Do Liva ad Szkice Genealogiczne:
OK, ale co to wnosi do naszej wiedzy o Lemie? Przedwojenne dzieje Le(h)mów znamy przecież doskonale i nic tam ciekawego już się raczej nie znajdzie. Jaźniewicz chyba już wszystko co można znalazł i opublikował na ten temat. Natomiast kluczowe jest pytanie o to, co Lemowie robili podczas wojny, szczególnie zaś podczas niemieckiej okupacji Lwowa. Czy byli on tylko ofiarami nazizmu, jak to stara nam się wmówić np. pani Gajewska, czy też raczej kolaborantami? Jakim cudem Le(h)mowie przeżyli w ogóle Holokaust (Shoah) i okupację niemiecką, skoro znani byli w całym Lwowie, który przecież znów tak wielki nie był, jako Żydzi? Co miało tu do rzeczy to, że Samuel Le(h)m służył jako oficer (lekarz wojskowy) w Armii Austrowęgierskiej podczas I wojny światowej, a do czego się później nie przyznawał po wojnie, a wiem to z dokumentów udostępnionych mi przez IPN. Dlaczego też Stanisław Lem pisał zaraz po wejściu Armii Czerwonej do Lwowa te wiernopoddańcze listy do Moskwy z projektami m. in. czołgów? Dlaczego Lem nie mówił prawdy o dacie ich repatriacji do Polski? Dlaczego Lemowie nie przenieśli się z całym „polskim Lwowem” do Wrocławia, gdzie ojciec Lema nie musiałby pracować w szpitalu UB, gdzie też można było studiować i to nawet medycynę i gdzie Lemowie dostali by lepsze mieszkanie? Dlaczego Stanisław Lem odrzucał propozycje wizyty w USA? Przecież to była wówczas „Mekka” i ojczyzna SF. Itp. Itd. Zechcesz mi pomoc odpowiedzieć na te pytania?