Na początku listopada w sprzedaży pojawi się legendarny animowany film Mamoru Oshii zatytułowany "Ghost in The Shell". Film dołączony zostanie do magazynu "Kino Domowe". Będzie to wydanie jednopłytowe, z dźwiękiem DTS, DD5.1 i polskim lektorem, a kosztować ma 19.90 zł.Polskie wydanie filmu zbiega się w czasie z 10 rocznicą światowej premiery "Ghost in The Shell", która w Japonii odbyła się 18 listopada 1995 roku. Film Mamoru Oshii nigdy oficjalnie nie trafił do naszych kin (pokazywał go jedynie Canal+), mimo że ma świecie opinię jednego z najważniejszego animowanego przedsięwzięcia w historii kina.
Z tą opinią zgadzają się także czytelnicy Stopklatki. To właśnie ten tytuł wygrał w 2001 roku ankietę na ulubiony film naszych czytelników [więcej >>>]. "Ghost in the Shell" znalazł się też w gronie najlepszych filmów fantastycznonaukowym według czytelników Stopklatki [więcej >>>]. W zeszłym roku odbyła się premiera drugiej części tego filmu. Choć "Ghost in The Shell 2: Innocence" prezentowany był w Cannes w konkursie głównym, nigdy oficjalnie do nas nie trafił. Czy na ten tytuł też będziemy czekać 10 lat?
"Ghost in The Shell" rozgrywa się w roku 2029, gdy świat stał się globalną siecią komputerową. Wiele rzeczy się zmieniło, w tym przestępstwa, teraz najcięższymi są włamania do sieci. W celu ich zwalczania powołano specjalny zespół zwany sekcją 9. Będzie musiała się ona zmierzyć z "Władcą Marionetek" superhakerem, będącym tworem pewnego ministerstwa... Scenariusz filmu powstał na podstawie mangi stworzonej przez Masamune Shirowa. Na jej powstały też seriale anime.
Mysle ze dla paru osob przegladajacych to forum to wazna informacja dlatego wkleje tez we "wlasnie sie dowiedzialem".
Zgralem tez dwie scenki z filmu, moje ulubione.
Scena pierwsza (miasto) przedstawia wizje miasta przyszlosci. Przedstawia sporo wiecej w kontekscie intelektualnym sztucznej inteligencji ktora w nim wystepuje ale by to zrozumiec trzeba by obejrzec film...
Scena druga (pajak) przedstawia pojedynek glownej bohaterki z maszyna obronna. Ta scena mnie urzeka. To co mi sie w niej podoba to ta zimnosc AI, zachowanie pajaka, zachowanie bohaterki... Druga rzecz to bronie i te klimaty
A trzecia to przyczyna dla ktorej nastepuje to co nastepuje, no ale do tego znowu trzeba obejrzec film, a nawet nie tylko bo trzeba sie rowniez troche zastanowic...
Zalaczam dwie wersje, wieksza i mniejsza. Mniejszych nie polecam bo sa obrzydliwie skompresowane, jesli jednak ktos ma strasznie slabe lacze albo bardzo nie chce a jednak jest troche ciekaw to je przygotowalem.
miasto (5.9MB) wersja mala (3.1MB)pajak (12.4MB) wersja mala (7.2MB)Jestem ciekaw Waszych opinii, reakcji i spostrzezen.