://dziennikpolski24.pl/decyzja-odroczona/ar/2299630
Tym bardziej, że (a nie każdy taki problem jest zawczasu diagnozowany):
https://bizblog.spidersweb.pl/coraz-wiecej-polakow-podupada-na-zdrowiu-psychicznym-niepokojace-dane-z-zus
https://focusozdrowiu.pl/artykul/kryzys-psychiczny-polakow-nowe-dane
« Ostatnia zmiana: Maja 26, 2025, 01:43:40 pm wysłana przez Q »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

xetras

• God Member
« Odpowiedź #63 dnia: Maja 26, 2025, 10:45:16 pm »
A co do mającego zawsze rację kaprala, i fali, to w końcu i pacyfista do ściany dociśnięty może się zachować np. tak:
https://dziennikpolski24.pl/decyzja-odroczona/ar/2299630
To po co szedł do tego zawodu?
Łączność to elitarna specjalność a dziwi mnie że nikt go nie obezwładnił żeby zabrać broń i nie wydalił.
W moich czasach to by nie dał rady po przeładowaniu oddać strzału.
/Kolbą przez łeb do utraty przytomności, to błyskawiczny ruch/
« Ostatnia zmiana: Maja 26, 2025, 10:57:27 pm wysłana przez xetras »

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #64 dnia: Maja 26, 2025, 11:02:47 pm »
To po co szedł do tego zawodu?

Pacyfista właśnie iść do tego zawodu nie chce ;).

Łączność to elitarna specjalność a dziwi mnie że nikt go nie obezwładnił żeby zabrać broń i nie wydalił.
W moich czasach to by nie dał rady po przeładowaniu oddać strzału.
/Kolbą przez łeb do utraty przytomności, to błyskawiczny ruch/

Łatwo się to pisze, a w praktyce bywa różnie.

Niemniej mam wrażenie, że zaczynamy Ceterianowi rozkładać dyskusję offtopem.

Cetarian

• Senior Member
« Odpowiedź #65 dnia: Maja 29, 2025, 03:32:56 pm »

@xetras

Osobiście jestem zwolennikiem pisania ekologicznego, to znaczy bez owijania w bawełnę i zdarza mi się, na przykład, stwierdzić, że czyjaś teza to całkowity/kompletny nonsens.
Ale to jest krytyka ad rem.

Natomiast „bredzisz” to jest krytyka ad personam i wolałbym, żebyśmy takich zwrotów nie używali.
A co do meritum, to w czym się ze mną nie zgadzasz? Bo to, że pacyfiści są przeciwni zbrojeniom, to jest ich główny, a nawet jedyny postulat.

Nawiasem mówiąc, ponieważ jestem przeciwnikiem poboru, to oczywiście również jestem przeciwnikiem poboru w stosunku do pacyfistów, natomiast nie przepadam za nimi dlatego, że uprawiają propagandę, która jest efektywnie w naszym przypadku prorosyjska.

@Q

Moja sugestia/propozycja jest taka: żeby umieścić w wątku „Wysyłamy twojego syna na frontkopie postów numer 56 i 57, czyli twojego i mojego,
a posty od nr 59 do niniejszego, czyli nr 65 włącznie, przenieść do wątku „Wysyłamy twojego syna na front”, bo ewidentnie dyskusje o fali itp., przynależą tam, a przy tym oczywiście wzmacniają moje poczucie, że pobór zawsze jest niesłuszny.

Post maźka nr 58 oczywiście powinien tu zostać.

*
Na marginesie dodam, że ewentualnie zgodziłbym się poprowadzić obóz reedukacyjny dla ludzi, którym ze względu na wiek lub stan zdrowia nie zagraża pobór, i tak się składa, że są jego wielkimi entuzjastami. (A podejrzewam, że to jest casus xetrasa).

« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2025, 03:40:46 pm wysłana przez Cetarian »

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #66 dnia: Maja 29, 2025, 04:50:02 pm »
Moja sugestia/propozycja jest taka: żeby umieścić w wątku „Wysyłamy twojego syna na frontkopie postów numer 56 i 57, czyli twojego i mojego,
a posty od nr 59 do niniejszego, czyli nr 65 włącznie, przenieść do wątku „Wysyłamy twojego syna na front”,

Przeniosłem, mam nadzieję, że kopiowanie w formie poszerzenia cytowanego wystarczy (bo techniczne wystarczyć musi).

Cetarian

• Senior Member
« Odpowiedź #67 dnia: Maja 30, 2025, 10:12:18 am »
a posty od nr 59 do niniejszego, czyli nr 65 włącznie, przenieść do wątku „Wysyłamy twojego syna na front”,

Przeniosłem, mam nadzieję, że kopiowanie w formie poszerzenia cytowanego wystarczy (bo techniczne wystarczyć musi).

Tak jest bardzo dobrze, dziękuję. (Nie zwróciłem uwagi na to, że xetras zacytował w całości obydwa nasze krótkie posty o pani Tichy).

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #68 dnia: Maja 30, 2025, 11:04:26 am »
Nie ma za co :). No właśnie - nie, cytował tylko Twój ostatni akapit, resztę musiałem dołożyć.

xetras

• God Member
« Odpowiedź #69 dnia: Maja 30, 2025, 05:38:41 pm »
*
Na marginesie dodam, że ewentualnie zgodziłbym się poprowadzić obóz reedukacyjny dla ludzi, którym ze względu na wiek lub stan zdrowia nie zagraża pobór, i tak się składa, że są jego wielkimi entuzjastami. (A podejrzewam, że to jest casus xetrasa).
W rezerwie jestem, co oznacza że wniosek jest bezzasadny.
Czyli mam kartę mobilizacyjną lub inaczej bilet.

ponieważ jestem przeciwnikiem poboru, to oczywiście również jestem przeciwnikiem poboru w stosunku do pacyfistów, natomiast nie przepadam za nimi dlatego, że uprawiają propagandę, która jest efektywnie w naszym przypadku prorosyjska.
Praktyczną użyteczność formuły "weźmy się i zróbcie" można wypróbować na pacyfiście podczas rzutu granatem.
Pewne okoliczności wpływają na zmiany zachowań i to przykład jeden z wielu.

PS. We współczesnych siłach zbrojnych konieczni są komputerowcy a nie mazgaje.
Rozkminka tematu co to za zwierz: "pacyfista" jest nieogarnialna.
Może to odmiana gatunkowa pieska przydrożnego co szczeka na karawanę, co jedzie dalej :)
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2025, 04:24:34 am wysłana przez xetras »

xetras

• God Member
« Odpowiedź #70 dnia: Maja 31, 2025, 07:54:22 pm »
Przy okazji przywracania przytomności w rzeczywistości to ćwiczenie rzutu granatem jest skuteczne ale jeszcze bardziej wybuch półtonowej bomby. Dopiero ten wagomiar trzęsie gruntem na parę kilometrów dookoła.Na poligonie w centrum Puszczy Bydgoskiej to poczułem.
Przykład:

Zwykle grunt jest odczuwany jako stabilny a tu nie.